În acest episod am ajuns la finalul seriei și ne luăm „La revedere” de la Porto (Kona Electric)
În Octombrie, ultima lună alături de Porto (Hyundai Kona EV), am parcurs 1845 km cu un consum mediu de 14,8 kWh/100km.
În cele 15 luni cât a făcut parte din familia proiectului Electromobilitate, Porto a acumulat peste 26.000 km atent monitorizați și ne-a purtat atât în țară cât și în străinătate fără probleme tehnice.
Începând cu prima excursie Timișoara-Transalpina-Sibiu-Timișoara din Iunie 2020, drumurile uzualte Timișoara-Cluj-Napoca și până la excursia cu (mici) peripeții date de infrastructura de încărcare în Grecia, Porto a fost partener de nădejde și etalon de eficiență pentru mașinile din această clasă, evitând să elimine în atmosferă aproximativ 2.5 tone de CO2 comparativ cu varianta hibridă.
Performanțele dinamice și autonomia ridicată datorită eficienței sistemului de propulsie oferă Konei electrice titlul de „best buy” după părerea mea. Nu am avut niciodată emoții că nu ajung la destinație sau că aș fi avut nevoie de mai multă autonomie în cei 26.000 km parcurși. Din contră, am ajuns să cunosc atât de bine mașina și să mă bazez pe estimările de la bord încât nu am avut emoții să ajung la următoarea stație de încărcare cu 3-4-5% de energie rămasă în acumulator.
Bineînțeles că nu există mașină (electrică) perfectă, astfel că pentru a crește spațiul de depozitare din portbagaj am confecționat un frunk, unde să depozitez cabluri si diverse accesorii. Sau faptul că poziția la volan era prea înaltă pentru gusturile mele. Sau faptul că nivelul zgomotului interior la viteze de autostradă era puțin prea ridicat. Însă privind retrospectiv, Kona EV poate oferi tot ceea ce oferă și o mașină pe combustie ca și viteze de deplasare și autonomie, ba chiar mai mult, realizând asta în liniște deplină, fără vibrații și FĂRĂ FUM.
Le mulțumim încă o dată partenerilor noștri de la Casa Auto Timișoara pentru sprijinul oferit și vom reveni cu detalii despre înlocuitorul Konei, Hyundai IONIQ5!
Mai jos, precum v-am obisnuit, ultimele grafice comparative:
Pentru că valorile din graficul de mai sus sunt unități de măsură total diferite, vi le prezentăm și în forma de procente, pentru a evita orice risc de confuzie:
Mircea Adam și Tudor Marchiș
Cloud DevOps and #electromobility enthusiast.
I believe we all deserve cleaner cities and cleaner energy.