Spring, Citigo și e-Up – sfârșit de vară și bilanț luna august 2022

Cele două Dacia Spring își iau ”la revedere” de la consumul 10 +/- 1 kWh/100 km o dată cu scăderea temperaturii și mutarea cursorului în zona ”roșie” cu căldură, în timp ce suratele e-Up și Citigo insistă să consume mai puțin de 9 kWh/100km la început de toamnă.

Călătoriile transfrontaliere ale lui Laszlo (e-up), transcarpatice ale lui Marcel (Spring), precum și cele obișnuite / interjudețene parcurse la Doina și Wiwi (Citygo) / Mihai (Spring) încheie vara lui 2022.

Laszlo – Cluj

Total km parcurși = 1238 km

Total consum = 125.86 kWh

Total cost = 191.31 lei statii + Partener solar 0 lei (94.41 lei) = 285.72 lei

Viteza medie ponderată = 51,73 km/h

Consum mediu = 9.9 kWh/100 km

Cost / 100 km = 15.45 lei/100 km (sau 23.08 lei / 100 km dacă s-ar plăti curent)

După cum se poate vedea încet, încet se preconizează un cost de 2 lei/kWh la stațiile de încărcare, care la un consum de 10-12 kWh/100km e exact jumătate din prețul GPL-ului (4lei/litru pe un motor de benzina/GPL de 1.6-1.8 benzină cam 9-10 l GPL/100km). 

Oricum am întoarce-o, acest preș va fi definitoriu în viitor – cel puțin asta prevăd eu. Chiar dacă electricitatea va putea fi produsă din surse alternative, diferența de preț va reflecta (prin politici comerciale) costul de 1/2.

Asta înseamnă că, dacă o masina pe GPL face acest drum cu 370 de lei o mașină electrică de mici dimensiuni, va parcurge distanța cu aproximativ jumătate din costuri.

In comparație, un diesel cu un consum de 5 l/100km va parcurge distanța respectivă cu un cost de 360 lei, adică, mai ieftin decât modelul GPL. Ciudat, nu?

Atașez niște poze din Budapesta (a fost sărbătoare pe acolo) și Szolnok cu podul peste Tisa, unde se poate vedea cum arată seceta.

Cum spuneam de mai multe ori, consumul din bord nu are legătura cu realitatea. E un consum făcut de calculator în funcție de ultima deplasare făcută (cum puteți vedea 8.8 kWh/100 este imposibil de realizat pe 84 km – cu excepția cazurilor în care te duci în jos pe o pantă).

Consumul de 8.8 kWh/100 este rezultatul faptului că fiind răcoare, am oprit de tot ventilația pe un drum de Vlaha-Cluj-Vlaha. Consumul real este de fapt cel dat de contor și întotdeauna ar trebui calculat cu mașina încărcata la 80% (100%) – reprezentând de fapt „consumul la pompă”.

Doina și Wiwi – Citigo, Timișoara

Singura modificare a rutinei drumurilor zilnice din spațiul peri-urban la Timișoara și retur de peste doi ani a intervenit cu privire la încărcare. După cum stiți, Citigo beneficiază de un garaj cu priză casnică de 240 V, unde s-a încărcat în liniște, fara aplicatii și complicații.

Mai recent, Wiwi semnalează încacarea Type 2 la o stație Socar din apropiere, pentru a evita un consum prea mare acasă, care să-l propulseze în altă categorie de tarifare.

Totodată, de la publicarea articolului Centenarii, recidiviștii și alergătorii de cursă lungă din proiectul Electromobilitate, Doina și Wiwi au depășit borna aniversară a informațiilor transmise pentru 100 săptămâni, iar staționarea în service, în așteptarea unei componente electronice în primăvara anului 2020, este aproape uitată.

Marcel – Spring, Deva

Excursii la Herculane, la Malul Dunării, un abonament 75 lei / 60 kWh lunar la Enel X și o Dacia Spring… rețeta de succes pentru explorarea în mod ”verde” a României.

Dacia Spring de Deva, consum și costuri totale august 2022:

Distanța parcursă: 4.066 km;

Consum total: 500,78 kWh;

Cost total: 217,99 lei;

Media consum – 11,7 kWh/100km

Cost / 100 km: 5.36 lei / 100 km

Mihai & CoSpring, Fălticeni

Fălticeni – Iași și retur (250 km) devine o rutină pentru Spring, oferind versatilitate, rapiditate și economii (dacă aș fi circulat cu Sandero, aș fi consumat aprox. 12 litri motorină = aprox. 100 lei).

În timp ce stațiile cu plată (2.49 lei/kWh la Renovatio) sunt libere și funcționale (e.on o altă opțiune de luat în calcul), cele câteva stații gratuite sunt împânzite, cum e și normal, de modele și brand-uri diverse.

O mare deficiență este imposibilitatea de a folosi conectorii din stațiile Kaufland CCS/CHaDeMo în paralel, mai ales pentru cineva care este în tranzit, cu familia, cu copii, vârstnici. Bașca și stația Renovatio Kaufland Iași defectă… Lipsa infrastructurii de încărcare urlă… și are o nevoie stringentă de îmbunătățire, chiar și în Iași… Din acest punct de vedere, putem spune că Suceava a luat-o mult înaintea Iașului, având 7 stații CCS gratuite (+ 1 CCS Kaufland).

Total distanță: 1051 km

Total consum: 119.68  kWh

Total cost: 35.66 lei / 14.34 kWh la Renovatio Iași Complex ERA. Restul de 105.34 kWh – gratuit la (Kaufland Suceava / Electromagnetica Suceava).

Viteză medie ponderată: 32.5 km/h

Cost mediu: 3.39 lei / 100 km

Parteneri de… electroni. Kaufland Tătărași

Montare oglinzi dejivrate conform fișei originale de produs: cost 0.

Ar rezulta un consum mediu de 11.38 kWh/100 km (- o diferență de 3% SOC…)

Intenționăm să echipăm Spring-ul cu încălțări all-season de la Bridgestone/Continental/Pirelli, anvelopele LingLong oferind nu cel mai bun contact roată-asfalt. Dacă aveți recomandări privind anvelopele all-season pentru mașini electrice, vă rog să ne comunicați experiențele personale.

Sănătate tuturor, o săptămână bună și să auzim de bine!

Drum bun în aventuri și un an nou cu spor acelor părinți/bunici ai căror copii/nepoți au început școala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.