Daca v-a scăpat un articol din iunie 2020: Ultima redută pe calea electrificării: pick-up trucks, poate vă amintiți de o știre subliniată săptămâna trecută cu privire la stoparea înscrierilor pentru Ford 150 Lightning, pickup truck-ul promovat de președintele Biden în timpul unei vizite la Ford, un model care promitea să schimbe percepția americanilor despre vehicule electrice.
Ford
Faptul că după 200.000 de comenzi Ford a stopat înscrierile și în aceeași săptămână a anunțat că următoarele modele electrice nu vor fi dezvoltate împreună cu Rivian, m-a intrigat în suficientă măsură ca să sap mai adânc în mlaștina deciziilor anti-electrificare din Motor City, încercând să aflu care sunt adevăratele motive.
În timp ce Bill Ford face paradă cu viziunea ecologică pentru viitorul firmei de familie, producția pentru F150 Lightning a fost limitată din start la 80.000 unități pe an, în noua fabrică construită peste drum de Ford Rouge plant. Aceasta rămâne deschisă publicului pentru a vedea cum se asamblează 300.000 de F150 echipate cu motoare V8 în fiecare an. Fiind vorba de cel mai bine vândut model de zeci de ani în America de Nord, F150 se produce în paralel în trei fabrici din SUA, cu o capacitate totală de peste 800.000 (opt sute de mii) pe an.
În concluzie, încrederea în viitorul verde al firmei Ford a fost din start limitată la 10% din gama F150. Dacă pare ridicol, așa este, mai ales după experiența cu Mach-e. Linia de asamblare din Mexic a fost dimensionată pentru 30.000 unități pe an, exprimând aceeași neîncredere în viitorul electric, pe care o pot înțelege oarecum, derulându-se în perioada altei administrații la Casa Albă, care tuna și fulgera împotriva electrificării transportului.
Și totuși, de ce s-au blocat înscrierile după primele 200.000 de comenzi?
Deși cumpărătorii americani nu sunt renumiți pentru răbdare, obiceiul locului fiind să cumperi pe loc mașini noi sau second hand parcate la dealer, în cazul Lightning livrările se întind deja pe trei ani. Amintindu-ne de lansarea Tesla Model 3 sau Cybertruck, aceste liste de așteptare cu sute de mii de clienți nu par a fi nimic nou. Diferența uriașă este că Tesla construiește fabrici noi, atunci când este suficientă cerere pentru un anumit model, în timp ce producătorii tradiționali preferă să gâtuie intenționat producția variantelor electrice, forțând vânzarea celor echipate cu motoare termice. In cazul Lightning, pentru fiecare model electric, se vor produce 10 exemplare cu motor termic.
În plus, Lightning-ul actual este o electrificare a modelului aflat în producție, în timp ce viitorul model, construit pe o platformă dedicată este în fază de proiectare sub codul P800, cu lansarea în productie prevăzută pentru anul 2024. În concluzie, înscrierile la Lightning au fost stopate după 200.000 de comenzi, fiindcă Ford nu dorește să producă mai mult de 80000/an iar peste trei ani actualul model va fi înlocuit de unul nou.
Mustang Mach-e
Cu alte cuvinte, tweet-ul lui Jim Farley, CEO Ford, ne spune că cererea clienților a fost peste așteptările echipei de la Ford!
Oare de câte ori am auzit această justificare puerilă, care contrazice realitatea statisticilor de vânzare a celor ce VOR CU ADEVĂRAT sa vândă modele electrice?
Sa luăm exemplul Tesla, cel mai detestat producător în Motor City, fiindcă a stricat ordinea și liniștea dinozaurilor ruginiți de aici. Tesla a avut nevoie de 9 ani ca să poată ridica volumul de producție de la câteva sute de Model S în trimestrul III din 2012 la peste 238.000 de vehicule în trimestru III din acest an.
Cu alte cuvinte, Tesla cu doar două fabrici a fost capabilă să producă mai multe automobile electrice decât își propune Ford să asambleze peste doi ani (Mach-e) în Mexic. Sau: Tesla a produs în trimestrul III mai multe mașini electrice decât își propune Ford să asambleze F150 Lightning în trei ani.
Mach-e a fost lansat cu atâta îngrijorare, încât nu a avut dreptul nici măcar să poarte ovalul Ford, în caz că va fi un fiasco. Botezat pur și simplu Mustang Mach-e, ceea ce în sine a fost un sacrilegiu la adresa puriștilor admiratori ai Mustang-ului original, primul model 100% electric dezvoltat de la zero este în prezent un succes.
Publicul de pretutindeni a decis altfel decât înțelepții de la marketing și în prezent Ford a anunțat că mărește producția la 200.000 (două sute mii) exemplare Mach-e pe an în Mexic, în paralel cu lansarea producției în China. Prin urmare, eroarea de estimare a cererii inițiale a fost de… ȘAPTE ORI?
Prin această extindere, Mach-e a înghițit toată capacitatea de producție din Cuautitlan, Mexic și victimele au fost variantele electrice pentru Explorer și fratele cu emblema Lincoln, Aviator, tocmai cele două modele ce urmau să fie construite împreună cu Rivian.
Rivian
Deși are sediul central în California, centrul tehnic din Plymouth, în apropiere de Detroit, face din celebrul startup unul din actorii principali din Motor City, care atrage talent într-o mai mare măsură decât the Big Three (GM, Ford și Chrysler), care se confruntă cu probleme serioase de recrutare a specialiștilor în electronică și soft.
Abordarea diferită a „problemei” cererii mai mari decât estimările inițiale, este evidentă din anunțul construcției unei fabrici noi în Georgia, după ce producția în prima fabrica din Normal, Illinois a demarat. Aflat după o primă victorie în cursa pentru lansarea primului pickup 100% electric pe piața nord americană, Rivian a anunțat că pe lângă R1T a livrat și primul SUV R1S, urmând ca din ianuarie să livreze primele van-uri de marfă din comanda de 100.000 lansată de principalul investitor firma Amazon.
Despre noul front deschis în domeniul electrificării transportului de marfă și rolul GM în bătălia pentru buzunarele clienților mari și mai ales cele aparent fără fund ale guvernului, vom discuta în al doilea episod dedicat șușotelilor electrice din Motor City.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.