50.000 km cu IONIQ 5 RWD

La exact 626 zile, 4 ore și 8 minute de la ridicarea mașinii de la reprezentanța Hyundai Timișoara am împlinit primii 50.000 km parcurși la volanul mașinii anului 2022 (World Car of the Year), Hyundai IONIQ 5 cu tracțiune spate, acumulator de 72,6 kWh și putere de 218 CP.

În 27 Octombrie 2021 când luam în primire IONIQ-ul, am predat-o pe Porto, Hyundai Kona electric 64 kWh. Din specificații și dimensiuni știam că IONIQ-ul este o mașină mai mare din toate punctele de vedere și spre deosebire de Kona, acesta este conceput pe noua platformă E-GMP, destinată vehiculelor electrice. Nu mi-am închipui însă nivelul de confort și spațiu interior pe care urma să îl ofere IONIQ-ul. Și cu toate că IONIQ-ul este varianta de bază din punct de vedere al dotărilor, iar Kona era varianta de top (cel puțin configurărilor în care mașina se comercializează în România), în afară de head-up display, nu-i lipsește nimic.

Ca o mică paranteză, Porto a fost înlocuitoarea primului, the original Ioniq cu acumulator de 28 kWh cu care am intrat în lumea electromobilității.

Ce are în plus IONIQ 5 față de Kona din punct de vedere al specificațiilor tehnice?

In primul rând, este asamblat pe o platformă dedicată 100% unor modele electrice, bazată pe arhitectura de 800V și viteză de încărcare de 230 kW. Într-adevăr, dimensiunile generoase vin cu penalizarea eficienței, însă nu le putem avea pe toate, nu-i așa?

Cu toate că IONIQ 5 are acumulatorul cu aproximativ 9 kWh mai mare, 72.6 kWh* vs. 64 kWh la Kona, autonomia nu este mai mare în condiții de condus similare, din cauza consumului ceva mai ridicat. Unde câștigă IONIQ-ul este putere (și implicit viteză) de încărcare. Am înregistrat multiple sesiuni de încărcare unde am avut puteri medii de 160-180 kW, iar după 12-15 minute eram gata de plecare.

*Varianta care se comercializează în prezent are un acumulator de 77 kWh.

Aș putea să scriu multe date statistice care nu știu dacă sunt relevante sau interesante pentru toată lumea, dar vă rog să scrieți în comentarii ce fel de date ați dori să cunoașteți și le voi posta în comentarii. Vreau doar să punctez costurile cu încărcarea: 15 RON/100km.

Sursele de încărcare sunt foarte variate, însă două dintre ele sunt dominante:

 • 58% din energia încărcată și 40% din sesiunile de încărcare au fost efectuate acasă,
 • 31% din energia încărcată, respectiv 38% din numărul sesiunilor au fost efectuate la birou.

În aceste două locații, mașina petrece aproximativ 16 ore/zi cumulat în care staționează și poate fi încărcată.

Cu toate că pentru unele excursii în străinătate sau chiar în România (pe parcursul cărora ne bazăm pe infrastructura publică de încărcare de mare putere) costurile sunt mai ridicate, ca utilizatori de mașini electrice avem libertatea și avantajul de a alege sursa de energie și sursele mai ieftine, atunci când nu ne grăbim și durata de încărcare nu trebuie minimizată.

Cu toate că am parcurs un număr relativ mare de kilometri în cele 626 zile, 4 ore și 8 minute, mai mare decât media anuală europeană, raportul încărcărilor rapide vs. cele mai lente este subunitar: 70,2% din încărcări au fost AC, și 29,8% au fost DC.

Ceea ce vreau să subliniez cu aceste cifre este că dacă există posibilitatea de încărcare la locul de muncă sau acasă, chiar și pentru un parcurs anual generos, nu vom sta agățați de stațiile publice „cu zilele, orele sau minutele”. Am mers când și unde am dorit și chiar am ales să-mi „chinui” familia și prietenii de a călătorii cu IONIQ-ul în detrimentul altor ICE-uri sau chiar a PHEV-ului lui Teo, un BMW X5 extraordinar la capitolul performanțe dotări și confort. Ba mai mult, Laura și Teo (părinții mei), utilizează IONIQ-ul de câte ori au ocazia pentru drumurile spre Cluj sau în concedii prin țară, timp în care eu alunec silențios și fără fum cu Peugeot-ul Laurei pe drumurile cotidiene.

Câteva călătorii pe care le-am făcut în ultimii 50.000 km:

Ce va urma după IONIQ 5?

Bineînțeles că odată cu scăderile de prețuri pentru gama Tesla m-am gândit și eu să vând IONIQ-ul și să trec la o Tesla Model 3. M-am îndreptat spre Model 3 și nu spre Y deoarece îmi place mai mult poziția mai joasă de la volanul sedanurilor și aerodinamica mai rafinată decât variantele de caroserie SUV/CUV.

S-a potrivit să am ocazia de a conduce pentru o săptămână un Model Y SR, cu care am parcurs peste 1600 km. Această experiență m-a determinat să mai amân schimbarea mașinii și am realizat ce mașină extraordinar de confortabilă este IONIQ-ul.

Chiar dacă nu se apropie de eficiența lui Model Y, ca să nu mai vorbim de Model 3, încărcarea super-rapidă compensează acest neajuns. Un alt motiv de amânare a schimbării îl reprezintă modul de funcționare a ACC-ului (Active Cruise Control). În timp de la Hyundai pot seta viteza ACC-ului independent de limita de viteză de pe un anumit sector de drum și să beneficiez și de Lane Keeping Assist și Autosteer, la Tesla aceste funcții sunt limitate la maxim 10 km/h față de limita de viteză legală.

Asta nu ar reprezenta o problemă dacă ar citi limitele actuale și nu ar considera o limită de 30 km/h pe un tronson cu 50 sau 70 km/h. Pe de altă parte, odată ce am urcat pe autostradă, în cazul IONIQ-ului activez ACC-ul (atunci când funcționează) și se activează automat și funcția Autosteer, care permite și schimbarea benzilor semi-automat. Practic te mai joci cu sistemele de asistență doar la următoarea autostradă.

La Tesla a trebuit să activez Autosteer** la fiecare schimbare de bandă, ceea ce devine enervant la un moment dat, mai ales în trafic aglomerat. Așadar, apreciez IONIQ-ul mai mult după un test extins cu o Tesla.

** Funcția Autosteer la Hyundai are capabilități asemănătoare cu Advacend Auto Pilot la Tesla

Menționam mai sus că ACC-ul nu ar funcționa uneori la IONIQ. Este cazul doar atunci când intervine o defecțiune la sistemul radar al mașinii. Se pare că aceasta este o problemă destul de comună pentru IONIQ 5, din păcate nefiind singurul care a întâmpinat neplăcerea. Din fericire, rezolvarea este simplă: înlocuirea radarului. Daaar…aici intervine disponibilitatea pieselor de schimb.
Un scurt timeline al rezolvării problemei cu radarul:

 • În data de 2 Mai a apărut eroarea pe bord (tocmai ajunsesem în București);
 • În 19 Mai am ajuns la service Hyundai TM la constatare în urma căreia s-a hotărât înlocuirea radarului;
 • În 5 Iulie am primit mesajul că piesa a sosit;
 • În 12 Iulie am dus mașina la service;
 • În 13 Iulie am ridicat mașina cu ACC-ul funcțional…

Pe scurt, pentru a păstra tonul de la început, după 71 zile, 19 ore și 6280 km mai târziu, mașina mea și-a recăpătat integritatea funcțiilor, evident, fără cheltuieli din partea mea, problema fiind remediată pe garanție.

În afară de acest impediment, nu am avut alte probleme cu mașina. Vizitele la service au avut ca scop o revizie la 30.000 km (un an) și câteva update-uri de soft.

Sunt super mulțumit de mașină, m-a dus peste tot, la ski, la mare, la Capitală, în capitalele țărilor vecine, la Cluj și peste tot pe unde am avut nevoie. În plus, am participat la toate evenimentele organizate în cadrul proiectului Electromobilitate.

Da, este frustrant când una din funcțiile mașinii este indisponibilă și când remedierea durează 71 zile și 6280 km, mai ales că este vorba de o funcție de asistență la condus, dar măcar mașina nu a fost imobilizată în service.

Apropo, deja am făcut rezervare pentru vacanța de ski 2024, tot în Italia, dar de această dată la o pensiune cu stație de încărcare 🙂

5 Responses

 1. Cristi spune:

  Salut Tudor. Ajuta-ma te rog cu o informație. Cat de deranjanta e lipsa stergatorului spate și cum te descurci cu acumularea prafului pe luneta? As vrea în primăvara sa trec și eu pe electrica și nu as astepta încă un an după Ioniq 5 facelift care va avea stergator spate. Tesla model 3 pe mine m-a pierdut ca și client, din păcate, când a renunțat la manetele de semnalizare și schimbare a vitezei, asa ca nu cred ca am alta opțiune în afara de Ioniq 5.

  • Marchis Tudor spune:

   Salut Cristi! Sincer să fiu m-am obișnuit fără ștergătorul de pe lunetă și nu mă deranjează lipsa acestuia. Am aplicat și o protecție hidrofobă și parcă nu se lipește atât de tare murdăria de geam. Cu toate astea, dacă circuli pe drumuri “murdare” și umede, cu mult noroi pe asfalt la un moment dat nu vei mai avea vizibilitate. Pentru mine însă nu a fost un dealbreaker lipsă ștergătorului, dar știu persoane care s-au îndreptat spre alte modele din această cauză. Dacă te pot ajuta cu mai mult informații despre mașina, scrie-mi și cu mare drag discutăm.
   Zi faină!

 2. Cristi spune:

  Mulțumesc, Tudor!

 3. Nick spune:

  Buna,
  Daca mai ai Ioniq 5, nu ai vrea sa initiezi un grup wats app cu posesorii?
  Eu sunt unul dintre ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.