În Lung și-n Lat: Primii 10.000 km cu Volvo XC40

Vă povesteam anterior De ce trotineta de XC40? De-atunci și până acum am străbătut o bună parte din drumurile plaiurilor naționale. La activ înregistrând două drumuri mai interesante din perspectiva vremii, încărcărilor și a lungimii acestora. Primul, în Decembrie 2022 a fost în lung, București – Gura Humorului, Suceava și invers. Iar cel de-al doilea în Februarie 2023 a fost în lat, București – Straja, Hunedoara. Astfel, în cele 3 trei părți ale prezentului serial, încerc să descos pe de-o parte experiențele de pe drumurile meleagurilor naționale și pe de alta comportamentul lui XC40 Recharge Twin de până acum. Deci, să-i dăm drumul!

Hai în Bucovina! – Partea I

Chiar de la intrare în județul Suceava vezi scris “Hai în Bucovina!”, mare cât toată strada. Asta pentru că nu se știe cât bine o sa îl poți vedea la ieșire. De genul: Pregătește-ți sufletește ficatul! Deși, în cazul de față a fost un scurt break al vestitelor mănăstiri Voroneț, Sucevița, Putna, Cetatea de Scaun și multe altele.

Atât la dus cât și la întors am mers în cea mai mare parte pe E85, exceptand bucățile București – Buzău de aproximativ 100 km și Spătărești – Gura Humorului de aproximativ 40 km. Vremea a fost în general urată, cu ploaie, lapoviță și vânt, unde temperaturile din timpul condusului maxime și minime au fost de 5॰C și respectiv, -3॰C.

Clima a fost setată în modul auto pe 23॰C. Iar la cei 886 km pentru drumul dus-întors s-au adăugat, bineînțeles, și drumurile realizate odată ajuns acolo de aproximativ 350 km. Astfel, consumul mediu per total a fost undeva 24.3 kWh/100 km, cu o medie de viteză de 67 km/h. Cea ce arată foarte bine, având în vedere drumul propriu-zis, condițiile și faptul ca XC40 este catalogat ca având un consum mediu mai mare față de modelele de mașini din aceeași clasă.

Drumul dus a fost unul explorativ, de genul “unde e mă nene încărcătorul?”. Asta pentru că era prima călătorie cu un număr de km mai serios, pe care l-am realizat cu un EV vreodată.

Emoții de consum n-am avut, dar având problema cu chargerele în minte (de la 1000 de aplicații și până la posibilitatea de a găsi charger-ul ales ocupat) starea generală de zen a fost sporadic deranjată de cate un gând la asta. Totuși, înarmat cu PlugShare, disponibil și pe Android-ul lui XC40, atât găsirea încărcătoarelor cât și încărcările propriu-zise au fost easy breezy. Plus că, nu am deviat în vreun fel de la traseul planificat.

Prima încărcare a fost una neprogramată de 10 minute la una din benzinăriile MOL de la ieșirea din Buzău. M-am oprit să iau o cafea și din întâmplare aveau și un fast-charger de 50 kW MOL Plugee. Practic, am pus la încărcat să văd doar cum merge aplicația pe care atunci o instalasem pentru prima oară.

Cea de-a doua oprire a fost una programată la Focșani. Aici, am ales să opresc la benzinăria Bauer, care dispune de un fast-charger de 75 kW din rețeaua Renovatio. Benzinăria este fix pe E85, iar în jur sunt alte două benzinării, o patiserie, un restaurant cu terasă și un supermarket mare. Un loc perfect pentru oprire, cu zero deviație de la traseu și absolut tot restul de facilități. Spre exemplu, dacă îți este foame, poți balota lejer cat timp mașina se încarcă.

Pentru XC40 durata de încărcare a fost de 24 de minute, de la 47% la 80% din baterie (aproximativ 26 kWh cu tot cu pierderi). În cazul de față abia am reușit să vizitez toaleta din benzinarie, fiind un pic coadă.

Ajuns în Roman, după încă vreo 150 km, am făcut cea de-a treia oprire. Din saga explorării de fast-chargere oprirea asta a fost tot una programată, tot scurtă și tot cu facilități înjur. Diferența aici e că am testat o altă aplicație, charger-ul fiind din rețeaua E-ON.

Ultima oprire a fost la Cristești, cu vreo 60 km înainte de destinație. Deși nu era nevoie de această încărcare aici am petrecut cel mai mult timp – 40 minute. Asta pentru ca gasisem pe cineva deja la încărcat. Nefiind 100% sigur de facilitățile de încarcare disponibile în Gura Humorului am decis să aștept.

În Gura Humorului, am încărcat exclusiv la pensiunea unde am fost cazat. Nu aveau charger, dar erau disponibile prize destinate încărcării. Astfel, am folosit încărcătorul portabil, care a venit la pachet cu mașina, de 2.3 kW. Deși mașina se încarcă extrem de încet cu un astfel de încărcător, cele două încărcări realizate peste noapte au fost suficiente pentru a susține cei 350 km realizați pe durata break-ului, plus drumul întors pana la charger-ul din Roman. Excepție face o singură încărcare pe AC la 11 kW, realizată la Pensiunea Mușatinii din Putna, pe durata vizitelor mănăstirii și a împrejurimilor.

Pentru drumul de întors nu-s multe de povestit. Practic, conditiile au fost la fel. Singurul lucru care diferă este faptul că am încărcat doar de două ori până la București. Odată la Roman și odată la Focșani. În ambele cazuri durata de încărcare nu a fost mai mare de 30 de minute.

Singurul lucru mai deranjant este ca una din lămpile de ceață și controller-ul asociat mi-au dat un malfunction fault din cauza condensului. Problemele de condens la faruri/lămpi la mașinile noi par să fie o problemă laitmotiv pentru companiile din industria auto.

În cazul meu, problema s-a rezolvat imediat ce am ajuns înapoi acasă. Am fost în service și mi-au înlocuit pe loc controllerul pentru lampa respectivă. Și peste aproximativ două săptămâni, când va sosi o lampă nouă, m-au rechemat să o schimbe și pe aceea. Toate cu promptitudine și gratis, mașina fiind în garanție.

În plus, tehnicianul reprezentanței la care a făcut înlocuirea m-a ținut lângă el, să îmi arate exact problema în ambele instanțe. Deși, eu de fiecare dată eram cu gândul mai mult la o cafea decât cu atenția îndreptată să înțeleg problemele asociate pieselor înlocuite. Mă rog, e un exemplu de urmat, cred eu, de fiecare dată și pentru tot restul de reprezentanțe din țară.

Altfel costul total al drumului, inclusiv km parcurși acolo a fost de 538 RON. După părerea mea, un cost mic pentru 1200+ km în condițiile de drum și viteza de mers pe care le-am avut.

Dar mai vorbim și-n partea a II-a despre cum s-a descurcat XC40 iarna asta, plus o scurtă analiză pentru primii 10.000 km din partea a III-a cu bune și rele.

Pe curând!

4 Responses

 1. Fox spune:

  Sa ti fie cu folos plimbarea.
  Pe partea de pret insa nu e deloc imbucurator, pretul fiind practic egal cu al unei masini clasice (ICE), ba chiar mai mare sensibil (depinde cu masina comparam). Pesemne ca motivul este incarcarea la chargere cu plata, scumpe. Km faini si fara evenimente.

  • Dan Novischi spune:

   Ma îndoiesc!
   Chiar si in condițiile de drum povestitie in articol (foarte precare pentru un EV) nu vei scoate cu nici un SUV ICE (nu phev) din lume sub 4l/100km cu o medie de 67km/h. Unde sa mai pun ca vorbim totuși de E85, iar media de viteza nu e tocmai mica.

   În episodul urmator din serie vei afla ca costul a fost și mai mic, pentru un număr similar de km, in condiții similare.

   Deci chestia asta cu ICE-ul, costuri la fel, etc… este doar praf în ochi și deloc realist.

 2. Fox spune:

  Multumesc frumos pentru raspuns. Pesemne ca nici eu n-am fost prea explicit. M-am referit la pretul calatoriei in contextul in care in lumea EV (foarte fain expusa pe acest site) se pune accentul pe reduceri de emisii (0) si costuri. Pe aceleasi drumuri mergem toti si cu aceleasi viteze 🙂 deci comparatia acolo s-ar face. Personal merg pe varianta de a-mi reduce costurile(care acum asa cum am spus sunt in zona de 33 ron/100km -pe auto diesel) si respectiv pe Zoe. Chiar deunazi am mers pe E85 si nu pot sa spun ca am avut unde „Alerga”. In linia din articol, pesemne ca diferenta de pret se datoreaza preturilor practicate la chargerele folosite pe traseu. Drumuri bune!

 3. Dan Novischi spune:

  Este foarte simplu … asa cum am scris si in partea a doua (care o sa apara cat de curand):
  „…putem face head to head oricand!”

  Nu stiu despre emisii, dar costurile pentru o multitudine de modele sunt expuse saptamnal cu bilanturi pe tot parcursul anului (de exemplu: https://electromobilitate.com/bilant-februarie-tesla-model-y-ioniq-5-volvo-xc-40-kia-niro-si-vw-id-4/).

  Altfel stilul meu de condus este unul sprinten, asa cum am scris in mai multe randuri, de exemplu aici: https://electromobilitate.com/vw-id-4-ioniq-5-model-y-si-volvo-xc-40-si-bmw-ix-ultima-saptamana-din-februarie-in-grupa-mare/

  Prin urmare, in acelasi conditii si cu un mers echivalent cu al meu… este pur simplu divortat de realitate sa spuneti ca, costurile pentru un diesel ar fi similar sau chiar mai mici. Iar instanta de care va legati ca fiind acoperitoare pentru toate conditiile/ev-urile la modul general reprezinta un singur esantion, dintr-o mare oferite si sumarizate convenabil de Echipa Electromobiltate.

  Mai mult, costurile lunare care in cazul meu acopera in medie 1400 – 1600 de km (in luniile cu cele mai defavorabile conditii pentru un EV) au o medie de 230 – 250 RON. Iar pana la urmă XC40 este considerat ca avand poate cel mai mare consum dintre SUV-urile EV.

  Altfel spus, realitatii nu chiar ii pasa de cea ce ne-am dori ipotetic sau rezarvarile (nefondate) pe care le avem fata de un lucru sau de altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.