Introducere
Iată-ne ajunși la penultimul articol săptămânal ID.3 și Megane E-tech din 2022!
Parcă anul a trecut prea repede, nu-i așa?
Alături de datele săptămânii 19-25 Decembrie pentru ID.3 și Megane E-Tech, voi include un set de informații culese de la membrii echipei ID pentru update-ul de soft 3.0.
Apropos, în cazul în care nu știați, și Megane-ul E-Tech este capabil să primească update-uri OTA (OverTheAir), fără îndoială acesta este modul în care atât producătorii, cât și utilizatorii pot avea o experiență bună cu mașinile lor. Așa vor fi toate mașinile viitorului, devenind un motiv bun ca să lăsăm nostalgia motoarelor termice deoparte și să primim mai deschis ce ne oferă viitorul.
Despre 3.0 pentru ID-uri
S-au schimbat suficiente lucruri între 2.4 și 3.0, multe de finețe, aspect și doar câteva lucuri au fost schimbate din punctul de vedere al funcționalității.
Mai jos feedback-ul nostru:
Marcel (CJ)
VW a trimis “cadoul” înainte de Crăciun și m-am încumetat să dau “install” chiar dacă pe unele platforme au apărut informații cu probleme la familia ID în urma instalării. Încrezător că în urma 2.3 și 2.4 în afară de câteva reveniri la setările din fabrică nu au fost alte incidente, așa că am lansat instalarea actualizării 3.0.
Partea I a durat 7 ore, partea a II-a aproximativ 1.5ore, timp în care mașina nu a putut fi folosită. Nici o problemă în urma instalării, doar mici bătăi de cap pentru a seta profilul personal prin setarea unui pin (S-PIN), uitat.
Cu ajutorul lui Laurențiu (CJ), fratele mai mare cu ID.4, am rezolvat misterul.
O mică scăpare din partea VW, au omis să explice procesul de înregistrare profil nou.
Câteva impresii despre softul ajuns la varianta 3.0:
– cea mai utilă informație este afișată acum pe ecranul mic (de la șofer): procentul bateriei, deși unii ne-am obișnuit și cu numărul de kilometrii rămași, pentru cei “cu emoții” această informație s-ar putea să ajute.
– momentan călătoriile făcute pe același traseu, în aceleași condiții au rezultat într-un consum cu până la 2-3 kWh/100km mai mici. Nu vreau să mă bucur doar pe moment, așa că mai monitorizez până la ieșirea din iarnă.
– estimatorul SoC la destinație în urma călătoriei este afișat în navigația mașinii. Pe lângă faptul că este afișat acum, este și destul de precis și se actualizează în funcție de: viteză, relief, modul de condus. L-am urmărit atât în oraș cât și pe traseele lungi din afara orașului. Deși după mai bine de 15 luni de utilizare am observat că numărul de kilometri afișați de către mașină în timpul călătoriilor îi poți parcurge fără vreun sters inutil.
– recomandarea minimă de încărcare la cea mai apropiată stație sau cea preferată de șofer;
– atât hărțile proprii s-au îmbunătățit, cât și unele informații afișate atunci când nu esti în meniul principal al hărții, cum ar fi afișarea distanței rămase, a duratei călătoriei sau ora la care vei ajunge.
– opțiunea Battery Care Mode, s-a adăugat cu intenția de a proteja bateria, această opțiune activată este utilă pentru cei care fac drumuri lungi și încarcă până la 100%. Sistemul va readuce valoarea maximă de încărcare până la 80% pentru a evita staționarea cu bateria încărcată la maximum.
– din aplicația mobilă poți vizualiza acum: poziția mașinii, starea mașinii încuiată/descuiată, precum și starea ușilor și a geamurilor (pe IOS).
– s-a optimizat și modul în care se face precondiționarea, poate nu am observat până acum, încălzirea scaunelor și a volanului se face mult mai pronunțat după primele 15 minute.
– avertizarea pentru menținerea benzii s-a îmbunătățit, acum te lasă să circuli foarte aproape de marcajul drumului fără să afișeze să te poziționezi central între marcaje, iar corecția în caz că încalci marcajul se face destul de ușor, înainte era “mult mai brutală” intervenția sistemului.
– afișarea semnelor de circulație pe ecranul central s-a extins, însă cele care au o importanță majoră vor fi prioritare după câte am observat (viteza maximă, depășirea interzisă), putând fi afișate doar câte două o dată.
Am enumerat doar câteva din beneficiile actualizării 3.0, după cum spuneam update-ul s-a realizat fără probleme și care sunt sesizabile la primul contact. După cum mă așteptam, aceste actualizări s-au concentrat mai mult pe confort și siguranță, dacă au un efect pozitiv și asupra bateriei și a consumului vom observa în timp.
VW demonstrează ca poate și știe să țină pasul cu alți concurenți, însă timpul în care dă drumul actualizărilor mai trebuie îmbunătățit.
Alexandru (B)
Marcel a surprins aproape toate schimbările, eu mai adaug doar câteva:
– Starea de încărcare (SoC) este afișată pe ecranul mic, alături de temperatura exterioară. Temperatura exterioară era prezentă și în ecranul mare, însă în cazul în care erai într-un apel telefonic, iconița telefonului era suprapusă peste temperatură, acum e bine.
– Un lucru bun este activarea opțiunii Plug&Charge, prin intermediul WeCharge. Momentan nu sunt interesat să îl activez pentru că este un serviciu contracost, iar avantajele în România nu sunt prezente.
– Tot cu 3.0 au fost actualizate și hârțile din navigație, la mine rămăseseră blocate în luna aprilie (era notat 22.4), iar acum au ajuns la zi cu 22.12. Primul este marcat anul (2022) și apoi luna (12).
– HUD-ul este ceva mai bine animat când e folosită navigația, dar eu nu prea o folosesc, de obicei mă ajut de Android Auto și Google Maps.
– pentru a instala update-urile trebuie să ai peste 50% SoC. Pentru mine a fost o condiție greu de îndeplinit, drumurile mele consumând peste 20% baterie de fiecare dată. În urma update-ului, este consumat 1% din baterie.
– Din păcate pentru modelele fără pompă de căldură (așa cum este și modelul meu) nu am văzut îmbunătățiri de consum.
Datele săptămânii S51
În săptămâna 19-25 decembrie, avem mai puține date, Călin (CJ) nu a folosit mașina, George (AR) a parcurs puțini kilometri fiind în concediu, iar eu am avut o parte din distanță ștearsă* (cel puțin 150km, cu un consum asemănător cu cel obținut ulterior).
Marcel (CJ) – ID.3
Datele săptămânii 19-25/12 le găsiți mai jos:
- Distanța parcursă: 680 km,
- Consum: 17.58 kWh/100km
- Încărcări: 137,72 kWh,
2xAC 52.26 kWh,
4xDC 85.56 kWh, - Cost încărcări: 32.99 ron,
- Cost săptămânal 4.85 ron/100 km.
Kilometri parcurși preponderent extra urban (aproximativ 90%), cu viteze medii 57-65 km/h, temperaturile pornind de la -6 grade C dimineața și până la 9-10 grade C în timpul zilei, ceea ce se observă din media consumului.
O întâmplare rară, dar plăcută, petrecută la o stație de încărcare în Cluj, eu fiind la încărcat pe Type2, cu un taximetrist pe Uber cu un Spring a ajuns la încărcat.
Fiind liber doar portul CCS ar fi dorit să încarce pe Type2 lucru pe care rar îl mai întâlnești printre posesorii de Spring când au de ales între CCS și Type2.
Colegul cu Spring-ul era conștient că încărcarea rapidă la temperaturi scăzute nu îl avantajează, de aceea ar fi preferat încărcarea lentă.
Acest lucru este explicat și de colegul Mihai (Spring, Fălticeni) în articolul:
George (AR) – Megane E-Tech
Mai jos informațiile pentru 19-25.12.2022:
– am fost în CO în această perioadă și m-am relaxat acasă;
– toți kilometrii sunt făcuți în oraș pe temperaturi 1- 7grade C pentru nevoi cotidiene;
– 34 km făcuți în total, cum ziceam toți în Ineu;
– consum mediu 12.2 kWh/100km;
– se vede cum calculul consumului pe căldură funcționează – 6.2 kWh/100km consumați pentru căldură și altele fiind parcurse distanțe scurte și zilnice;
– motorul este foarte eficient 6 kWh/100km consum în oraș (Ineu);
– nici o problemă cu mașina în continuare;
– ca informație: cauciucurile all season montate nu afectează vizibil consumul, dar sunt mai zgomotoase.
Alexandru (B) – ID.3
În săptămâna 19-25 decembrie raportez doar parcursul și consumul de vineri și până duminică 135 km cu un consum mediu de 22.4 kWh/100km, iar asta pentru că joi am trecut și eu la 3.0, iar datele s-au resetat.
În cazul în care țineți o evidență de parcurs și consum să aveți în vedere acest mic aspect.
În încheiere
Mult succes tuturor cu update-ul la 3.0!
Dacă aveți un Megane E-tech mai pofticios cu electronii decât exemplarul lui George, nu uitați să ne dați de știre.
Sărbători fericite!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.
Salut!
Detin un ID.4 2022, la mine n a ajuns niciun update pana acum, n am primit niciun mail, nimic. Ati facut ceva in sensul asta sau doar a aparut notificarea de update? Am softul 2.4.
Va multumesc.
Salut Dragoș,
Dacă ai trimis un email în perioada octombrie-noiembrie cu „I Want OTA” si ai primit emailul de confirmare, tot ce trebuie sa faci este sa aștepți. Update-ul de descarca în background și când va fi gata vei primi o notificare când vei opri masina.
În cazul în care nu ai trimis email, va trebui sa aștepți un nou val de instalări 3.0.