SERIAL – cu cât s-a scumpit încărcarea cu energie electrică? (episodul 2 – februarie)

În prima săptămână din luna februarie am lansat un serial dedicat costurilor de încărcare pentru automobile electrice, un subiect complex datorită multiplelor modalități de încărcare și a variațiilor de preț de la ZERO până la… cât vor mușchii fiecărui furnizor.

Era greu de presupus atunci că prețul combustibililor fosili o vor lua razna sub presiunea războiului din țara vecină și a speculei practicate în condițiile actuale tulburi. Fără pic de ironie, răutate sau Schadenfreude (bucuria de necazul altuia) vom continua serialul nostru, conștienți fiind că și energia electrică va fi afectată cât de curând de spirala creșterilor de preț la petrol și gaze naturale.

Ca urmare, statisticile prezentate sunt de actualitate doar pentru luna în care au fost întocmite. Viitorul ne rezervă surprize interesante, pe care le vom aborda cu calm, pe bază de date reale furnizate de proprietari.

Scurtă recapitulare pentru anul 2021 și luna ianuarie 2022

In primul episod am publicat variația costurilor de încărcare comunicate de participanții la proiectul Electromobilitate pentru anul 2021 (stânga) și luna ianuarie 2022, când primele scumpiri ale energiei electrice erau discutate intens de comunitatea electromobilistică din țară.

Cu toate că nu erau informații cu totul noi, după ce Mircea și Tudor au comparat pe parcursul a 13 luni costurile de alimentare, respectiv încărcare, pentru Kona hybrid și Kona electric, graficele de mai sus au generat câteva discuții interesante.

Cu precizarea că ambele Kone au fost achiziționate în 2020, s-au deplasat în Timisoara și au avut cazuri de utilizare foarte asemănătoare, diferența mare a costurilor la 100 km sunt evidente.

Scriam recent în primul articol dedicat bilanțului din luna februarie:

Costul încărcărilor nu este o discuție simplă, fiindcă spre deosebire de combustibilii fosili, care au prețuri asemănătoare, în cazul încărcărilor electrice ați aflat deja din informațiile comunicate de proprietari în luna ianuarie că prețul poate varia de la ZERO până la 19 RON/100 km.

Analiza rezultatelor din luna februarie

Scăderi de costuri în februarie

Oarecum contraintuitiv atunci când costul energiei crește, pentru Márton costul de încărcare la Târgu Mureș a scăzut. Fiindcă încarcă de la soare, așteptăm cu mult interes bilanțul după primul an de utilizare al instalației fotovoltaice.

Tudor și-a păstrat rutina zilnică și sursele de încărcare la Timișoara și a comunicat costuri apropiate de cele din luna ianuarie. În schimb, pentru Laszlo și Cosmin la Cluj și Radu pentru naveta Ploiești-București, costul/100 km a scăzut între 14% și 22% în luna februarie.

Imaginile de mai jos cu Kona (Cosmin) și IONIQ 5 (Tudor) au fost surprinse la evenimentul Mulțumim Reșița în 5 martie.

Costuri ZERO în februarie

Un caz aparate reprezintă patru colegi, care au reușit să încarce cu costuri zero în februarie, o realizare care presupune multă răbdare și puțin noroc, stațiile gratuite fiind tot mai aglomerate sau nefuncționale. Indiferent cine le-a instalat și cine le întreține, serviciile de mentenanță nu sunt gratuite și visul despre încărcarea gratuită perpetuă nu este realist.

În imaginea din stânga sunt trei – de la stânga: Alex (B), Dan (TM) și Marius (PH) – din cei patru colegi care au realizat performanța ZERO RON în februarie. Al patrulea este Laurențiu cu ID.4 la Cluj, care vine sa sublinieze că gratuitatea încărcării nu este caracteristică unui oraș sau anumitor zone geografice.

Creșteri de costuri cu încărcarea în luna februarie

Așa cum erau de așteptat în contextul discuțiilor despre creșterea prețului energiei electrice la începutul anului, am documentat patru valori majorate semnificativ, comunicate de colegii noștri.

Dan – Hyundai Kona, Effingen (Elveția)

Kona lui Dan este exemplarul cu cel mai mare număr de km (aproape 130.000) din echipa proiectului Electromobilitate. În imagine – încărcare la stația de la birou.

Cea mai mare valoare din luna februarie, comunicată de Dan pentru Kona, este și cea mai simplu de explicat. După o lungă călătorie de la București în Elveția (Călătorie cu Kona – 1900 km spre vest de București), despre care ne-a relatat în detaliu, Dan locuiește în prezent, muncește și încarcă în Elveția, la prețurile practicate pe piața locală. Transferat în RON la cursul zilei, costurile de încărcare sunt de opt ori și jumătate mai mari decât cele de la București în luna ianuarie.

La birou, pentru că se adaugă și costul parcării, ajung la 0.47 CHF/ kWh.

Dar sunt și stații cu 0.29 sau 0.25 CHF/kWh. Fiind curent de la AEW, sursa energiei electrice este din solar, eolian și hidro.

Prețul pentru combustibilii fosili a ajuns zilele acestea la 2.09 CHF litrul de diesel și 2.07 CHF litrul de benzină.

Andrei – Hyundai Kona, Brașov

Andrei a parcurs 6377 km în cea mai scurtă lună din an, prin urmare nu i-a rămas prea mult timp să aleagă stațiile cele mai ieftine sau gratuite. Iată ce ne scrie despre creșterea costului de încărcare în februarie:

Am tot fost plecat departe de casa și a trebuit să încarc în tranzit.

În drumurile spre Moldova nu prea am acoperire EnelX, ceea ce a presupus folosirea E-ON-ului (1.99 RON/kWh) și am mai avut niște kWh cu Renovatio (2.49 RON/kWh) la stațiile lor.

Sunt zone în care sunt singura opțiune… sunt destul de fiabili în oferirea serviciului, rar dai peste o stație nefuncțională. În plus, Moon nu poate fi accesat decât prin ei.

În februarie nu am avut decât două încărcări gratuite:

Pentru o analiză amănunțită a impactului scumpirii energiei electrice în bugetul lui Andrei recomandăm două articole de referință:

Șerban – Renault ZOE, Suceava

Pentru Șerban costul încărcărilor în luna februarie s-a dublat și iată cum explică acest salt:

Încarc doar acasă în ultima perioadă. Nu mai am timp să alerg după stațiile gratuite ale primăriei.

Înainte era ușor, că erau libere mai tot timpul în weekend. Acum nu mai găsești deloc liber.

Având în vedere că motorina a fost săptămâna trecută 7.49 RON/l și mașina mea de serviciu (Octavia 2022) consumă mixt 6.5 l/100 km (48.7 RON/100 km), costurile înregistrate cu ZOE în februarie (19.22 RON/100 km) reprezintă mai puțin de 40% din cele cu Octavia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.