Tesla Model Y – plimbare de weekend

Pană acum am scris mai mult despre călătoriile lungi, socotind plimbările prin țară prea scurte și prea simple. Tesla Model Y Performance are o baterie suficient de mare, o eficiență bună și o putere de încărcare ridicată pentru a face majoritatea drumurilor să fie banale.

Brașov – Cluj – Brașov

Înainte de a începe călătoria propiu zisă a trebuit să adun pasagerii (4 la număr) din jurul Brașovului, revenind o oră mai târziu acasă. Inițial bateria a fost încărcată până la 96%, iar după acești primi 63 km am mai rămas cu 81%. La ora 10 pornim spre Cluj, pe o vreme frumoasă cu o temperatură de 13 grade.

Traficul pe DN1 spre Sibiu a fost în parametrii normali pentru acest sector de drum, nici prea liber, nici prea aglomerat. Am parcurs cei 125 km până la Veștem, unde am făcut prima pauză, într-o oră și 40 de minute, consumând 30% din baterie. Nu a fost pentru încărcare, ci pentru cafea, țigări, etc.

Cum deja eram la orele prânzului și noi de regulă sărim peste micul dejun, trebuia să oprim undeva pentru alimentarea noastră, dar și a mașinii. Cel mai bun loc pentru noi este la Trans Iviniș, unde găsim un restaurant cu mâncare bună și două stații de încărcare, una fiind de 30 0kW (maxim 200 kW pentru mașinile cu 400 V sau 2×150 dacă încarcă două mașini simultan).

Am parcurs cei 78 km de la Gazprom Veștem până la Trans Iviniș în 35 de minute, având o viteză medie de 135km/h, pe autostradă mergând ceva mai tare. Am consumat alte 28% din baterie, ajungând cu 23% la statia de încărcare.

Aici, alimentarea mașinii a durat mai puțin decât a noastră, ajungând la 100% între timp. Dacă nu am fi luat prânzul am fi încărcat doar până la 70%, preferând să mai facem o pauză scurtă la întoarcere pentru a economisi timp. Costul încărcării a fost de 154 lei.

Până la Turda am mers pe autopilot cu 140 km/h, iar la de acolo am revenit pe DN1. Am ajuns la Cluj într-o oră și 10 minute, cu 31% de baterie consumate.

La retur am mers în aceleași condiții, 140km/h pe autostradă și ceva mai prudent pe DN, fiind deja noapte. Am oprit la Sibiu pentru a vedea târgul de Crăciun și pentru a alimenta. Mult mai fain decât la Cluj, dar trebuie să-l vedem și pe cel de la Craiova pentru a vedea care este preferatul nostru.

Distanța dintre Cluj și Sibiu am parcurs-o într-o oră și 51 minute, consumând 57% din baterie. Și ulterior am mai consumat 2% prin oraș. La Supercharger am încărcat de la 10% până la 51% în 12 minute și am pornit spre casă. Încărcarea a fost gratuită, încă mai am vreo 2.700 de km din cei 10.000 primiți la începutul anului. Asta înseamnă aproximativ 700 kWh.

De la Superchargerul din Șelimbăr și până acasă am mai condus 189 km, după ce am lăsat și ceilalți pasageri. Am mai consumat 49% din baterie în cele 2h și 28min și am ajuns acasă cu 2%. Nu am avut emoții, fiind deja obișnuit cu mașina.

Câteva concluzii

  • Distanță totală: 747 km
  • Consum mediu 19,5 kWh/100 km
  • Timp total condus: 8h 44min
  • Timp total încărcare: 1h 8min (56 min scurse în timp ce luam prânzul)
  • Cost total: 196 lei
  • Cost mediu/00km: 26 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.