După ce europenii au susținut firma eGT (un JV Renault-Dongfeng-Nissan) cu zeci de milioane euro, acordate sub forma de subvenții pentru Dacia Spring, tocmai guvernul francez a venit cu ideea să excludă cumva (pe căi destul de ocolite) Spring-ul de la pomenile care au denaturat piața EV.
Vă amintiți de creșterea subvențiilor din Franța și Germania în 2020 după primul lock-down?
- Franța promite redresarea industriei auto promovând electromobilitatea
- Franța pare că este „all-in” pentru electrice
- Franta si Germania au decis sa incurajeze electromobilitatea
Ar fi bine să vă amintiți și de faptul ca Renault și VW au mărit prețurile exact cu cât a crescut subvenția, creșterea generoasă destinată achiziției unor vehicule electrice devenind în acest fel doar un transfer al banilor contribuabililor în buzunarele nesătule ale corporațiilor din domeniul auto.
Efectul pe termen scurt s-a materializat în profituri maxime și bonusuri pe măsură pentru executivi, cel pe termen mediu este lipsa de competitivitate în fața asaltului chinez. Reacțiile politice la amenințarea chineză încearcă să mențină relația călduță cu industria auto, tot în detrimentul consumatorului, care va plăti în continuare prețuri mari pentru o ofertă limitată, privind ”peste gard” la modele europene oferite la prețuri mai mici cumpărătorilor chinezi (vezi comparația de preț ID3 între EU și China).
Din păcate ”modelul de afaceri Dacia Spring” = produs în China și vândut ieftin acolo, dar mult mai sump în Europa, sub un nume recunoscut pe bătrânul continent, se generalizează. SMART (JV Mercedes-Geely) este un exemplu aflat la început de drum, în timp ce VW, Audi și Stellantis au achiziționat anul acesta, pe miliarde grele, participări în diferite firme chinezești:
Astfel începe o nouă fază a procesului de electrificare, prin care firme europene cumpără dreptul de a vinde produse chinezești pe piața globală sub nume cunoscute.
Dar, să ne întoarcem la Spring-ul nostru cel de toate zilele…
Dacă în Europa de vest înmatriculările au scăzut în 2023 comparativ cu anul precedent, în România popularitatea Spring-ului este în creștere, după ce a depășit 41% din înmatriculări în primele nouă luni (imaginea din stânga).
Sursa: RO e-mobility index publicat de lektri.co
Neimpresionați de șovăielile și poticnelile legiuitorilor și a producătorilor europeni de automobile, românii cumpăra în continuare micuța chinezoaică, care reprezintă aproape 40% din parcul auto electric din țară (imaginea din dreapta), cu pasiune. Nu doar fiindcă scrie DACIA pe mașină, ci fiindcă prețul DUPĂ subvenții o face accesibilă unui număr mai mare de cumpărători.
Ce se va întâmpla după dispariția pomenilor este o cu totul altă discuție.
Dacia Spring în cadrul proiectului Electromobilitate
Ionuț – Pitești
Îmi pare rău că nu am ajuns și eu la EV Fest Sofia 2023. La mine a fost complicat cu ieșirile în ultima perioadă. Multă treaba la muncă, multă treaba la țară…
Mă chinui să instalez o priză de 7 kW la țară pentru un charger reglabil 10,16 ,20, 24, 32 A.
Saptamana : | S42 |
Distanța parcursa km : | 345.6 |
consum mediu : kWh/100 km | 10.5 |
Viteza medie : Km/h | 37.7 |
costuri incarcari aceasta saptamana : lei | 0 |
costuri incarcari aceasta luna : lei | 0 |
costuri incarcari totale : lei | 128.17 |
Distanța totala km | 45731 |
Mihai – Fălticeni
Felicitări colegilor care au ajuns la evenimentul de la Sofia!!!
Temperaturile extrem de ridicate pentru această perioadă au păstrat consumurile EV-urilor (și implicit a Spring-urilor) la nivelul 10-11-12 kWh/100 km. Dimineața la drumul de dus (-3 grade), căldură, iar seara, la drumul de întors (32 grade), A/C sau geamurile deschise.
Spring-ul alb a mers mai mult decât cel kaki. Tata prinde curaj, mai ales cu lucrările toamnei (măcinat făină, cărat struguri etc.). Bașca, săptămâna viitoare, Spring-ul kaki va staționa când voi fi în Danemarca cu trasee de sute de kilometri unde am ales, bineînțeles, să închiriez o mașină electrică (IONIQ 5, Tesla M3 sau Nissan Ariya – în funcție de disponibilități).
Pentru Spring-ul alb:
Săptămâna #42: 16 octombrie – 22 octombrie (40% SoC)
- Distanța parcursă: 372
- km (30% prin Fălticeni, 70% extra-urban)
- Viteza medie: 42.9 km/h
- Consum mediu: 12 kWh/100 km
- Cost încărcări: 3.9 lei.
- Număr încărcări: 1 set de încărcări acasă (24.3 kWh), cu aport 80% solar. Sistemul solar a produs însumat în 7 zile 130.1 kWh, acoperind 50% încărcarea Spring-urilor.
- Energie încărcată: 24.3 kWh.
Pentru Spring-ul kaki
… care a atins borna de 20000 km. Mașina asta adună kilometri fără să-i vezi. A crescut exact cum crește al 2-lea copil dintr-o familie… La primul… te îngrijorezi de toate cele. La al doilea… apă, paie și bătaie!
Săptămâna #42: 16 octombrie – 22 octombrie (82% SoC)
- Distanța parcursă: 324 km (95% extra-urban, 5% urban)
- Viteza medie: 44.7 km/h
- Consum mediu: 11.4 kWh/100 km
- Cost încărcări: 6.88 lei,
- Număr încărcări: 1 set de încărcări acasă
- (43 kWh) cu aport solar 80%.
- Energie încărcată: 43kWh.
Grupa mică
Alin – VW e-Up, Râșnov
Săptămâna 16.10 – 22.10:
- Total km 1243
- Consum mediu pe bord 9.6 kWh/100km
- Consum mediu total 17 kWh/100km
- Cost total 128.2 ron
- Cost 10.3 ron/100km
Raul – Fiat 500e, Timișoara
Săptămâna trecută Fiat 500e a parcurs doar în oraș 124 km cu un consum mediu de 20.4 kWh/100km.
Am efectuat două sesiuni de încărcare AC acasă, totalizând 29 kWh cu un cost aproximativ de 21 RON.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.