Bilanț martie – 3.000.000 km monitorizați în cadrul proiectului

Primul bilanț din 2024 al echipei participante la proiectul Electromobilitate a fost intitulat:

După încă două luni, în care echipa noastră a parcurs 85.980 km în februarie și 85.541 km în martie, borna de 3 milioane a fost depășită de Dani (Kona, Arad), care s-a alăturat echipei în luna decembrie 2023.

La fel ca Mihai (Skoda Enyaq, Bacău), care ne-a ”trecut” în aprilie anul trecut de borna 2 milioane km, Dani a câștigat tricoul aniversar 3 milioane km.

Este un gest simbolic de mulțumire din partea comunității ce beneficiază de datele colectate și transmise săptămânal de participanții voluntari la proiect.

3.000.000 km nu ar fi posibili fără contribuția celor 90 de colaboratori la proiect, dintre care surprinzător de mulți au rămas alături de echipă după 3, 4 sau chiar 5 ani.

MULȚUMIM tuturor pentru pasiune și pentru timpul investit cu colectarea și transmiterea săptămânală a datelor și experiențelor personale cu ”electricele”.

Invitație de participare la proiectul Electromobilitate

Dacă doriți să împărtășiți experiențele la volanul unor modele 100% electrice cu comunitatea interesată de tranziția epocală la care participăm cu toții, scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii.

In plus, sunteți bine veniți în 20 aprilie la Reșița sau 21 aprilie la Caransebeș, să ne cunoașteți și să vă întâlniți cu publicul interesat de mobilitatea electrică.

Noi vom aniversa cinci ani de la primul eveniment ElectRoMania, împreună cu studenții ce s-au remarcat prin activități ecologice și cu inimoșii susținători ai mobilității electrice din cele două orașe bănățene.

Ca întotdeauna, evenimentele sunt deschise tuturor proprietarilor de vehicule electrice (mașini, camioane, autobuze, furgonete, scutere, biciclete, trotinete) și celor interesați de mobilitatea electrică. Găsiți numeroase detalii despre programul evenimentelor și participanții ce au confirmat prezența aici.

Ce modele participă la proiect?

Parcul auto electric monitorizat în cadrul proiectului, sau cum ne place să-l denumim: ”flota din garajul nostru virtual”, acoperă integral Top 10 al clasamentului de înmatriculări BEV din România pentru anul 2023.

La cele 16 modele participante la proiect în luna martie s-a alăturat din Iași al cincilea Spring cu Ana Maria și Cristi la volan. Bun venit la primul bilanț al echipei!

Cele 16 modele participante la bilanțul lunii martie au la bord un total de 2.167.226 km:

  1. Hyundai Kona – 10 participanți din Sibiu, Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara, Târgu Mureș, Târgoviște, Bolvașnița (jud. CS)Arad (în ordinea înscrierii în proiect);
  2. Tesla Model 3 SR –  6 participanți din Câmpina, București (3), Craiova și Chiajna;
  3. Tesla Model 3 LR – 3 participanți din Ineu, Mangalia și Michigan (SUA):
  4. Tesla Model Y – 5 participanți din București (2), Brașov, Sibiu și Ploiești;
  5. ID.3 – 5 participanți din București (2), Cluj (2) și Timișoara;
  6. Dacia Spring – 4 participanți Fălticeni (2), Pitești și Iași;
  7. Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
  8. IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
  9. Renault ZOE – 2 din Crivina (jud. PH) și Târgu Mureș;
  10. VW e-Up – Cluj;
  11. Skoda Citigo – Timișoara;
  12. Fiat 500e – Timișoara;
  13. Volvo XC40 – București;
  14. Skoda Enyaq – Bacău;
  15. Renault Megane – Deva;
  16. Kia Niro – București
Albastru – localități de reședință, Roșu – locații evenimente

Parcursul și consumul din luna martie

NOTĂ: valorile marcate cu * provin din raportările săptămânale

Chiar și fără contribuția numeroaselor călătorii lungi din străinătate, menționate în bilanțul din februarie, parcursul din martie a fost extrem de apropiat (-0.5%) de cel din luna precedentă, în schimb consumul mediu pentru întreaga echipă este pe pantă descendentă (-3.3%), odată cu creșterea temperaturilor medii.

O călătorie peste hotare din luna martie a fost descrisă de Cătălin și conține multe sfaturi practice pentru un drum la Istanbul cu Tesla:

Costuri cu încărcarea

Costul încărcărilor raportate de colegii noștri rămâne cel mai controversat subiect în dialogul cu cei ce nu utilizează (încă) un automobil electric. Faptul că 80% din colegi încarcă acasă, aproape jumătate din aceștia având instalații fotovoltaice, rezultă în costuri minime după amortizarea investiției.

O altă sursă de nedumerire majoră este posibilitatea de încărcare la locul de muncă și faptul că în unele locații angajatorul achită energia electrică.

Dar cea mai ”ciudată” rămâne gratuitatea la stațiile publice, așa cum relatează Cătălin despre rețeaua Tesla Supercharger din Bulgaria.

NOTĂ: valorile marcate cu * provin din raportările săptămânale

Așa cum remarca unul din veteranii proiectului, Tibi (Kia Niro, Bucuresti):

Ce observ în bilantul din martie, este că deși prețul la încărcări DC este mare, de regula 2-2.5 lei/kWh, costul mediu pe termen lung e mult mult mai scăzut.

Tibi – Kia Niro, București

Completarea lui Cătălin (Model 3, Craiova) reflectă experiența din călătoria la Istanbul:

Așa este, pentru că eu de ex. recuperez pe încărcările de acasă. Încarc DC doar când sunt plecat undeva în concediu, în rest pentru naveta încarc acasă.

Când am plecat în concediu, de ex. acum în Istanbul, am încărcat de patru ori DC în Bulgaria unde este 0 lei la Supercharger și per total ieși bine.

Cătălin – Model 3 ”highland”, Craiova

In loc de concluzii la bilanțul din luna martie, am adăugat un paragraf din raportul lui Silviu (Model 3, București), care a comunicat cel mai mare cost cu încărcarea în luna martie:

Date Tesla Model 3 Silviu: 2407 km, cu 19,8 kWh/100km consum, Costuri: 895 RON, exclusiv încărcat acasă.

Overall am ales cea mai potrivită mașină pentru mine când am cumpărat-o. Este fix ce am nevoie și nu aș fi ales altceva cu resursele de atunci. Cred că este o mașină completă care oferă foarte multe pentru suma pe care o cere, și se potrivește foarte bine pe toate planurile: comfort, dinamică de condus, range, notorietate etc.

Silviu – Tesla Model 3, București

Sondaj anual ”Cum încărcam?” ediția a cincea

Mai multe detalii despre cum și unde încărcăm veți afla în 10 aprilie din rezultatele sondajului anual ”Cum încărcam?” ediția 2024.

Dacă nu ați răspuns celor patru întrebări, mai este timp să o faceți la linkul alăturat:

UNDE INCĂRCĂM? Ediția 2024

Cele mai citite articole din luna martie

  1. Enyaq, IONIQ 5, Model Y – bilanțul lunii februarie și dezinformarea, singura ”mare problemă” a EV-urilor
  2. După trei ierni și 37.000 km – 15% pierderi la încărcare cu VW ID.3
  3. Dacia Spring – se uzează mai repede anvelopele la mașinile electrice? Dar plăcuțele de frână?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.