Test drive – Chevrolet Blazer EV

Ultimul test drive cu un Chevrolet 100% electric a fost în iunie 2021, când Bolt-ul EUV ne-a lăsat pe mine și Răzvan cu impresii acceptabile pentru oferta modestă de atunci în SUA, fără a ține însă pasul cu VW ID.3 și Hyundai Kona disponibile în România.

Intre timp VW și-a diversificat mult gama bazată pe platforma MEB, Hyundai a înălțat ștacheta, stabilind un nou ”standard” în domeniu cu platforma E-GMP, bazată pe arhitectură de 800 V, putere mare de încărcare (233 kW) și posibilitatea de a furniza curent din acumulator spre consumatori externi.

După trei ani, cu așteptări ridicate generate de auto-promovarea agresivă a platformei dedicate GM – Ultium, am revenit împreună cu Răzvan (BMW iX, Motor City) la un dealer Chevrolet pentru un test drive cu recent lansatele SUV-uri Blazer și Equinox.

In vizită la dealerul local Chevrolet

Din start trebuie să menționez că atitudinea agentului de vânzare întâlnit cu această ocazie a fost marcată de dorința de a vinde pe loc mașina. Este un mare ”salt înainte”, față de cel din urmă cu trei ani, care încerca să ne convingă că electricele nu pot funcționa în climatul rece din Michigan, deși la ora aceea avem câteva zeci de mii de kilometri parcurși cu Tesla Model 3 în zonă.

Din păcate, la orice întrebare specifică de interes pentru electromobiliști cu o minima experiență, cele legate de dimensiunea acumulatorului sau viteza de încărcare, răspunsul standard a fost:

”Trebuie să mă informez, mașinile doar ce au ajuns la noi”.

La fel și întrebarea legată de implementarea NACS, standardul Tesla de încărcare, care ar deschide accesul la rețeaua Supercharger nord-americană, a rămas fără răspuns.

Această abordare din partea dealerilor denotă:

  • fie ignoranță față de nevoile reale ale electromobiliștilor;
  • fie o lipsă majoră de interes, sau mai bine zis interesul de a NU vinde aceste mașini, care vor secătui visteria dealerului de bănoasele întrețineri periodice (schimb ulei, filtre, bujii, curele, etc).

De altfel, această suspiciune o avem în continuare și față de cei ce stabilesc caietul de sarcini pentru noile modele GM. Altfel, este greu de imaginat de ce ar lansa produse noi în 2024, cu o putere de încărcare mai mică decât are Tesla Model 3, o mașină livrată primilor clienți în urmă cu șapte ani, sau Hyundai-Kia-Genesis pentru toată gama bazată pe platforma E-GMP.

Încărcarea rapidă ar trebui sa fie o prioritate maximă, cel puțin atâta vreme cât rețeaua de încărcare publică nu este acoperitoare, iar accesul la Tesla Supercharger nu este oferit imediat după vânzare. Principala nemulțumire a celor ce au achiziționat modele electrice, ce nu provin de la Tesla în SUA, a fost experiența nemulțumitoare la încărcare.

Specificații Chevrolet Blazer

Din articolul introductiv ați aflat despre gabaritul mare al noului Chevy Blazer, care depășește pe cel al concurenților direcți de pe piața nord-americană: VW ID.4 și IONIQ 5 (Enyaq nu se comercializează în SUA și Canada).

Pentru specificațiile tehnice o sursă bună a fost revista Car and Driver, căutările vagi ale dealerului pe pagina Chevrolet soldându-se fără rezultate concrete. Cu această ocazie am actualizat și performanțele pentru ID.4 GTX și IONIQ 5 awd conform EVdatabase.

NOTA: Deși nu am condus varianta cu tracțiune spate, am adăugat în tabel specificațiile pentru varianta RWD. Este interesantă soluția aleasă de echipa de la GM – Chevrolet, prin care acumulatorul mai mare și motorul mai puternic sunt instalate pe varianta RWD, nu cea AWD cum am văzut la alte firme.

Cum se conduce Blazer?

In ciuda dimensiunilor, Blazer se conduce ușor, la fel ca majoritatea EV-urilor care au păstrat un minim de butoane la bord, ceea ce nu te obligă să navighezi prin meniurile necunoscute ale unui model nou, sau preluat de la închirieri. Mi-a plăcut proiecția datelor de viteză, limită legală și navigație pe parbriz, perfect vizibile într-o zi cu soare puternic.

Oglinda retrovizoare digitală, cu o buna imagine panoramică a fost practică la manevrele în parcarea destul de aglomerată, dar la drum întins am preferat imaginea clasică.

Suspensia este îngăduitoare cu plăcile de beton denivelate și gropile din zona Motor City. Interiorul este confortabil, spațiul interior foarte generos și infotainment-ul ușor de navigat cu icoane google bine-cunoscute.

Spațiul de bagaje este cu o treime mai mare decat la ID.4 și ușor de încărcat cu obiecte voluminoase. Scaunele spate se rabat simplu, ușurând transportul unor articole foarte mari (sau foarte numeroase), dar frunk-ul, atât de util pentru depozitarea cablurilor de încărcare murdare după utilizarea într-o zi ploioasă sau cu zăpadă, lipsește în continuare, ca la majoritatea producătorilor tradiționali, dar și la NIO eT5 și eT7.

One pedal driving se poate selecta cu o singură apăsare pe ecran, dar mie mi-au trebuit două…

După ce am ales ”MAX regen”, așa cum sunt obișnuit după aproape 150.000 km cu Model 3, am fost surprins de mai multă frânare decât era confortabil pentru pasagerul meu. Probabil, în timp, talpa se calibrează și pentru această setare, dar pentru puținii kilometri parcurși am preferat setarea ”LOW regen”.

Cuplul disponibil este suficient pentru domeniul cel mai des utilizat, la intrările pe autostradă cu accelerații de la aproximativ 40 la 75 mph (65 – 120 km/h), care se derulează rapid și cursiv.

Zgomotul interior este redus, iar cel auzit la viteze mici de manevră în parcare este sunetul artificial de avertisment al pietonilor și rămâne o chestie de gust. Oricum, trecătorii nu mai ridică ochii spre cer în căutarea OZN-urilor, cum se întâmpla în 2018 cu Ionică (Hyundai Ioniq). Între timp, majoritatea ne-am obișnuit și cu aceste sunete artificiale, create uneori de compozitori cunoscuți.

În loc de concluzii despre Blazer

Cu o caroserie bine cunoscută în America de Nord, comună cu varianta ICE, dar cu spațiu interior mai mare, datorită ampatamentului generos oferit de platforma Ultium, Blazer are un interior familiar, util pentru atragerea unor clienți mai puțin doritori de ”design-ul minimalist” introdus Tesla.

După primii kilometri parcurși, pare un automobil care face ceea ce te aștepți de la orice mijloc de deplasare din punctul A în punctul B. Spațios și confortabil, ar putea Blazer să devină rețeta pentru adoptarea mobilității electrice pe scară mai largă în SUA?

Deocamdată greu de spus. Costul rezonabil al benzinei comparativ cu Europa, dar și lipsa unei rețele naționale de încărcare, cu excepția celei instalate de Tesla, ar putea amâna decizia cunoscătorilor până la echiparea Blazer-ului cu prize NACS, având astfel siguranța încărcării la Supercharger.

Apoi mai este eterna poziție ”bate fierul cât e cald” a dealerilor, care pun adaosuri mari atunci când un model se vinde. De exemplu, fratele mai mic Equinox are deja adaosuri de peste 5000 USD față de prețul recomandat de producător.

Dar despre preț și oferte leasing, mai multe detalii în următorul episod, când vom analiza Chevy Equinox comparativ tot cu VW ID.4 și IONIQ 5.

(VA URMA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.