A deține o mașină electrică implică (și) o cunoaștere bună a comportamentului mașinii la încărcare. Așa cum știm, Spring-ul îl poți încărca în una din cele 3 variante:
- CCS cu puteri variabile de până la 33-35 kW;
- Type2 cu putere constantă de 6-7 kW;
- domestic, cu încărcătoare la 230V de 10A / 16A sau variații (6A, 24A, 30A, funcție de setările echipamentelor).
Câteva vorbe…
Am dorit să avem Spring și a fost o decizie ”asumată” având în vedere prețul de achiziție. Spun ”asumată” deoarece, la pachet cu plusurile și minusurile acestei mașini, puterea de încărcare iarna este de ordinul a câtorva kW. Nu te poți aștepta ca o mașină de 7.800 Euro (martie 2021), sau 11.000-11.500 Euro (decembrie 2022), să încarce la fel de rapid atât vara, cât și iarna.
Dar chiar și așa, Spring poate oferi iarna o autonomie de 130-160 km, adică exact un traseu săptămânal pentru cei care circulă câte 10-15-20 km pe zi, cu diverse treburi prin urbea natală.
Stațiile de încărcare, și-așa în număr limitat, pot suferi de utilizare subdimensionată, dacă portul CCS este conectat la un Spring sau chiar și altă mașină care limitează puterea de încărcare funcție de temperatura bateriei și de nivelul de încărcare al bateriei.
Așadar, la temperaturi sub 0 grade Celsius, un Spring nu va încărca cu mai mult de 7 kW la un SoC de 0-30% și nu mai mult de 4-5 kW la un SoC de 30-60%. În atare condiții, nu se recomandă ocuparea stației CCS, doar în cazul în care nu așteaptă nimeni la rând. E o recomandare pentru cei care dețin Spring și văd pe display-ul de bord că temperatura e sub 0 grade Celsius, care ar facilita utilizarea stațiilor mai eficientă, în comun cu alți colegi electromobiliști.
Desigur, există și excepții. Am condus mai aprig Spring după un drum lung cu o energie consumată din baterie la nivel de 15-20 kWh, fără ”ECO”, a fost folosită încălzirea la treapta 3-4, am ajuns la stația de încărcare cu temperaturi ale acumulatorului de 5-10 grade Celsius mai mari decât temperatura exterioară. Cu o interfață OBD și aplicația CanZE Plus instalată pe un dispozitiv mobil poți oricând monitoriza temperatura bateriei de tracțiune și poți decide dacă merită sau nu merită să o conectezi la un port CCS.
Fapte, nu vorbe…
Un caz foarte clar privind posibilitatea și performanța de încărcare, stații diferite, dar cu următoarele date de intrare, într-o călătorie extra-urbană, cu -1 grad afară:
- (1) CCS electromagnetica Primăria Lespezi, 2-3 grade în bateria de tracțiune, 5.5 – 6 kW putere de încărcare, ora 10:25, după 30 de minute de utilizare;
- (2) CCS e-on Moldova Mall Iași, 13-14 grade în bateria de tracțiune, 17-23 kW putere de încărcare, ora 14:06, după 4 ore de utilizare;
- (3) Type2 electromagnetica Primăria Lespezi, 16-17 grade în bateria de tracțiune, 6 kW putere de încărcare, ora 16:55, după 7 ore de utilizare.
Distanța parcursă: 280 km, o călătorie perfect simetrică unde am încărcat 22.32 kWh / 52 lei, căldură în mașină, am plecat cu 98% SoC și am ajuns cu 8% SoC, am redus consumul mediu de la 21.3 kWh/100 km (parcurs urban) la 15.7 kWh/100 km (parcurs extra-urban).
Din păcate, portul CCS era ocupat de o Tesla MY care încărca cu vreo 46 kW și nu am avut ocazia sa verific puterea de încărcare cu 16-17 grade în bateria Spring-ului. În orice caz, frumos la Lespezi… un adevărat exemplu de comunitate prietenoasă cu mașinile electrice.
Atenție! Portul Type2 de la stațiile Electromagnetica cu plată nu pot fi pornite decât dacă se face o rezervare de 15 minute din aplicație și apoi ulterior se scanează codul QR de pe display-ul stației în vederea pornirii încărcării. Fără rezervare, stația nu pornește!
CCS nu… Type2 nu… Green energy!
PS: Observați, vă rog, pe caroseria Springului, reflexia unor raze timide de soare. Acestea, așa cum sunt ele, palide, specifice unui solstițiu de iarnă, ofereau 1.5 kWh de green energy la momentul fotografiei, în apropiere de apusul Soarelui.
Îmi plac mașinile, trenurile, sunt pasionat de industria transporturilor, în general și de industria feroviară, în particular, călătoresc de-a lungul și de-a latul României, Europei, experimentând provocările mașinilor electrice, care mi-au demonstrat că oferă o lume mai bună, mai curată și liniștită pentru urmașii noștri! Hai la drum cu mașina electrică!