Tesla Model 3 și noi la prima întâlnire cu Parcul Național Semenic

În aceste vremuri complicate, în care suntem cu inima alături de poporul ucrainian, care trece prin momente cumplite, este foarte dificil să mai vorbim despre prezentul din viața noastră sau despre viitor.

Cu toate astea, vreau să scriu câteva rânduri despre un eveniment care s-a desfășurat la finalul săptămânii trecute, la Reșița. Aici, sâmbătă 5 martie, primăria Reșița în colaborare cu echipa proiectului Electromobilitate a organizat un eveniment la care 24 de posesori de mașini electrice, plus un hibrid plug-in, s-au alăturat localnicilor, pentru a adresa un sincer MULȚUMESC autorităților din Reșița.

Aceștia au înțeles că montarea de stații electrice în zonă reprezintă un prim pas spre adoptarea mobilității electrice pe scară largă și deschide posibilitatea turismului electric în zona Parcului Național Semenic.

Așadar, toți cei care ne-am anunțat participarea la eveniment, ne-am adunat la sfârșitul săptămânii din toate colțurile tării, la Reșița.

În continuare am să vă ofer câteva informații despre parcursul nostru la Reșița, călătorie întinsă pe 3 zile.

ZIUA 1 – CÂMPINA – SIBIU – HAȚEG – CARANSEBEȘ – REȘIȚA – 484 km

Am plecat din Câmpina cu 86% SoC, am ajuns la SuperCharger în Sibiu cu 13% SoC. Am încărcat acolo timp de 39 minute până la 100% SoC. De la Sibiu am plecat spre Reșița, unde am ajuns cu 17% SoC.

În total, în această primă zi, am parcurs 484 km, am avut un consum mediu de 15,0 kWh/100km și o viteză medie de deplasare de 70,0 km/h. O singură încărcare, la Sibiu, de 39 minute. Temperaturi cuprinse între -1 și 6 grade Celsius.

ZIUA 2 – PARTICIPARE LA EVENIMENT + PLIMBARE TRANSEMENIC – 163 km

Sâmbătă, ne-am întâlnit cu toții în fața primăriei din Reșița, locul de desfășurare a primei părți a evenimentului. De la întâlnire nu a lipsit nici primarul Ioan Popa, care ne-a invitat într-una din sălile de ședințe ale primăriei și ne-a împărtășit tuturor câteva din ambițiile domniei sale cu privire la viitorul Reșiței.

Cu această ocazie, am aflat despre noi investiții care vor transforma municipiul Resita într-un oraș eco-friendly. Dintre ele, menționez:

  • extinderea rețelei de stații de încărcare pentru vehiculele electrice
  • amenajarea unui parc de panouri fotovoltaice, care să asigure o bună parte din necesarul energetic al municipiului.

Am rămas plăcut impresionat când am aflat că, în acest moment, în Reșița sunt înmatriculate 36 de mașini pur electrice și 130 hibride! Pentru mine asta e o dovadă clară că ceea ce autoritățile locale au promovat, a fost pus în practică de către cetățeni.

A doua parte a evenimentului a constat într-o paradă a tuturor mașinilor electrice prezente și vizitarea stațiilor de încărcare montate de primărie. În prezent sunt 7 astfel de stații de 60 kW și urmează montarea a încă 12 în decursul acestui an!

Un material video foarte interesant de la eveniment a fost urcat deja pe youtube de colegul nostru, Darius Jula, pe canalul lui personal. Vă invit pe toți să-l vizionați!

În a doua parte a zilei, împreună cu Alexandru Florea (care și el are un canal foarte interesant pe youtube), am decis să facem o plimbare pe Transemenic.

Am plecat pe direcția Caransebeș, după care am urmat drumul de Orșova. În dreptul localității Slatina-Timiș am făcut dreapta și am intrat pe Transemenic.

Am trecut prin Brebu Nou, locul unde s-a desfășurat prima ediție ElecRoMania!

În dreptul localității Văliug, am părăsit drumul principal și am continuat de-a lungul lacului Gozna până la pensiunea Gasthof Tirol, unde erau cazați colegii noștri Alexandru, Cristi si Dan, care și-au încărcat mașinile la stația pensiunii. Aici ne-am reîntâlnit la cină și cu domnul primar.

Rezultatul călătoriei paralele de 100 km cu Tesla Model 3 (imaginea din stânga) și VW ID.3 rezultă din imaginile de mai jos. Eficiența Teslei pe drumuri de munte a fost din nou mai bună, de data aceasta rezultând într-un consum mediu cu 13% mai redus.

ZIUA 3 – REȘIȚA – CARANSEBEȘ – HAȚEG – SIBIU – CÂMPINA – 479 km

Duminică a fost ziua în care am plecat spre casă. Am pornit din Reșița cu 95% SoC. Planul era același ca la drumul de dus, respectiv încărcare la SuperCharger în Sibiu.

Am făcut însă o oprire suplimentară la Lidl Hațeg, nu pentru că ar fi avut nevoie mașina, ci pentru nevoile noastre. Și dacă tot am oprit acolo, am luat și o cafea și cu ocazia asta am mai pus 17 kWh în baterii.

Oprirea planificată de la Sibiu a fost de 32 minute, timp în care am dus bateria la 100% SoC. De acolo am mers fără oprire până acasă la Câmpina, unde am ajuns cu 34% SoC.

Totalul zilei a fost – 479 km parcurși, 76,6 kWh consumați, un consum mediu de 16,0 kWh/100 km și o viteză medie de deplasare de 76,2 km/h. Temperaturi cuprinse între -2 și 5 grade.

Bilanțul total al întregii călătorii a fost de 1126 km parcurși cu un consum mediu de 15,3 kWh/100 km.

La revedere Semenic

M-am bucurat de fiecare km parcurs, am avut ocazia să ajung pentru prima oară în Reșița și să admir o mică parte din minunăția Parcului Național Semenic. Cu siguranță voi reveni în această zonă cu mare potențial turistic și mai multe posibilități de încărcare la pensiuni sau în Reșița.

Am avut deosebita plăcere să cunosc oameni minunați din acele locuri și nu în ultimul rând, am avut ocazia să mă reîntâlnesc cu o parte din colegii mei din proiectul Electromobilitate, oameni deosebiți pe care îi respect foarte mult și care mă motivează și mă inspiră de fiecare dată! Deși tocmai ce ne-am despărțit, de abia aștept să vă revăd!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.