Tesla Model 3 – noutăți din clasamente europene

In cronica de săptămâna trecută scriam de posibili nori negri ce se adună pentru Model 3 în Europa, ca urmare a taxării suplimentare a vehiculelor electrice produse în China și importate în Europa.

Să aruncăm o privire la două piețe auto majore, Norvegia și Marea Britanie, unde Tesla Model 3 nu va fi afectată de taxe suplimentare.

Norvegia

In Norvegia vânzările de Model 3 au mers mai greu anul acesta, clasamentul înmatriculărilor plasând-o pe locul 7.

Dacă aruncăm însă o privire la trimestrul II (locul 6) și mai ales la luna iunie (locul 2), vedem cum noul Model 3 câștigă tot mai mulți adepți într-o țară cu un public foarte educat în domeniul BEV.

Sursa: elbilstatistikk.no

Aceasta ascensiune nu este de loc întâmplătoare, fiind urmarea firească a îmbunătățirilor aduse acestui model lansat în 2017, actualizări la care ne-a făcut atenți Marius (Câmpina) după ce schimbat vechiul cu noul Model 3. In plus, am relatat recent aceleași impresii pozitive după un scurt test drive.

Marea Britanie

In Marea Britanie, Model 3 este instalat pe locul II a înmatriculărilor din 2024.

Sursa: EU EVs

Europa de vest

In clasamentul la zi al înmatriculărilor din Europa de vest, găsim Model 3 tot pe poziția a doua pentru anul 2024, cum este de altfel și în România după primele cinci luni.

Sursa: EU EVs

Vom urmări cu atenție dacă taxele suplimentare vor intra în vigoare din iulie și în ce masură va fi afectat Model 3 în țările care vor aplica aceste taxe.

Model 3 LR în cadrul proiectului Electromobilitate

După ce i-am mulțumit lui George (Ineu) pentru participarea cu raportări săptămânale timp de un an, am primit cu bucurie un mesaj prin care colegul nostru își manifesta interesul de a continua cu transmiterea de date lunar. Așteptăm cu interes noul set de date, începând cu luna iunie!

Consumul mediu săptămânal

Razvan – Franța

In săptămâna 25:

 • am mers 654 Km,
 • am încărcat 99 kWh,
 • am consumat 113 kWh,
 • consum mediu de 17.3 kWh/100km
 • cost 8.51 EUR.

A fost ultima săptămână de munca. Am terminat proiectul si acum urmează o vacanta in Asia pana in august. In drum spre Paris am descoperit un hub de incarcare foarte util, dar cam gol la ora 6 dimineata 🙂

Andu – București

Săptămâna trecută a fost una călduroasă si consumul masini reflecta acest lucru. Am parcurs de 6 ori autostrada A1, având multiple drumuri intre Pitești si București, 2 din ele fiind neprevăzute. Viteza pe autostradă a fost mereu 139 km/h.

Raportul saptamanii:

 • Distanta parcursa: 1284 km
 • Consum mediu: 19.7 kWh/100 km
 • Cost total: 112.81 lei
 • Cost mediu / 100 km: 8.79 lei

Moni și Dan – Motor City (Michigan)

La fel cum relatează Andu și în zona Detroit a fost extrem de cald săptămâna trecută, ceea ce ne-a dus mai des la bazinele și lacurile din apropiere, adunând mai mulți kilometri ca de obicei.

 • parcurs – 650 km;
 • consum mediu 13.2 kWh/100km, valoare aliniată cu consumul mediu pentru întreaga luna iunie;
 • încărcări doar la priza din garaj.

Printre cele mai interesante activități electromobilistice de săptămâna trecută au fost cele două test drive-uri, efectuate împreună cu Răzvan (BMW iX), cu noile SUV-uri Chevrolet, bazate pe platforma GM Ultium.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.