Echipa Electromobilitate – concluzii după peste 48.000 km parcurși în luna februarie

Ca la fiecare final de lună, aruncăm o privire în retrovizor și analizăm evoluția consumului mediu și a costurilor de încărcare înregistrate de participanții la proiectul Electromobilitate.

Așa cum am constatat în repetate rânduri, cel mai recent cu ocazia evenimentului de la Reșița, primele întrebări adresate proprietarilor sunt legate de:

  • prețul de achiziție și cel după subvenții;
  • consumul și autonomia;
  • costul și durata încărcărilor;
  • garanția pentru acumulatori.

Acest dialog viu cu publicul ne dă posibilitatea să înțelegem în ce măsură dorința de a scăpa de carburanții fosili este susținută de înțelegerea avantajelor și dezavantajelor actuale, legate de mobilitatea electrică. Uneori noțiuni simple, cum ar fi încărcarea de la priza casnică, pot fi elementul determinant în favoarea unui automobil electric, pentru persoanele ce pot încărca acasă sau la serviciu.

Odată clarificată problema cea mai spinoasă, cea a prețului de achiziție, autonomia și consumul devin subiectele de interes. Cu tot regretul că nu există un răspuns simplu, fiindcă ambele variază în funcție de anotimp, stil de condus și model, am documentat de mai bine trei ani, consumul mediu săptămânal comunicat de proprietarii celor mai răspândite automobile electrice din România.

Bilanțul lunii februarie

În cea mai scurtă lună a anului, echipa noastră a parcurs 48.184 km cu un consum mediu de 17.8 kWh/100 km.

Comparativ cu luna ianuarie, care a fost mai rece, consumul mediu din februarie a fost cu 8.7% mai scăzut.

Cu o singură excepție, participanții la proiect au înregistrat consumuri mai mici în luna februarie, uneori cu valori ce depășesc 10%. Efectul cunoscut, și foarte apreciat de cei aflați în al doilea sau treilea an cu un automobil electric, este cel al creșterii autonomiei dintre două încărcări, o rezervă foarte utilă în cazul călătoriilor mai lungi.

Costul încărcărilor nu este o discuție simplă, fiindcă spre deosebire de combustibilii fosili care au prețuri asemănătoare, în cazul încărcărilor electrice ați aflat deja din informațiile comunicate de proprietari în luna ianuarieprețul poate varia de la ZERO până la 19 RON/100 km.

Vom reveni cu detalii despre costuri în partea a doua a retrospectivei lunii februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.