Așa cum ați aflat în episodul 2 al știrilor de peste Atlantic, ofensiva de modele electrice GM este în plină desfășurare în fabrici și la dealeri, chiar dacă titlurile despre scăderea vânzărilor ”electricelor” revin obsesiv, contrazicând statisticile de înmatriculări, care indică că doar Tesla Model 3 are scăderi considerabile față de anii precedenți.
Cu patru modele în Top 10 și livrările de Cybertruck în creștere rapidă, Tesla dă tonul la tot ce se întâmplă pe piața electricelor în America de nord și jalea continuă, a celor ce nu pot să privească dincolo de Tesla, poate fi oarecum înțeleasă.
Să mai aruncăm o scurtă privire la înmatriculările din aprilie, comparativ cu cele de anul trecut:
Cum scriam mai sus Tesla cu patru modele, Ford cu două, Hyundai Kia cu două, Toyota și Rivian cu câte un model au definit Top 10 al înmatriculărilor SUA in aprilie. Nici măcar un singur model GM, autoproclamatul leader al electrificării nu s-a produs, livrat și vândut în număr suficient de mare pentru a ajunge să reprezinte o competiție cât de cât rezonabilă în domeniul BEV.
Cu atât mai mare ne-a fost curiozitatea să vedem ce are de oferit Chevrolet, după ce Hummer EV și Cadillac Lyriq au dovedit că sunt doar experimente de stil, care se adresează unei nișe infime din rândul clienților de vehicule electrice.
Împreună cu Răzvan (BMW iX), partenerul meu de test drive în zona Motor City, am ales să vizităm un dealer local și să legăm două plimbări electrice cap la cap, pentru a înțelege diferențele între variantele electrice ale SUV-urilor Blazer și Equinox.
Primii kilometri cu Blazer
In loc de concluzii, pe care preferăm să le formulăm după mii de kilometri parcurși cu orice electrică pe durata a patru anotimpuri, scriam după acest test drive:
După primii kilometri parcurși, pare un automobil care face ceea ce te aștepți de la orice mijloc de deplasare din punctul A în punctul B. Spațios și confortabil, ar putea Blazer să devină rețeta pentru adoptarea mobilității electrice pe scară mai largă în SUA?
Test drive – Chevrolet Blazer EV
Equinox RS awd – o soluție mai bună?
Imediat după experiența cu Blazer, ne-am urcat pe rând la volanul Equinox-ului. Am primit aceeași variantă de motorizare (putere 212 kW și 450 Nm cuplu) cu tracțiune AWD.
Acumulatorul este același (85 kWh), puterea maximă de încărcare identică: 150 kW DC, 11.5 AC.
Doar tabelul comparativ ne-a dezvăluit diferențele între cele două modele, Equinox fiind fratele mai ”mic”, dacă este permis să folosim acest cuvânt la o mașină cu o șchioapă mai lungă decât IONIQ 5 și 30 kg mai grea ca ID.4.
Dincolo de preferințele stilistice la exterior, plus un interior mai ”cuminte”, Equinox are avantajul masei mai mici cu 140 kg pe hârtie. În realitate, mașina fiind ceva mai rapidă la accelerațiile necesare pentru intrarea pe autostradă și cele câteva manevre de depășire, pare mai ușoară și mai ascultătoare la virajele de (doar) 90o cu care este binecuvântată zona metropolitană Motor City.
La interior am regăsit același bord, cu prize de aer clasice mai simple ca cele ale Blazer-ului și butoane pentru comanda climatizării și a volumului radio, dar a dispărut HUD-ul (heads up display) și oglinda digitală.
O cusătură neinspirată a scaunului în zona omoplaților m-a sâcâit pe drum, dar odată trecut în scaunul pasagerului totul a revenit la normal. Aici am regăsit clasicele comenzi manuale pentru ajustarea poziției, care contribuie la salvarea câtorva kilograme prin eliminarea motoarelor electrice de acționare și a cablajelor necesare comenzilor electrice.
Apropos de economii, Equinox mi s-a părut mai sincer. Dacă tot nu și-au bătut capul cu un frunk, de ce să mai ascundă componentele și cablajele sub o carapace de plastic, cum au făcut la Blazer?
Având un minim de experiență anterioară cu Blazer, am găsit mai ușor zona statisticilor de consum în meniu și am reușit să captăm câteva date despre modul în care platforma Ultium înghite electronii.
Am revenit la dealer cu un zâmbet mai larg pe buze, fiindcă întrebarea de mai sus: ”Ar putea Blazer să devină rețeta pentru adoptarea mobilității electrice pe scară mai largă în SUA?” pare să aibă un răspuns de genul: ”Da, cu condiția să fie Equinox…”
Nefiind crescut în cultura ”bigger is better”, am apreciat sacrificiile de dimensiuni și dotări făcute la Equinox pentru a economisi cele câteva kilograme. Este o dietă recomandabilă majorității ”electricelor” ce încearcă să replice confortul modelelor premium clasice ICE, uitând parcă de acumulatorul purtat în pântec. Acesta este domeniul în care specialiștii, inclusiv cei din echipa Ultium de la GM, mai au mult de lucru până când densitatea de energie (kWh/kg) va ajunge la valori mai rezonabile.
Exemple GM ”dumb range”
Înainte de a trece la aspectele financiare, facem o paranteză legată de ceea ce Peter Rawlinson (CEO Lucid Motors) a denumit ”dumb range”.
Tendința de a instala acumulatori tot mai mari, mai grei și mai scumpi, care contribuie la creșterea consumului și a prețului de achiziție, încorporează o risipă nejustificată de materie primă și energie în procesul de fabricație și din nou energie plus anvelope în exploatare. Această tendință este contrară filozofiei bazate pe eficiență și de reducere a amprentei de CO2, care stă la baza transformării epocale din industria auto și a transportului în general.
Trei exemple din actuala gamă de produse 100% electrice GM:
- Hummer: acumulator 205 kWh, masă vehicul 4373 kg;
- Chevrolet Silverado: acumulator 205 kWh, masa pickup truck gol 3992 kg;
- Cadillac Lyriq: acumulator 102 kWh, masă 2648 kg;
Prețul, masa și absurditatea primelor două modele au rezultat în preturi foarte mari și în depășirea vânzărilor BEV GM, atât de Ford, cât și de Hyundai. Vești bune pentru amatorii de IONIQ 5, care începe să sa fie produs din toamnă în statul Georgia și va beneficia de subvențiile guvernamentale de 7500 USD.
De Tesla n-are rost să vorbim, fiindcă mult hulitul Cybertruck a ajuns la o cadență de producție de peste 1000 unități pe săptămână, ceea ce presupune că până la finalul anului va urca în top pickup electric peste Rivian R1T și Ford 150 lightning, modele mult mai bine primite de public decât noul Chevy Silverado.
Așteptăm cu interes titlurile care vor anunța că GM regândește strategia EV fiindcă ”clienții nu mai vor electrice”. De acord cu clienții, chiar și cei puțini care își pot permite să cheltuie sume cu șase cifre pentru Hummer, dar refuză să intre in jocul absurd propus de GM, după ce a stopat producția celor două variante de Bolt.
Poate fi Equinox și Blazer salvarea?
O scurtă privire la oferta de prețuri
Lista de dotări și ofertele primite în 21 iunie la dealerul local sunt mai jos pentru cele două modele noi conduse:
- Blazer awd: 54.595 USD
- Equinox awd: 50.795 USD
Ambele se califică pentru subvenția de 7.500 USD, primită sub formă de reducere a taxelor datorate pentru anul fiscal în care se achiziționează mașina. Începând de la 1 ianuarie 2024, subvenția se acordă direct în punctul de vânzare, cumpărătorul urmând să regularizeze cu IRS (fiscul american) suma datorată la taxele anuale.
Oferta de leasing cu avans 10.000 USD pentru 12.000 mile pe an (aproximativ 20.000 km) și 36 luni:
- Blazer: 360 USD/lună
- Equinox: 319 USD/lună
Vom urmări cu atenție dacă această propunere bazată pe cele două noi modele asamblate pe platforma Ultium va avea o primire mai bună la public și dacă GM decide să revină în Europa cu gama electrică, așa cum a afirmat Mary Bara (CEO GM) la ultima întâlnire cu acționarii.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.