Test comparativ de consum Ioniq 2018 vs. Ioniq 2019

În urmă cu mai bine de o lună scriam despre cum influențeaza temperatura acumulatorului consumul in sezonul rece, pe baza unui test de drum cu Hyundai Ioniq electric model 2019.

După o discuție cu Dan, având câteva nelămuriri cu privire la sistemul de încălzire al bateriei, am hotarât să efectuăm un test asemănător cu cele două Hyundai Ioniq din „garajul nostru„. Am scurtat traseul, pornind tot de la același Lidl din Timișoara, dar de această dată lungimea totală a traseului a fost de 25 km.

Traseul testului

Am început cu Ioniq model 2019 cu acumulatorul rece, iar după parcurgerea itinerarului am încărcat la stația rapidă de la Lidl și am refăcut ruta. După cele două trasee, am lăsat tânărul să se odihnească și l-am pus la treaba pe Ionică, veteranul proiectului nostru (Ioniq electric model 2018).

Traseul a fost identic, iar condițiile similare, în așa fel încât erorile să fie cât mai mici. Testul este unul empiric, fără aparate de măsurat de mare precizie, dar oferă totuși informații utile utilizatorilor de autovehicule electrice sau celor care au în plan achiziționarea unuia. Pentru achiziția datelor am folosit un adaptor OBD cu bluetooth împreună cu aplicația TorquePro pentru Android.

Temperatura interioară a fost setată pe 19 °C, iar ventilația pe prima treaptă, afară fiind 14 °C. Tabelul următor oferă o privire de ansamblu asupra datelor obținute în urma testului.

ModelTemperatura exterioarăTemperatura interioarăDistanța parcursă Consum mediu-acumulator rece Consum mediu-acumulator caldTemperatura inițială a acumulatoruluiTemperatura acumulatorului după încărcare
Ioniq electric 2018 14 °C 19 °C 25 km 11.8 kWh/100km 11.4 kWh/100km12.5 °C 21 °C
Ioniq Electric 2019 14 °C 19 °C 25 km 12.8 kWh/100km 12.4 kWh/100km8.3 °C 16.6 °C

După analizarea datelor, se observă că diferența de 4-5 °C între acumulatoarele celor două mașini influențează consumul de energie electrică cu aproape 8%, mașina cu acumulatorul mai cald obținând un consum mai scăzut cu 1 kWh/100km.

Diferența de temperatură și de consum a rămas aceeași, 1 kWh/100km, și după sesiunile de încărcare de cate 20 de minute în cazul ambelor mașini.

Diferența de consum pentru aceeași mașină, comparând acumulatorul rece si cald, a fost identică 0.4 KWh/100km, reprezentând 4.5%.

În contextul în care ne așteptăm ca anul acesta numarul mașinilor electrice din România să se dubleze cu sprijinul programului Rabla Plus, aceste informații vor ajuta noii proprietari să înțeleagă mai bine fenomenul de scădere a autonomiei cauzată de frig.

Ionică (stânga) și Ioniq model 2019 (dreapta)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.