Spre Parga și Lefkada cu IONIQ 5 AWD, prin Serbia și Macedonia

Încă o excursie în Grecia cu mașina electrică? 😊

Pentru noi a fost prima astfel de experiență către această destinație îndrăgită. De obicei vizităm Grecia în fiecare an fie cu avionul, fie cu mașina, dar până acum nu am avut ocazia să facem un astfel de drum cu mașinuța electrică. Mai mulți colegi au descris deja experiențele lor asemănătoare, într-un mod detaliat. Noi fiind localizați în Timișoara am ales un traseu diferit față decât cele descrise deja: prin Serbia și Macedonia. Ca să fie și mai interesantă excursia (respectiv să nu stăm prea mult la coadă la graniță), am ales să deviem de la traseul obișnuit, folosind vama Niki în loc de Evzoni.

Drumul către Parga

Ținând cont de infrastructura mai puțin dezvoltată din Serbia și (în special) Macedonia, ne-am planificat mai multe sesiuni de încărcare, astfel încât să nu avem surprize dacă vreo stație se defectează sau necesită așteptare.

Observând că stația charge&GO OMV Lapovo istok are doar un KFC pe post de ”restaurant”, am schimbat planul, urmând să încărcăm la Charge&GO 0025 – BS Gazprom Velika Plana (https://www.plugshare.com/location/190585). Aici există și mâncare pentru toate gusturile, dar stația este doar de 50 kW.

Bineînțeles, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, așa că stația a decis să facă o pauză de câteva zile fix înainte să ajungem acolo. Angajații benzinăriei au încercat să ne ajute, dar fără succes: stația a rămas offline pentru două zile. Am apelat până la urmă la planul B, încărcătorul de 100 kW de la OMV Lapovo (https://www.plugshare.com/location/360518 ). Am reușit să evităm KFC-ul apelând la opțiunile oferite de OMV. Câteva aspecte de menționat despre aceste încărcătoare:

  • Activarea se face de pe site-ul charge&go (NU din aplicație): https://client.chargego.rs/map
  • Taxarea se face la minut (nu per kWh). Dacă mașina nu suportă încărcare la minim 100kW, nu recomand utilizarea lor decât în lipsa altor alternative.
  • Atenție la curba de încărcare: inclusiv la IONIQ5 la un moment dat viteza de încărcare scade. Undeva între 80%-90% mașina are obiceiul de a face o pauză de 1-2 minute din încărcare, concentrându-se pe răcirea bateriei. Pentru noi a fost momentul ideal să oprim încărcarea și să ne continuăm drumul.

După 25 min și +44 kWh la un cost mediu de 1.97 RON/kWh am plecat mai departe.

Următoarea oprire a fost la stația Ledi MS Nova Brestovac (https://www.plugshare.com/location/462323) Aici am găsit patru stații de 120 kW, la un preț de asemenea decent: am plătit 2.06 RON/kWh, încărcând 35.1 kWh în 21 min (timp care a inclus și căutarea angajatului care pornește și oprește stațiile, respectiv plata cu cardul). Stațiile momentan nu pot fi utilizate cu vreo aplicație, doar angajatul benzinăriei vă poate ajuta. Necesită un mic ocol de pe autostradă (aprox. 1 km), dar ni s-a părut o variantă convenabilă. Din păcate nu există nici restaurant, nici magazine în locație.

De aici aveam de parcurs în jur de 210 km până la destinația finală pentru prima zi: hotelul din Veles (Macedonia de Nord). Deși această distanță nu reprezintă nicio provocare pentru IONIQ 5, am decis totuși să încercăm noul încărcător de la OMV Vranje: https://www.plugshare.com/location/534337

Acesta este ultimul încărcător rapid (era de 120 kW, a fost retrogradat la 90 între timp) înainte de granița cu Macedonia de Nord. Locație decentă, cu magazin și mini-restaurant, însă necesită ocol de pe autostradă, fiind în centrul orașului Vranje. După 11 minute și 22.3 kWh am pornit către Veles (cost: 2.02 RON/kWh).

După o oră petrecută la granița dintre Serbia și Macedonia am ajuns la hotelul din Veles, unde urma să înnoptăm. Spre norocul nostru am găsit un loc liber la încărcătorul din centrul orașului, exact lângă hotel: https://www.plugshare.com/location/226685

Macedonia de Nord este la început de drum cu infrastructura de încărcare, dar în mod vizibil se încearcă încurajarea dezvoltării prin adăugarea de stații noi, gratuite. Utilizarea lor necesită activare cu card EVN, care se poate obține direct de la furnizor: https://emobility.evn.mk/Apply-for-card.aspx

Din păcate aceste carduri nu se mai livrează în afara țării, dar se pot ridica personal de la sediul lor din Skopje, pentru cei care au drum încolo: https://goo.gl/maps/nHCA755BjyEF5t1d7

Deși am obținut un astfel de card prin bunăvoința unui coleg din echipa Electromobilitate, până la urmă am utilizat stațiile fără nicio activare, prin simpla cuplare a cablului de încărcare. Sesiune gratuită de 21 kWh – mulțumim, EVN Macedonia!

Traseul din prima zi:

A doua zi

Duminică dimineața am pornit mai departe către Parga. Ca de obicei, am ales traseul către Bitola – vama Niki – Kozani – Parga, ocolind vama Evzoni, mult prea aglomerată în weekend. Avantaj: am economisit cel puțin 1-2 ore față de traseul obișnuit pe autostradă.

Risc: cel mai apropiat încărcător pe acest traseu se află la Kozani (237 km față de Veles). Din nou, nicio provocare pentru IONIQ 5, chiar dacă traseul implică o diferență de nivel considerabilă (peste 1300m), dar și noi am depins de încărcarea din Veles: dacă nu reușeam să încărcăm mașina aici, eram constrânși să mergem pe traseul obișnuit, pe autostradă.

Având mașina încărcată am avut nevoie de o singură oprire pe întregul segment de 476km. Am ales să facem o pauză la Kozani, la DEI Blue Kozani ( https://www.plugshare.com/location/476599 ), un încărcător destul de lent (60kW), dar cu facilități în zonă (terase, magazine, cafenea, loc de joacă pentru copii). Am încărcat 43.8 kWh la un preț de 2.75 RON/kWh, după care ne-am continuat drumul până la destinația finală, Lichnos Beach Hotel.

Traseul din ziua a doua:

Hotelul dispune de priză monofazată și trifazată, care se pot utiliza pentru încărcarea mașinilor electrice în timpul zilei (noaptea se încarcă golf-carturile lor). Noi nu am avut încărcătorul portabil la noi, așa că am folosit granny charger-ul la priza monofazata – mulțumim Lichnos Beach Hotel & Suites! În timpul sejurului a mai apărut o singură mașină electrică, o Tesla Model Y tot din România căreia i-am predat locul de lângă stație.

Excursiile din Grecia

În perioada petrecută în Grecia am făcut mici excursii în zona Parga către Acheron Springs și Lefkada (coasta de vest incluzând plaja Ergemni).

Am parcurs aprox. 380km, utilizând următoarele încărcătoare publice:

Per total consider că zona necesită o oarecare planificare, infrastructura nefiind suficient de dezvoltată. Celor care se cazează în zonă recomand alegerea hotelurilor care permit încărcarea mașinilor măcar la o priză simplă, monofazată.

(va urma)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.