De ce un articol de sinteză și concluzii despre această călătorie în Croația? Care sunt întrebările primite? Răspunsurile se regăsesc în rândurile ce urmează.
Vom avea ca referință următoarele articole:
Primul este excursia de anul trecut în Croația, când am strâns mai puține date, iar celelalte două articole relatează experiența din acest an. Ceva mai în detaliu 🙂
Concluzii la rece despre călătoria în Croația
Din informațiile despre mașină aflăm ca are 1760 kg goală (detalii EV Database), fiind vorba de versiunea cu baterie de 64 kWh. Adaugăm greutatea noastră, aproximativ 200 kg. Încărcare maxima în portbagajul de sus, 20 cutia + bagaje să zicem 80 kg, iar în portbagaj spre 20 kg. Puțin peste 2 tone!
Toate informațiile agregate în tabelul de mai jos sunt extrase din aplicațiile MOL Plugee, Mobiliti, ELEN: și e-Charge. Cele două marcate cu gri sunt încărcarea de la plecare (20.08) pentru care am inclus cantitatea de electroni și costul, dar și cea de la resort, pentru care am inclus doar cantitatea de energie încărcată, fiind singura încărcare fără cost de pe acest traseu.

Cele două drumuri sunt destul de echilibrate. Diferențe mici, o mică creștere de consum pe drumul de întoarcere, chiar dacă viteza media e ceva mai mică.
Despre consum
Pentru drumul România -> Croația din 2021 am consumat ~195 kWh față de cel de anul acesta care a însumat aproape 207 kWh. O diferență minusculă 2021 vs. 2022 chiar dacă am avut câteva diferențe în ceea ce privește mașina și stilul de condus:
- Cutia de anul trecut a fost ceva mai slim (este poza cu ea în articolul Excursie cu Kona în Croația), dar ne-a chinuit maxim ca ergonomie și funcționalitate);
- Anul trecut am avut parte de vreme caldă și vântul standard în Croația, iar 2022 ne-a tratat cu vremea rece, ploaie și vânt de la Budapesta pe sensul spre Zaton;
- Anul trecut am rulat cu 110 km/h pe autostradă, anul acesta am rulat cu 120 km/h pe, acolo unde nu erau alte limite impuse;
- Drive mode ECO anul trecut vs. NORMAL anul acesta.
AC-ul a fost utilizat identic pe parcursul ambelor drumuri. Putem tragem concluzia ca impactul acestor diferențe a fost minim.
Time is money?
2022 ne-a adus un drum la dus cu aproape 3 ore si 40 de minute de pauză pentru încărcare. La fiecare oprire ne-am sincronizat cu mașina ±5-10 minute cu urcat în mașină, aranjat copii, legat centuri, etc. Nu am stat după mașină și nici ea după noi.
Timpul total de încărcare, 7 ore și 46 de minute, pentru drumul dus-întors a însemnat pentru noi timp împreună. Mese, gustări, puțină mișcare și joacă pentru copii. În episodul 2 povestesc despre cele 3 ore la IKEA, în care copilul mic s-a jucat vreo 2 ore prin zonele de joacă ale magazinului.
29 de ore și 39 de minute a contorizat mașina în călătoria spre și dinspre Croația. Kona contorizează timpul în care mașina e pornită, care include și opririle de care amintesc mai jos. Monitorizarea timpului de condus efectiv este ceva mai complicat de realizat. Am oprit efectiv mașina doar când ne-am depărtat la mai mult de 10 m de ea, în rest a rămas pornită pentru a păstra temperatura din habitaclu. Pe lângă aceste ore, am stat la încărcat 7 ore si 46 de minute. Totalul ar fi de 37 ore și 15 minute. Aceste ore au fost dispersate pe distanța a 4 zile.
Au fost și alte opriri, dar la care nu ne-am propus încărcare. Discutam cu soția mea și aceste opriri au fost minime, iar tot drumul a fost mult mai ok în comparație cu 2021.
Toate aceste pauze au însemnat timp de calitate petrecut cu familia, timp care l-am petrecut aproximativ la fel și în 2019 când am făcut acest drum cu o mașină termică. Un road trip înseamnă mai mult decât doar condus, învățăm lucruri noi împreună, ne bucurăm de locurile noi care le vedem și ne jucăm (fazan, micul negru de pădure, culori de mașini, etc.) Timpul costă bani, important e să fie investit și direcționat bine 🙂
Costuri 2022 vs. 2021 vs. 2019
Din start am plecat cu ideea de a ne abate cât mai puțin de la drum, lucru care se traduce în imposibilitatea de a accesa stații gratuite. Am încărcat în general în spațiile de servicii ale autostrăzilor sau în parcările centrelor comerciale. Se vede în tabel costul per kWh. În 2021 am avut un cost total de ~250 RON, dar încărcările din Croația au fost fără cost. În 2022 costul se ridică la 715 RON. O creștere substanțială de la an la an, dar totuși un cost bun de 31 RON/100km.
În 2019 făceam acest drum cu o mașină termică. ~140 l motorină la un cost de puțin peste 900 RON. Motorină scumpă, tot din spațiile de servicii la mai bine de 6 RON/l. Care ar fi un cost la acest moment pentru această distanță făcut cu o mașină termică? 51-52 RON/100km la 8.5 RON/l.
Întrebări
Pentru că am mediatizat călătoria pe contul de FB au ajuns la mine întrebări pe mai multe canale de comunicare și aș vrea sa răspund acestor întrebări.
De ce Croația? De ce cu mașina?
Mergem în Croația din 2009. Nouă ne place Adriatica, mirosul de pin și drumul. Copiii iubesc nisipul și locurile de joacă. Pe de o parte e vorba de gusturi, iar pe de alta am detaliat după galeria de imagini (sunt imagini și în celelalte articole), dar fără miros, din păcate. Acesta trebuie descoperit personal 🙂












Mergem cu mașina, deși nu e cel mai comod. În fiecare an am căutat alternativă by plane, dar încă nu a apărut oferta care sa ne ajute. Prețuri de la 1500 EU la +4000 EU, 1-2-3 escale și timpi între 50h și 12h (cu o escală și prețul boom!).
Care e autonomia reală?
Kona are o baterie netă de 64 kWh și este o mașină eficientă când vine vorba de consum. Ca la orice mașină, autonomia este strâns legată de consum. În funcție de condițiile de drum, sau cât de grea e talpa pe pedala de accelerație, așa va fi și consumul. La condiții de drum vorbim de temperatură, vânt, greutatea mașinii (număr de persoane, bagaje), dar și de modificările aduse aerodinamicii (cutie, biciclete, etc).
După mai bine de 35.000 km te înveți să faci niște calcule și să nu te mai bazezi pe estimarea mașinii. Această estimare se bazează pe ultimele drumuri făcute. Trecerea de la un consum de autostradă la unul de drum național sau invers face ca estimarea să nu fie conformă cu realitatea.
Revin la EV Database care declara următoarele valori pentru Kona:
La o valoare netă a bateriei de 64 kWh (0-100%) avem următoarele valori:
Consum (kWh/100km) | Autonomie (km) |
---|---|
11 | 582 |
12 | 533 |
13 | 492 |
14 | 457 |
15 | 427 |
16 | 400 |
16.2 | 395 |
17 | 376 |
18 | 356 |
18.6 | 344 |
19 | 337 |
20 | 320 |
21 | 305 |
Am marcat cu bold în tabel valoarea oficială de la Ev Database. 16.2 kWh/100km este o valoare pesimistă. Pentru cei 35.000 km am o valoare de consum all time de 14.5 kWh/100km. Valoarea maximă a fost de 15.3 kWh/100km, în martie 2022. Din nou, stilul de condus și clima pot juca un rol serios în stabilirea valorii de consum.
Am mai marcat și valoarea de consum obținută de mine pe drumul dus-întors din această călătorie, 18.6 kWh/100km. 344 km se pot parcurge cu un „full” de baterie și poate fi considerat răspunsul la această întrebare.
Conform datelor oferite de mașină și aplicații am utilizat 421.75 kWh (am scăzut cei 16 kWh rămași în baterie), ceea ce înseamnă ~6.6 „plinuri”. Un calcul simplu ne spune că trebuia sa parcurg 2267 km luând în calcul consumul de 18.6 kWh/100km. -27 km, care de fapt ar fi mai mulți dacă luăm în calcul regenerarea și pierderile la încărcare.
În orice formă ai face calculele ajungi la aceeași concluzie, autonomia e dictată de consum pentru orice mașină!
Te-ai întoarce la mașină clasică?
I love my car! Am fost mulțumit de Golf plus (2006) și sunt mulțumit de Polo 6R (2010). Dar Kona, în comparație cu cele două e la alt nivel și e normal să fie așa. Tehnologiile progresează, iar noi cerem confort suplimentar. Confortul oferit de această mașină ne-a ajutat în ultimul an să trecem ușor peste o navetă de +600 km/săptămână. Ne-a ajutat la drumurile lungi, dar și când am pornit în excursii ad-hoc.
Mașina e un bun care te duce din punctul A în punctul B. Ne-am dorit o mașină universală, bună la navetă, dar si de drum lung. Cred că a fost alegerea corectă și luată la momentul potrivit. Piața auto s-a degradat, iar acum pare un chin achiziția unei mașini noi.
Pentru a răspunde la întrebare, l-aș parafraza pe Sandy Munro de la Munro Live. I don’t wanna go back to „the I.C.E. Age”! 🤪
Prefer la acest moment cele două tipuri de transport din poză 🙂

Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂