Tesla Model 3 LR – livrări, comparații YoY și consecințe

Am început cronica colegilor din echipa Model 3 cu rezultatele producției și livrărilor Tesla din primul trimestru al anului.

După ce agitația titlurilor bombastice s-a mai potolit și datele publicate de Tesla au fost organizate în grafice și diagrame comparative pe termen lung, principala cauză a îngrijorării este scăderea livrărilor YoY (year over year). Este pentru doar a doua oară în ultimii cinci ani, cea din trimestrul II 2020 fiind cauzată de shutdown-ul obligatoriu, ca primă reacție la pandemie.

Chiar dacă piesele plimbate pe la Capul Bunei Speranțe din cauza conflictului din Marea Rosie, sabotajul de la Grünheide, vacanța de la Shanghai (Anul Nou chinezesc) și schimbarea liniilor de asamblare pentru noul Model 3 la Fremont, nu au convins scepticii, o altă informație pare să se potrivească în povestea despre ”scăderea cererii” de automobile electrice pe glob și este rostogolită de zor:

  • BYD, firma care ”depășit” Telsa în ultimul trimestru din 2023, a livrat mai puține mașini electrice în primul trimestru din 2024 decât Tesla.

Sunt multe lecții de învățat din această inversare de poziții, de la faptul că un loc pe podium în China nu asigură automat și primul loc pe glob, până la cea bine cunoscută în industria auto, că forțarea statisticilor cu produse mai ieftine și discount-uri semnificative (așa cum a procedat BYD în trimestrul IV din 2023), nu duce la rezultate bune pe termen lung.

Ce se pierde (intenționat?) în tot vacarmul din media este faptul ca vânzările de modele electrice livrate de unii producători tradiționali, Hyundai, Kia, Ford, GM, sau stratup-uri Rivian, Xpeng, Li Auto și NIO au crescut semnificativ în primul trimestru. In următoarele zile vom afla și rezultatele producătorilor europeni, pentru primele trei luni ale anului.

Model 3 Long Range în cadrul proiectului Electromobilitate

Răzvan – Model 3 Dual Motor, Mangalia

După o pauză de trei luni, Răzvan și-a reluat locul în echipă M3 LR cu o săptămână ”scurtă”, de pauză acasă.

In săptămâna 13:

  • am condus 34 km,
  • am încărcat 0 KWh,
  • am consumat 5 kWh,
  • consum mediu de 14.9 kWh/100km
  • cost 0.

A fost o săptămână de vacanță. Doar relaxare.

George – Model 3 DM, Ineu

– 475 km rulați

– consum mediu 11.4 kWh/100km

– incarcat doar acasa din fotovoltaic

– anvelope all season

– fara probleme in continuare

Monica și Dan – Model 3 LR rwd, Motor City (Michigan)

Mai întâi un lucru de netăgăduit: primăvara nu prea vrea să vină în zona Marilor Lacuri nord americane anul acesta, chiar dacă în ultima săptămână am înregistrat câteva maxime peste 10o C.

In consecință, consumul mediu a coborât puțin, 16 kWh/100km, față de media de luna trecută (16.3 kWh/100km) în ultima săptămână din martie, când am parcurs 440 km, din care 90% pe autostradă.

Comparând consumul din ultima săptămână cu cel de la ultima încărcare (17.9 kWh/100km), sau chiar de la ultimul drum 16.9 kWh/100km, la o temperatura de 7o C, rezultatul este o nouă confirmare că lipsa pompei de căldură, la mașina noastră din 2018, își spune cuvântul.

Așa cum subliniază colegii: ”fără probleme”, chiar dacă odometrul nostru se apropie de 142.000 km, după cinci ani și cinci luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.