Bilanț al costurilor cu Dacia Spring după 47.000 km

Nu am aspirații de romancier așa că trec direct la tema și la cifrele de bilanț.

Mașina a costat 18.550 euro, pentru care am plătit echivalentul a 8.026 euro la cursul BNR din octombrie 2021, după reducerile aplicate prin Rabla și Rabla plus.

 • RCA 446 lei, CASCO 509 lei și extra garanția 2.842,68 lei.
 • Revizia la 30.000 km a fost 200 lei.
 • anvelopele de iarnă 760 lei
 • energia electrică cumpărată din octombrie 2021 până acum, când am 46.753 km, este de 2099,57 lei, adică doar 5,09 lei pe suta de kilometri!

Imediat cum am luat Springul am testat toate stațiile de încărcare din Deva, e-charge, Polyfazer, EVConncet, MOL Plugee și Enel X. Iar din afară am testat e-on drive, MOON și ELMotion.

Majoritatea cu plată, dar am mai prins și gratuități, duminică 4 septembrie, la Socar Deva și, ca să fiu corect, în timp ce Springul stătea la încărcat, am făcut 10.000 de pași. O electrică te mai pune și să faci mișcare?…

Una peste alta, anul acesta am bătut foarte des Timișoara, Cluj Napoca și Sibiu, apoi Reșița, până la Văliug, la un eveniment electromobilistic denumit Mulțumim Reșița (pentru stațiile instalate de Primărie). A urmat electro-șezătoare de la Ciugud, Păuca și Alba Iulia.

Am fost și în 2021, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, apoi la Teiuș la parcul CFR, mănăstirea Prislop, Nicula și Râmeț, biserica de piatră de la Densuș, Straja – Petroșani, Reghin, depoul de locomotive de la Dej, cascada Pișoaia și Clocota, Băile Herculane cu un traseu prin Caransebeș și întoarcere prin Drobeta Turnu Severin – Târgu Jiu – Lainici – Petroșani – Deva.

Cele mai deosebite amintiri rămân cele de pe Transalpina, urmate de drumul-test până la Bâlea Cascadă ca apoi, cireașa de pe tort, să urmeze Transfăgărășanul cu ursuleți și o întâlnire a Springurilor la Barajul Vidraru.

Springul și-a dovedit eficiența la urcarea pe Transalpina și Transfăgărășan, dar mai ales la coborâre unde frânarea regenerativă a recuperat destui electroni ca să ajung fără niciun fel de emoții la Novaci (ELMotion) sau la Curtea de Argeș (Lidl) la stațiile de încărcare.

Într-adevăr, bateria destul de mică a Springului creează mici frustrări dar, tot răul spre bine, întotdeauna pauzele sunt dictate de baterie și asta mă obligă să-mi revizuiesc cunoștințele de a citi o hartă și de a ochi stațiile de încărcare de pe traseul ce urmează să-l parcurg și asta chiar nu mă deranjează.

Pentru cei ce mai țin minte: „pauzele lungi și dese, cheia marilor succese!” chiar se poate aplica la călătoriilor mai lungi cu Dacia Spring.

Și, cum scriam la început, toate astea cu doar 2.099,57 lei curent cumpărat. Restul cheltuielilor se aplică și mașinilor termice.

Pentru mine, a conduce prin păduri liniștite fără a deranja prin zgomot sau miros este o adevărată plăcere, mai ales când se aud păsărele printre copaci și doar fâșâitul anvelopelor pe asfalt… După o electrică doar praful drumului.

A… Să nu uit noua mea deviză de springar: Știu când plec, nu mă interesează când ajung!

Găsiți toate articolele scrise de mine în 11 luni și 47.000 km cu Dacia Spring aici.
Călătoriile si evenimentele de promovarea a mobilității electrice, la care am făcut referire în text, le găsiți în cele listate în continuare:

25 Responses

 1. Lory spune:

  Casco e numai 509ron/an? Pentru mine a zis la reprezentanta cea va fi pe firma aproximativ 3000de lei/an

 2. Cristi spune:

  Poate 509 euro…. Eu am plătit aproape 2800 lei pe persoană fizică

 3. cornel spune:

  Care va incarcati masina acasa, sper ca v-ati facut contract cu Hidroelectrica.

 4. Gabi spune:

  In ritmul ăsta, în 2 ani îți amortizezi investiția în mașina asta doar din diferența de preț la combustibil față de o mașină pe benzină, motorină sau chiar hibridă. Asta fără să mai punem la socoteală că nu mai ai cheltuielile de întreținere de la mașina termică, schimburi de uleiuri, filtre, distribuții, injectoare, transmisii etc.
  Eu merg mult mai puțin cu Spring-ul, cam 12.000 km pe an, dar nu am dat niciun ban pe Casco sau garanție extinsă, și voi amortiza prețul fatatde benzinara cam in 6-7 ani. Nu cred că mai există vreo mașină care să-si amortizeze prețul din economii la costurile de utilizare.

 5. Geo spune:

  47000km/400 km cu in full la baterie rezultă aproximativ 100 de încărcări ( sincer nu știu cât costă o încărcare, poate mă ajută cineva). Bine, autorul articolului nu pune în discuție confortul, care în Șpring este doar că stai pe scaun, deasemenea, nu ia în discuție daca iarna când sunt temperaturi scăzute se încumeta sa plece cu ea pe traseu și mai mult decât atât, este evident că nu se ia în calcul poluarea care are loc cu ocazia fabricării bateriilor. Daca că sa nu se creadă că sunt cârcotaș, este adevărat căasinita aduce un plus major în oraș, unde este minunata.

 6. Da de acord cu ce spune dar sa zicem că va cade bateria v-ați interesat cît costă una va spun eu în jur de 8000 de euro să înțeleg că o să vă luați alta noua după ceva ani adică 5 6 ani.

  • Cris spune:

   Abia acu am văzut și eu știrea asta.As fi curios cat a mai cheltuit omul de atunci,că văd că parcurge multi km…
   Costică,cum sa ia alta după 6 ani când garanția bateriei este 8 ani?Și costă acu dar peste 8 ani o sa fie sub jumatate.Și sigur va tine cel puțin 10,chiar daca nu va mai face drumuri lungi…Eu cred că și după 6ani ,poți sa vinzi mașina cu totul cu câteva mii de € ca SH și să-ți amortizezi cheltuielile și mai repede.Cine mai da pe un harb termic de peste 10 ani(care trebuie întreținut serios anual) mai mult decât pe o electrica de 6,7 ani care nu te costa mai nimic ?Ok,nu ei poate mai mult de 5000€(deși doar pe baterie dau unii pt panouri peste 2000€ ,lejer)dar e bine când ai dat 8000 de noua…Și pt cine merge doar câțiva km loco sa o mai țină inca 5,6 ani fara cheltuieli majore(mai schimbi sa zici o plăcuță de frana,un pivot,nimicuri),nu e de colea(ușurință în utilizare,condus).Cine știe ce taxe de poluate vor fi pe termicele de peste 10 ani in viitor ?Eu când văd acu in 2023 că dau unii peste 6000-8000€ pe un harb termic de peste 10 ani și cu sute de mii de km reali ,nu pot decât să-mi explic de ce e tara asta așa înapoiată și de sunt preturile așa mari la orice !Pt că sunt mulți fraieri care plătesc…și nu-s capabili de un raționament economic corect !

 7. Mihnea spune:

  Dar timpul pierdut nu se transforma in bani!? O propaganda de doi lei!

  • Cris spune:

   Ce timp pierdut ?Sunteți toți oameni de afaceri?Va luați după sloganuri ieftine…Ce produc românii care stau majoritatea in fața unui televizor,telefon sau la table/cărți/baute ori la banca toată ziua ?N-ai înțeles că omul a făcut mișcare în timpul ăla și asta e sănătate curată ?Faci mișcare când vrei tu ,nu să trebuiască să pleci la servici la 5 dimineața și să o iei 5km pe jos prin ploaie sau ger…Cu termica ,stai și o jelesti când ți-e lumea mai draga ba că a înghețat nu știu ce pe acolo,ba că are scame-n benzina,etc

 8. Ivan spune:

  Mașina buna de oraș, dar dacă da unu in tine, in afara, la o stea ncap îți cumperi garsoniera cu usa sus de economiile de carburant

 9. Cititor spune:

  Este nerentabil un auto electric!! Bateria ține 4..5 ani!! Si costa 7….8000 euro!! De banii astia alimentezi benzina sau gpl…tot neamul!! Si asteapta ca nu au venit scumpiri mari la electricitate!! Auto electric=💩

 10. Gigi spune:

  Bateria e garantată 8 ani, după care va costa maxim 3.000 euroi (acum se găsește cu 5.000 euroi de la mașini avariate). Oricum, până atunci amortizezi mașina și ești deja în câștig față de orice fumegatoare de la jermania, după care curge fumul negru pe motorină de bani mulți.

 11. Gigi spune:

  Îți iei tu lumânări de cele 15 stele ncap luate pentru jucării electronice pe care nu le-ai folosit niciodată.

 12. Euro 6 spune:

  Doamne…ce frumos si placut, să stai în pauze (destul de dese), se te uiți pe hartă și să cauți cele mai apropiate stații de încărcare !!! Linistitor, într-adevăr…😅

 13. Rex spune:

  Stați liniștiți sa va vedem fara gratuități la încărcare și după mai vorbim . O să ajungă un full de baterie mai mult decât unul de benzina atunci sa va vad ce scoruri mai băgați și dacă va mai convine

 14. Cris spune:

  Eu fac putini km pt că este cu precădere luată pt sotie,de fataila prin oraș și pt tara care este tot aproape așa că se apropie anul și nu cred că atingem borna de 4000Km.Nici nu prea avem timp să ieșim noi departe…Mai lucram și de pe acasă …Așadar pe mine nu mă interesează amortizarea ci ușurința la condus.Este cea mai ieftina automata noua și mica ,de oraș(fix ce așteptam) !Apoi vine și partea cu ecologia.Chiar nu înțeleg cum va suportați in trafic că eu merg numai cu recircularea închisă demult,mai ales în spatele celor din grupul VW(chiar și benzinare ,VW,Audi,Skoda și nu numai).Poate doar cele foarte noi ,de max 2,3 ani sa fie acceptabile !Contrar celor bănuite ,mai rar găsești afumători italiene sau franțuzești,așa „puturoase” !Asta poate și pt că sunt mai puțin căutate ca mărci,de către „inteligenții” mei compatrioți care prefera BMW ,care între noi fie vb nici semnalizare nu are…De costuri ,normal că mă bucur dar inca nu zic hop.Vb mai încolo.Bateria o avem garantata 8 ani dar eu auzisem ca daca e cu adevărat ceva bun la astea este bateria și managementul ei.In plus am grija la accelerări bruște,încărcări la umbra lent acasă,până la max 80%,etc.Am redus bugetul mobilității de la aprox 300 la 50 lei /luna.Si cred că se va adăuga și servisarea la această economie.Bilantul mai încolo,după câțiva ani.Daca o sa mai tina bateria și 30 km ,de știu că îngheț in ea de frig și tot ma fâțâi puțin în oraș și ajung si la tara cu autonomia asta.Chiar daca este o „chinezarie” este o mașină iconica.Prima electrica accesibila și suficient de performanta (adică fix ce trebuie) ,exact ca Loganul,succes imposibil de reprodus de alți producători mult mai titrați după atâția ani !Nu e mașină de fițe pt fătălăi și cocalari deci cu atât mai mandru !Nu neapărat mașinile puternice ,frumoase și scumpe fac istorie !(vezi broscuța lui VW,pe când știau să facă mașini) Asa că o voi ține și dacă curg tablele de pe ea (că troncaniturile le mai rezolvam noi) cat se poate,chiar și 15 ani.Va urez cat mai multi km fara probleme și fără evenimente in trafic că e plin de teribiliști și vitezomani (cu sau fara școală multa sunt la fel de prosti) !

 15. Ovidiu spune:

  Nici-o afacere.In 4-5 cand cade bateria sa dai 4-5.000 de euro e ca si cum ai plati benzina din urmă.Sprig e o făcătură de masina fara cibfirt,siguranta nici atât,roti ca de roabă.

 16. Primăvară spune:

  Mie mi place mult portbagajul.
  Una peste alta este o mașină deosebită;când nu o cumperi!

 17. Cucu spune:

  Luati-va voi SH dizal de la jermania dupa care curge fumul negru, si nu mai spumegati pe aici ofticati ca unii merg aproape gratis. Si ca sa turbati de tot, aflati ca bateria e garantata 8 ani (capacitate minim 75%), dupa care o poti folosi pentru stocare la panourile fotovoltaice.

 18. Alex spune:

  Revin cu o constatare. După informațiile voastre, la prețurile de astăzi diferența dintre electric și benzină+motorină ar fi între 20 și 30 lei/100 de km, deci la o medie de 25 lei economisiți costul mașinii se amortizează după 180.000km, exact garanția bateriei ceea ce este formidabil pt.că nici o altă mașină nu reușește asta ci dimpotrivă ele consumă fonduri și când stau.

 19. Aurel spune:

  Casco nu e 509 lei și 100 km nu sunt 5 lei, doar dacă încarci foarte des la stații gratuite

  Energia necesara vara pentru100km e 10 lei, iarna 20 lei, dacă încarci acasă și ai contract cu Hidroelectrica e o medie de 15lei pe 100km, deci la 50000 km 7000-7500 lei, dar sunt mulțumit de mașină

 20. Aurel spune:

  Energia necesara vara pentru100km e 10 lei, iarna 20 lei, dacă încarci acasă și ai contract cu Hidroelectrica, o medie de 13lei pe 100km iar pe motorina cu 6% consum e 55 lei, deci 400km cu Springul

 21. Dr.Solomon spune:

  5 lei pe 100 km. Marfa, ce sa zic? Imi iau si eu… Numai ca in realitate costa 38 lei pe 100 km. Cum am calculat? 5 + bateria. Adica, bateria costa 8000 euro si faci cu ea 120 000 km. Adica 33 lei pe 100 km.

 22. Dr.Solomon spune:

  Inca ceva, sa fim seriosi, baterie nu tine 120 000 km, nu are cum. Dar pentru ca ai garantie 120 000, poti spune ca nu va fi inlocuita pe cheltuiala ta. Sa ne spuna colegul cu 47 000 km la bord cam cat mai are viata bateria? sau autonomie? Cati km mai face cu o incarcare, comparativ cu cat facea cand era noua?

 23. Marcel spune:

  64.000 de km, starea bateriei 96%, autonomia estimată la o încărcare, acum iarna, cam 180km și parcurg cam 170 – 165 funcție de climatizare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.