După scăderile de prețuri din ianuarie, interesul pentru Tesla Model Y a explodat, propulsând-o pe primul loc al vânzărilor europene. La jumătatea anului 2023 continuă să fie cea mai vândută mașină din Europa, indiferent de motorizare, având un volum total de 125.144 unități și o creștere de la an la an de 211.7%.
O surpriză plăcută pentru noi, ca români, este poziția 2 deținută de Dacia Sandero cu 118.883 unități, după o creștere de aproape 26%. Asta dacă considerăm modelul a fi un succes al industriei românești și trecem peste faptul că foarte multe unități sunt fabricate în Maroc.
Din păcate niciun alt model electric nu a mai intrat în top 10, deși prezența Tesla pe prima poziție confirmă că există un interes mare față de BEV în Europa. Oare este de vină cererea mare pentru SUV-uri în general, sau oferta slabă și poate prea scumpă în clasele EV mai mici?
STATISTICILE ECHIPEI TESLA MODEL Y
Cu o echipă redusă săptămâna trecută la doi membri, din motive bine întemeiate, Octavian (SB) devenind tătic pentru a doua oară și Cristi (BV) așteptând după o roată, prăpădită într-una din numeroasele gropi ce nu pot fi ocolite, informațiile s-au înjumătățit.
Adrian – Model Y Long Range, Ploiești
În săptămâna 10-16 iulie am parcurs 294 km, cu un consum mediu de 15,7 kWh/100 km, aproximativ 80% extraurban și 20% urban. Încărcările au totalizat 73 kWh, efectuate la job, costul fiind 0.
În total, de la achiziție am parcurs 3.350 km cu un consum mediu de 14,5 kWh/100 km.
Ovidiu – Model Y Performance, București
Săptămâna trecută MYP a parcurs 365 km cu 78 kWh energie totală consumată, media de consum 21,4 kWh/100 km și viteza medie de 22 km/h. Drumuri doar prin oraș, relativ aglomerat, dar extrem de cald, media temperaturilor din timpul deplasărilor fiind de 29,4 grade conform TeslaMate! Costuri 0 cu încărcarea la birou.
Am observat în timp discrepanțe din ce în ce mai mari între consumul arătat de mașină (strict consumul din deplasări) și consumul din TeslaMate, care ține cont de procentele pierdute între deplasări, dar și de alți factori.
De exemplu, într-o zi caniculară a consumat 10% din baterie funcția COP (Cabin Overheat Protection = menține temperatura din habitaclu sub 40 grade), cât a stat în parcare la birou. De acum înainte voi încerca să o țin la încărcat, astfel încât să nu mai tragă curent din bateria mașinii. Pe termen lung știu că ajută la menținerea unei degradări minime a bateriei, prin evitarea unor cicluri încărcare-descărcare prea frecvente.
Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.