Tesla MYP, IONIQ 5, VW ID.4 – un nou început de an

Deși este ianuarie, iarnă în calendar, temperaturile în majoritatea țării au fost de primăvară in prima săptămână din 2023, lucru care a adus consumuri rezonabile pentru majoritatea dintre noi, după cum se vede în graficul de mai jos.

Singura „surpriză” este cât pot fi de apropiate valorile celor trei modele din Grupa Mare a proiectului Electromobilitate, sau mai exact patru, considerând diferențele considerabile între cele doua variante de IONIQ 5 din Timisoara:

  • AWD – Peter
  • RWD – Tudor 
Doar 1.4 kWh/100km între valoarea maximă și minimă în prima săptămână din 2023 transmise din Brașov, Cluj și Timișoara

Cristian – Tesla MYP, Brașov

În săptămâna 2-8 ianuarie Tesla Model Y a parcurs 1.846 km, iar cifrele sunt următoarele:
– energie încărcată 361kWh (213 kWh de la Supercharger)
– energie consumată de la priză 378 kWh ( 223 kWh de la Supercharger)
– consum mediu raportat de mașină 19.4 kWh/100km
– consum mediu calculat, incluzând precondiționări  20.4 kWh/100km
cost per 100km: 6.64 lei

Ovidiu – Tesla MYP, București

Săptămâna trecuta MYP a parcurs 256 km cu 46 kWh energie consumata și 18.1 kWh/100km este consumul mediu, iar viteza medie a fost de 30km/h. La fel ca și înainte de Anul Nou, a fost o săptămâna foarte libera din perspectiva traficului și cu temperaturi pozitive, neobișnuite pentru aceasta perioada din calendar.
Raportul din TeslaMate:
Consum mediu de 19.3 kWh/100km, temperatura medie (din timpul călătoriilor) de 7,5 grade, cu un grad plus fata de săptămâna precedenta.
 
Săptămâna Crăciunului a fost cea mai aglomerata, cu temperatura medie de -1,5 grade și aproape de două ori mai mult timp petrecut în trafic. Consumul în acest caz a crescut la 28.4ckWh/100km având în vedere ca au fost și -8 grade dimineața!
 
Așadar, putem observa ce impact semnificativ are intensitatea traficului asupra consumului mediu, întrucât mașina consumă curent și în staționare, nu doar in mers, consumatorul principal fiind încălzirea habitaclului, dar și accesoriile (lumini, infotainment, etc).
Costuri 0 cu încărcarea ( la locul de muncă)
 
 

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

În perioada 2-8 Ianuarie IONIQ 5 a parcurs 60 km cu un consum de 18,9 kWh/100km și viteza medie 30 km/h. Toată distanța a fost parcursă în oraș
Am avut o încărcare de aproximativ 3 kWh la Kaufland pe Type2, în 17 minute cât am făcut niște cumpărături rapide, și încă o sesiune de încărcare la birou.
Temperaturile foarte ridicate pentru aceasta perioada a anului au ajutat consumul.

Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara

Datele din săptămâna 01 (02.01-08.01) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:

  • Distanța parcursă: 257.8 km
  • Tip traseu: 100% oraș
  • Viteza medie: 30.5 km/h
  • Consum mediu: 18.7 kWh / 100km
  • Total încărcări: 42.0 kWh

Energie obținută de la panourile solare: 0.4 kWh.

Privind la producția de energie fotovoltaică comunicată de Peter, mai puțin de 1 kWh/săptămână de la începutul lunii noiembrie, suntem foarte interesați de experiențele reale cu Sion și Lightyear, dacă vor ajunge vreodată în producția de serie

Laurențiu – VW ID.4, Cluj-Napoca

Vremea mai caldă din această săptămână, combinată cu mai multe deplasări în afara orașului, au adus un consum nesperat (fiindcă „țurțurii” de peste 40 kWh/100km de anul trecut nu pot fi uitați) de doar 19,5 kWh/100 km, pentru un total de 314 km.
 
Cele două fotografii sunt făcute una până la resetarea sistemului, iar a doua după, a doua cu kilometri doar în oraș, unde se pare că iarna, așa cum a fost ea până acum, aduce consumuri medii în jur de 25 kwh/100km.

NOTA: imaginea din titlu ne-a fost transmisă de Octavian (Outlander PHEV și Dacia Spring, Sibiu) după un test drive prelungit. Să fie oare preludiul unui nou coechipier în Grupa Mare, mai ales după scăderea de prețuri de vineri, 13 ianuarie, zi de veselie pentru potențiali clienți, de frustrare pentru recenți clienți și de doliu pentru concurenții Tesla?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.