Tesla Model Y la EV Fest Sofia 2023

EV Fest Sofia 2023

Weekendul trecut am avut privilegiul să particip la EV Fest Sofia 2023, desfășurat în capitala bulgară, alături de Andu (Model Y, București), Marius (Model 3, Câmpina) și Alex (ID.3, București). Evenimentul, cu o organizare de excepție, a atras un număr impresionant de participanți.

Pe lângă entuziaștii individuali, care au adus propriile vehicule electrice, am avut plăcerea să observăm și reprezentanțele unor mărci auto consacrate Mercedes, Volkswagen, Hyundai, Kia, Jaguar, Peugeot și Opel, dar și mărci asiatice precum BAW și GWM.

Dorim să exprimăm aprecierea noastră profundă Asociației Propietarilor de Mașini Electrice din Bulgaria (ASEB Bulgaria – https://www.facebook.com/aseb.bulgaria) pentru organizarea exempleră și sponsorilor care au susținut acest eveniment. Eldrive s-a dovedit a fi un partener generos, oferind încărcări gratuite în valoare de aproximativ 400 lei. De asemenea, Fines ne-a surprins cu o reducere de 50% pentru energia consumată în stațiile lor.

O mențiune specială se cuvine și companiei Enhance Automotive Bulgaria (https://enhauto.com), cunoscută pentru producția emblematicelor „S3XY buttons”. Alături de ASEB Bulgaria, au făcut un gest remarcabil oferind fiecărui participant Tesla din România un set cadou. În timp util, voi furniza o analiză detaliată legată de aceste accesorii.

În continuare, vă invit să vizualizați o selecție de fotografii captate de Monica în cadrul evenimentului.

Dinamica vânzărilor auto în Europa, Ianuarie-Septembrie 2023

În luna septembrie, Tesla Model Y pare să-și consolideze poziția dominantă pe piața europeană. Aceasta ar fi a șasea lună din ultimele nouă în care Model Y este cel mai bine vândut automobil din Europa, indiferent de motorizare!

Conform datelor provizorii furnizate de Data Force (prin intermediul Automotive News Europe) pentru primele nouă luni ale anului, Tesla Model Y domină clasamentul auto, indiferent de motorizare, în Uniunea Europeană. Iată podiumul înmatriculărilor europene pentru perioada ianuarie-septembrie 2023:

 • Tesla Model Y: 180.721 unități
 • Dacia Sandero: 166.675 unități
 • VW T-Roc: 155.972 unități

Raportul săptămânii 16-22 octombrie

Adrian – Long Range, Ploiești

În săptămâna 16-22 octombrie, Tesla MY LR a înregistrat următoarele valori:

 • Distanță parcursă: 167 km
 • Consum mediu: 14,8 kWh/100km
 • Încărcări: 48 kWh
 • Cost încărcări: 0

 • Total km: 8.765 km
 • Consum mediu general: 14,6 kWh/100km.

Andu – Long Range, București

În această săptămână, am participat la evenimentul din Sofia, unde am fost surprins de organizarea bulgarilor, închiriind de la municipalitate întreg spațiul din jurul Catedralei St. Alexander Nevsky.

Acest lucru a fost benefic, întrucât au venit turiști care nu știau de existența evenimentului nostru. De asemenea, mi-a făcut plăcere să îi întâlnesc pe Alex, Cristi și Marius; comunitatea Electromobilitate este de notă 10.

Stilul de mers din weekend a fost „sportiv”, reușind să recuperez 15 minute distanță de Cristi și Marius, dar cu această ocazie am realizat că m-am grăbit degeaba, fără o infrastructură cu hub-uri de încărcare cu mai mult de două stații, care să satisfacă puterea de încărcare a trei Tesle. Distanța pe săptămâna asta este ilustrată în cele două poze atașate, una înainte de Sofia și una cu Sofia.

Cristian – Performance, Brașov

Pentru săptămâna 16-22 octombrie am următoarele date:

 • distanță parcursă: 1.418 km
 • consum mediu: 17,9 kWh/100 km
 • energie consumată în deplasare: 254 kWh
 • energie consumată staționar: 16 kWh
 • încărcări acasă: 80 kWh, cost 60 lei
 • încărcări DC: 210 kWh, cost 100 lei
 • cost per 100 km: 11,3 lei

Ovidiu – Performance, București

Săptămâna trecută, MYP a parcurs 370 km cu 72 kWh energie consumată totală și o medie de 19,5 kWh/100km. Drumuri doar în oraș cu o medie de 20 km/h și încărcări doar de la birou cu 0 costuri.

Raportul din TeslaMate este mai jos și, ca de obicei, prezintă un consum ceva mai mare, acoperind și partea de pierderi (Sentry și precondiționare în special)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.