Tesla Model 3 LR – statistici din China și 2400 km cu startul la Mangalia

In cronica săptămânală a colegilor din echipa Model 3 am discutat înmatriculările europene, care au dat semne de slăbiciune în primul trimestru din 2024.

Pe piețe auto majore pentru BEV, afectate de recesiune economică (Germania, Marea Britanie, Suedia), înmatriculările au scăzut, dar câte o excepție bine venită, cum a fost Franța, cu un plus de 11% față de aceeați perioadă din 2023, prevestesc o revenire la creștere în a doua parte a anului.

Deși Europa este o piață auto majoră și extrem de competitivă, pentru a lua pulsul evoluției globale a mobilității electrice trebuie să aruncăm o privire la China, unde se înmatriculează peste 60% din autovehiculele electrice din lume. În plus, China a depășit anul trecut Japonia și a devenit cel mai mare exportator de automobile mondial, cu un număr în creștere de modele NEV – new energy vehicles, categorie ce cuprinde BEV, PHEV și FCEV.

Sursa: CNEVPost

După Anul Nou chinezesc sărbătorit în februarie, înmatriculările din luna martie au crescut cu 32% peste nivelul de anul trecut.

Ponderea modelor NEV în înmatriculările de autovehicule noi din luna martie a depășit cele 30% înregistrare în ianuarie și februarie, fiind depășită doar de Norvegia și ocazional de țările din nordul Europei (Suedia, Islanda), piețe auto cu număr redus de înmatriculări.

Sursa: CNEVPost

Privind strict la evoluția BEV – automobile 100% electrice, această categorie a crescut cu 15.5% față de aceeași lună de anul trecut, de unde rezultă că PHEV au luat un avant deosebit în China, după modificarea standardelor de calificare pentru subvenții.

Sursa: CNEVPost

Numeric, aceste creșteri depășesc cu mult scăderile europene, dar va trebui să așteptam statisticile EV Volumes până la începutul lunii mai, pentru a înțelege evoluția globală din primul trimestru, afectată tot mai mult de noile piețe auto BEV, cum sunt cele din Asia de sud-est și Brazilia.

Model 3 LR în cadrul proiectului Electromobilitate

Răzvan – Mangalia

În săptămâna 14:

 • am condus 2442 km,
 • am incarcat 414 kWh,
 • am consumat 419 kWh
 • consum mediu 17.1 kWh/100km
 • cost ~569.5 ron,
 • rezulta 23.32 ron/100km

Mare parte din km raportați sunt un drum de la Mangalia până la granița dintre Franța, Belgia și Luxemburg. Sunt foarte mulțumit de consum și de timpul petrecut la încărcare.

Am ales să încarc mai des și mai puțin timp la fiecare oprire, așa că am ajuns să fac cu cca 2 ore/zi mai puțin decât am estimat. 

O surpriză am avut dimineața, după o noapte de odihnă, când am găsit mașina încărcată 100% din stația hotelului și autonomia afișată era de 567 km… adică 98.43% din baterie după 48.000 km. 

Drumul a fost lejer, am mers aproape mereu cu autopilotul pe autostradă, cu 130 km/h.

Cred că aș fi avut consum mai mic, dacă nu căram și cateva kg de insecte pe bara din față 😀

George – Ineu

Pentru Tesla M3lr Ineu:

 • 668 km total efectuați
 • 12.6 kWh/100km consum mediu,
 • consumul mediu al mașinii a scăzut overall sub 13.0 kWh/100km
 • anvelope all season Sailun
 • fara probleme in continuare

Masina a stat cateva zile in Budapesta parcata, fiind plecat in Malta, de unde vin cu impresii bune.

Multe masini electrice, majoritatea Kona, MG si BMW X-uri, respectiv autobuzele transport in comun majoritatea electrice, marca Amigo – impresionant.

Nu am vazut nici măcar o Tesla și doar un Spring. 

Monica și Dan – LR rwd, Motor City (Michigan)

Primăvara s-a strecurat timid și în zona Marilor Lacuri, cu primele temperaturi minime pozitive de foarte multă vreme și un soare strălucitor peste zi, cu excepția celor câtorva minute de eclipsă.

Parcursul din prima săptămână a lunii aprilie a inclus două drumuri la aeroport, pe autostradă, pe lângă rutina zilnică de deplasări locale.

După cum indică ultimul drum de 46 km cu un consum mediu de 12.8 kWh/100km, TM3 îndrăgește temperaturile mai ridicate, știut fiind că absența pompei de căldură îi crește apetitul în sezonul rece.

După 460 km parcurși în prima săptămână din Aprilie, consumul mediu a fost 14.8 kWh/100km.

Toate încărcările au fost acasă, la priza din garaj, începând cu ora 23, când consumul în rețea este redus și tariful pe kWh mai mic.

De la jumătatea lunii aprilie, mașina va rămâne pentru o lună pe mâinile grijulii ale soției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.