VW ID.3 și Megane E-Tech la început de an 2023

Introducere

In 8 februarie 2021 primeam primul set de informații de la Alexandru, pentru o nouă echipă formată imediat după începerea livrărilor de VW ID.3 în România. Alături de Daniel (TM), Cosmin (B), Călin (CJ), Dan (TM) și Marcel (CJ), Alex (B) a contribuit din plin la o mai bună cunoaștere a buclucașului deschizător de pârtie pentru platforma MEB în Europa.

Cu bune și cu rele, mai ales legate de soft, colegii noștri au adunat informațiile necesare monitorizării săptămânale a experiențelor unor cazuri de utilizare cât se poate de variate, pe parcursul celor 12 luni convenite la începutul colaborării. Le mulțumim tuturor!

In mod neprevăzut, sau planificat într-un fel, Alex a continuat, continuă și va mai continua un timp… să transmită informatii despre ID.3, depășind astăzi pragul magic de 100!

Am făcut cunoștință cu grupul select al „centenarilor” proiectului Electromobilitate anul trecut, când le-am adresat mulțumirile noastre colective pentru comoara de informații transmisă, dar și pentru răbdarea recepționării a 100 de mesaje, care le reamintește săptămânal să reseteze bordul și să transmită datele!

Fiindcă am convingerea că la împlinirea primilor doi ani alături de ID.3, Alex ne va prezenta statistici amănunțite de parcurs, consum, autonomie, încărcare, probleme și costuri de tot felul, astăzi voi adresa mulțumirile noastre celui ce a devenit cronicarul echipei ID.3 și un neobosit inițiator de teste alături de colegii din proiect și alți electromobiliști pasionați.

Pe parcursul acestor 100 săptămâni de când ne cunoaștem, Alex s-a căsătorit și și-a plimbat aleasa inimii cu ID.3-ul în luna de miere. Pe parcursul următoarelor 100, viața lor se schimba radical, alături de noul membru al familiei, un alt copil din generația celor ce au parcurs electric primii kilometri din viață și vor ajunge să conducă o mașină cu motor termic doar ca divertisment sau atracție istorică.

Să fiți fericiți și sănătoși Carmen și Alexandru!

Dan Boboescu

Epilog la bilanț decembrie 2022

Nu puteam începe discuția despre experiențele anului 2023, fără să aruncăm o privire în retrovizor, către luna decembrie 2022.

În graficul de mai jos găsiți datele tuturor participanților din echipa proiectului Electromobilitate, după un parcurs de peste 60.000 km monitorizați, care au dus media consumului la 17.8 kWh/100km.

Modelele pe care le urmărim noi în acest material sunt ID.3-ul și singurul Megane E-Tech din echipă.

Motivele pentru care ID.3-ul a ținut piept cu brio consumurilor de energie ceva mai mari, au fost legate strâns de temperaturile bune și de tipul deplasărilor, poziționându-se în zona centrală din partea dreaptă a imaginii.

Megane-ul E-tech se află la extrema stângă și, ajutat de temperaturile bune și drumurile mai lungi (Ineu-Arad-Ineu) cu viteze corespunzătoare DN-urilor, raportează consumuri mai mici decât toate celelalte electrice din aceeași clasă.

Probleme după updateul 3.0

Pe grupul de facebook al posesorilor de ID-uri apar tot mai multe mașini care au avut probleme cu update-ul OTA la 3.0, probleme care au dus la imobilizarea mașinii în service.

Nu găsesc extrem de supărător faptul că update-ul nu a fost dus până la capăt, ci că în unele cazuri durează prea mult până când mașina este reparată (peste două săptămâni).

Cifre săptămânale

În prima săptămână din 2023, întreaga echipă ID.3 a parcurs 1648 km cu un consum mediu de 16.6 kWh/100km.
Megane-ul își păstrează consumul mic, înregistrând 13.5 kWh/100km.

În cazul ID.3-urilor, privind graficele de mai jos observăm cum toate valorile de consum comunicate sunt sub cele din perioada similară a anului trecut.

Poate este prea devreme să tragem o astfel de concluzie, dar să fie diferența de temperatură de la an la an tot mai mică între vară și iarnă?

Călin (CJ) – ID.3

În prima primă săptămână din Ianuarie am parcurs 139 km. Consumul săptămânal (20,4 kWh /100 km) este  apropiat cu cel obținut în săptămânile anterioare, nefiind schimbări mai de temperatură în zona Clujului. Majoritar drumurile mele au fost în mediu urban, cu excepția unei escapade la Lacul Tarnița în ziua de Luni (călătorie ce a însumat 60 km total).
În rest, o încărcare de 14,09 kWh la stațiile primăriei, gratuit. 

Atașez o poză cu o priveliște ce mi-a plăcut în mod deosebit (cu mașina nu am pentru că a fost o ceață foarte deasă și întuneric pe când am reușit să mă întorc).

Marcel (CJ) – ID.3

Datele pentru săptămâna 2-8/01 le găsiți mai jos:

  • Distanța parcursă: 898 km,
  • Consum mediu: 15.33 kWh/100km,
  • Încărcări: 152.97 kWh
    • 6xAC 100.88 kWh
    • 2xDC 52.09 kWh
  • Cost încărcare: 0 ron (încărcări la locul de muncă)

Drumurile au fost din nou 85% extraurbane, de aici și un consum destul de scazut, ajutat și de temperaturile ridicate.

Comportamentul după actualizarea la varianta de soft 3.0 este fără probleme, am încercat programarea încărcării pentru ora plecării și funcționează, este o opțiune pe care VW a promis-o încă de la lansare.
Odată ajuns la un punct de încărcare memorat, în mașină ai opțiunea de a încărca imediat până la 50% SoC, iar o altă opțiune să încarci până la cât dorești să ai la momentul plecării. Bineînțeles, dacă timpul și puterea de încărcare îți permit.

George (AR) – Megane E-tech

Datele din perioada 01-08.01.2023 pentru Renault Megane E-tech:

– 210 km efectuați,
– consum mediu 13.5 kWh/100km,
– mers 80% pe temp 1-3 grade noaptea-navetă, iar 20% pe 6-15gr nevoi cotidiene,
– fără probleme în continuare, 
– urmează înmatricularea mașinii luna aceasta și va primi numere verzi, 
am trecut de 3000 km, în continuare cu 0 costuri pentru „carburant” (încărcare de la instalația fotovoltaică)

Alex (B) – ID.3

În perioada 2-8 ianuarie 2023 am parcurs 611 km cu un consum mediu de 17.7 kWh/100km.
Aproximativ jumătate i-am făcut duminică (8 ianuarie) la deplasarea în paralel cu Alex (Model 3), Cristi (Model YP) și Andrei (Kona), un articol va fi disponibil curând.


Temperaturile neașteptat de ridicate pentru această perioadă ajută simțitor și consumul.

La final de articol

După reducerea substanțială a prețurilor pentru modelele Tesla, cum credeți că va fi influențată piața mașinilor electrice SH? Dar cea a mașinilor electrice noi?

Așteptăm părerile voastre în comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.