Strategii de criza in industria auto

Pe masura ce activitatea industriala in domeniul auto se reia in Asia, cea din Europa a fost practic oprita in aceasta saptamana, iar pe continentul american se deruleaza doua actiuni paralele foarte diferite, cu incetiniri majore in SUA si Canada, dar aparent „busines as usual” in Mexic, o tara mai putin afectata de coronavirus pana acum.

Odata cu masurile de prevenire si detectare a contaminarii la locul de munca, este interesant de urmarit ce solutii au gasit firmele si autoritatile locale, pentru a diminua impactul economic.

„ASA DA”

China

Oprirea prelungita din februarie, dincolo de obisnuita vacanta pentru Anul Nou chinezesc, inceputa anul acesta in ultima saptamana din ianuarie, are un impact major asupra economiilor locale. Oficialitatile din patru mari orase au anuntat subventii suplimentare pentru achizitia de automobile electrice.

Intr-un articol recent informam despre performanta Tesla in China, care a livrat in februarie mai mult de o treime din automobilele electrice vandute pe cea mai mare piata EV din lume. Rezultatul a fost posibil cu un ajutor substantial de la guvernul local al metropolei Shanghai (populatie peste 27 milioane locuitori), care a pus la dispozitia echipei Tesla materialele de dezinfectie, mastile si termometrele necesare prevenirii si detectarii oricarei imbolnaviri.

Pe langa vanzarea online, Tesla a oferit in aceasta perioada test drive fara insotitor, pentru a atenua teama de contaminare a potentialilor clienti chinezi.

California

In timp ce majoritatea fabricilor americane au incetinit sau chiar oprit productia, din Fremont vin informatii contradicatorii***. Pe langa mesajul transmis de Elon Musk echipei sale in care afirma ca panica legata de virus este mai daunatoare decat virusul in sine, au aparut informatii ca Tesla ar fi fost clasificata ca „afacere esentiala” de catre oficialitatile locale. Permisul de functionare temporara a fost asociat cu masuri de prevenire a contaminarii, asemanatoare cu cele de la Shanghai.

„Asa nu”

Mai curioasa este stirea ca si asociatia dealerilor a solicitat sa fie clasificata ca „afacere esentiala” pentru a-si continua activitatile curente, dovedind o data in plus cat sunt de ancorati intr-un trecut plin de importanta, tocmai in aceste zile cand publicul evita aglomeratiile si vizitele de orice fel, iar Tesla si multi alti producatori, au dovedit ca vanzarea online directa este posibila fara intermediari.

Tot la categoria „asa nu” vom cataloga si susotelile despre demersurile incepute in Europa, pentru o amanare a amenzilor prevazute de Comisia Europeana in cazul depasirii emisiilor pe flota. Intelegem pe deplin pierderile majore ce vor fi inregistrate de industria auto de pe urma intreruperii activitatii, dar de ce ar trebui sa plateasca publicul cu sanatatea gazele emise de SUV-uri profitabile, doar fiindca industria europeana isi taraste rotile pe calea spre electromobilitate?

*** Update ora 14:00: Fabrica Tesla din Fremont a fost inschisa

1 Response

  1. Dan spune:

    Tesla ar trebui mutată în final la „Așa nu” pentru că în final nu este oficial esențială: https://twitter.com/ACSOSheriffs/status/1240062681635123201

    Amânarea amenzilor ar trebui zic făcută, proporțional cu timpul pierdut din motive obiective de toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.