Tesla Model 3 – Love Opera EVA (episodul 2)

Dragi prieteni,

În acest episod vă voi povesti despre primele experiențe pe care le-am avut alături de EVA (Model 3 SR+), evenimente care s-au derulat în ultimele zile ale lunii septembrie.

28 septembrie

După cum ați alfat în primul episod, am intrat în posesia mașinii într-o minunată dupa-amiază, pe data de 28 septembrie. Imediat după primirea numerelor roșii și semnarea digitală a documentului de predare-primire, la ora 17.33 am părăsit parcarea de la DAB Auto România și m-am îndreptat spre Supercharger-ul de la Promenada Mall, întrucât aveam doar 29% SoC. Traversarea Bucureștiului avea să fie una foarte anevoioasă. Dar iată cifrele primului meu parcurs cu EVA…

 • distanță – 11.6 km
 • durată deplasare – 42 minute (!!!)
 • consum mediu – 28.9 kWh/100 km
 • viteză medie – 17.1 km/h
 • energie consumată – 3.35 kWh

Odată ajuns la Supercharger, am pus mașina la încărcat, ocupând astfel singurul loc rămas liber. Deși acolo erau 6 puncte de încărcare, toate capabile să livreze până la 250 kW, am realizat imediat că locația era așa de aglomerată din cauza livrărilor din acea zi. Am petrecut acolo 32 minute, timp în care am pus 33 kWh în baterii.

Am plecat cu 85% SoC, cu o autonomie teoretică de 355 km, suficientă pentru ce aveam eu de gând să fac în acea seară, respectiv să ajung la Brașov, după o escală la Câmpina.

Experiența primei încărcări a fost senzațională! Ușurința cu care o Tesla se poate încărca la rețeaua Supercharger, interacțiunea dintre conector și portul de încărcare, viteza de încărcare, afișarea tuturor informațiilor necesare pe tableta mașinii, stoparea procesului de încărcare, toate aceste aspecte sunt la superlativ! Pentru mine, nu există termen de comparație!

Următoarea destinație avea să fie Câmpina, de unde urma să iau soția de acasă și împreună să mergem la Brașov. Drumul spre Câmpina l-am făcut pe A3 până la Ploiești și apoi pe DN1 până acasă. Pe autostradă am avut ocazia pentru prima oară să testez puterea mașinii. Ușurința cu care un Model 3 ajunge la 130 km/h este remarcabilă! Pur și simplu o face fără nici un efort! Și trebuie să menționez că SR+ are cea mai mică putere disponibilă din toate variantele de Model 3!

Alt feature pe care l-am testat pe autostradă a fost autopilotul de bază, despre care pot spune fără teama de a greși că este cel mai bun pe care l-am văzut vreodată!

După părerea mea, cele 3 lucruri pe care le-am menționat mai sus, respectiv experiența încărcării, puterea mașinii și autopilotul, la care aș mai adăuga eficiența, sunt argumente solide, care fac din Model 3 o mașină electrică imbatabilă în acest moment! (Opinie confirmată de JATO în statistica înmatriculărilor din septembrie, când Model 3 a devenit cel mai bine vândut automobil în Europa, indiferent de motorizare). Aspectul financiar este, bineînțeles, o altă discuție.

Seara târziu, am ajuns la Brașov, după un drum de 202 km, cu un consum mediu de 17.3 kWh/100 km și un SoC de 18%. Am oprit la Kaufland pentru a doua sesiune de încărcare. Cu această ocazie am putut observa diferența enormă dintre un Supercharger Tesla și o stație de 50 kW de la Renovatio. Aici am pus 28 kWh în baterii, în 40 minute.

29 septembrie

A doua zi am plecat la Sibiu, unde aveam să stăm până la sfârșitul săptămânii, pentru că în weekend urma să se desfășoare a cincea ediție a evenimentului ElectRoMania.

Am plecat din Brașov cu 62% SoC. Încă de la plecare, am setat ca destinație în navigația mașinii, Superchargerul de la Sibiu, astfel că am experimentat un alt feature important al mașinii, respectiv precondiționarea bateriei pentru încărcare. Am parcurs 140 km în 132 minute, am consumat 21.4 kWh, am avut o viteză medie de 63.6 km/h și un consum mediu de 15/3 kWh/100 km. Am ajuns la Superchargerul din Sibiu cu 21% SoC. Acolo am încărcat timp de 29 minute și am pus 35 kWh în baterii.

Restul zilei l-am petrecut împreună cu Titus și minunata lui soție. La propunerea lor, am decis să facem o plimbare pe la Simeria și Deva. Prima oprire a fost și cea mai spectaculoasă! Locația se numește I Giardini di Zoe, un mic colț de rai, o oază de liniște, una din cele mai surprinzătoare destinații din ultima vreme! Grădinile în stil renascentist, reprezintă munca de peste 15 ani a unui italian, care se pare că s-a îndrăgostit de România și s-a decis să realizeze aici o grădină de poveste, cu mii de specii de plante, fântâni arteziene, poteci pietruite și numeroase arcade din gard viu! Locația este situată în satul Banpotoc, la circa 18 km de Deva.

După vreo 2 ore petrecute în această minunată locație, am plecat spre Deva. Ne-am plimbat puțin prin oraș, după care ne-am oprit la un restaurant să mâncăm. Din păcate nu am reținut numele locației, însă nu am cum să uit clătitele care au fost memorabile! Pe seară ne-am întors înapoi în Sibiu. Am monitorizat consumul pe drumul de întoarcere, care a fost în proporție de 90% pe autostradă. Am folosit autopilotul, viteza 125-130 km/h. Consumul mediu realizat a fost de 19.1 kWh/100 km. Cifrele totale ale zilei au fost – 465 km, 73 kWh consumați, consum mediu  15.7 kWh/100 km.

30 septembrie

Joi, ne-am propus să ne plimbăm de-a lungul crestei Făgărașilor, oriunde ne duce vântul. Am poposit undeva la poalele vârfului Negoiu, într-o minunată zonă numită Valea Zânelor. Acolo am vizitat două locații de basm, Castelul de Lut și Povestea Calendarului. Deși toată lumea recomandă Castelul de Lut, pentru noi cea de-a doua locație ne-a fascinat de-a dreptul – Povestea Calendarului. Este un parc tematic ce prezintă într-o formă spectaculoasă calendarul, împreună cu legendele celor 12 luni ale anului, tradițiile și datinile românești din străbuni. Un loc minunat în care vom reveni cu siguranță!

Pe drumul de întoarcere, am intrat și în Avrig, pentru a vizita Palatul Brukenthal, reședința de odinioară a lui Samuel von Brukenthal, un fost guvernator al Transilvaniei și fondator al Muzeului din Sibiu, care îi poartă numele. Palatul, în stil baroc, este deschis vizitatorilor, însă necesită ample lucrări de renovare. Cifrele zilei au fost – 128 km, 15,5 kWh consumați, consum mediu 12,1 kWh/100 km.

În concluzie, pot spune că m-am bucurat de fiecare km din cei 815, pe care i-am parcurs în aceste prime 3 zile minunate! Mașina este fantastică și deja mi-a depășit toate așteptările! Este mult mai mult decât am visat eu că va fi!

În episodul viitor vă voi povesti despre o altă plimbare, de data aceasta prin inima Transilvaniei și vă voi împărtăși câteva impresii personale despre ElectRoMania. Pe curând…

3 Responses

 1. Toader bogdan spune:

  Salut,
  Aveti incarcarea la Tesla Supercharger gratuita? Daca da, este lifetime sau pe o perioada definita?
  Cat mai multi km in siguranta va doresc!

 2. Marius Toma spune:

  Salut. Momentan, încărcarea la Superchargerele din România este gratuită, întrucât sunt instalate de puțină vreme. Tesla are obiceiul de a lăsa Superchargerele gratuite pentru o perioadă de la instalare. Însă acest lucru nu va ține la nesfârșit. Pot fi gratuite chiar 1 an, însă totul ține de Tesla. Cert este că pe măsură ce parcul Tesla din România se va mări, la fel va crește și numărul de SuC. Numai bine.

 3. TOADER BOGDAN spune:

  Am inteles. Multumesc pentru raspuns.
  Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.