Tesla pe calea accelerării utilizării energiei regenerabile – pentru nefinanțiști

De la publicarea rezultatelor Tesla pentru primul trimestru, cu mai puțin de 24 ore în urmă, sute de titluri încearcă să atragă click-ul cititorilor cu cele mai bombastice titluri.

Din raportul publicat, am selectat câteva informații pentru nefinanțiști, care reflectă creșterea spectaculoasă în domeniul auto. Am adăugat și un grafic care reprezintă dezvoltarea afacerii cu energie regenerabilă, care include producția de energie fotovoltaică și stocarea de energie eoliană și fotovoltaică, despre a cărei importanță s-a discutat cel mai mult în conferința de aseară cu analiștii.

Domeniul auto

Foarte pe scurt, afacerea auto Tesla a rămas profitabilă și continuă să vândă credite de carbon, acumulate prin livrări record de automobile electrice pe piețele globale, celor ce ar plăti altfel amenzi în Europa și China.

Capacitatea actuală de producție la Fremont, California și Shanghai a depășit UN MILION de automobile, dar Tesla avertizează că dificultățile întâmpinate în circuitul global de piese auto a împiedicat realizarea întregului potențial în primul trimestru.

Model 3 a depășit livrările concurenților premium echipate cu motoare termice începând cu trimestrul IV din 2020 și Tesla atrage atenția că NU se consideră în competiție cu alți producători de automobile electrice, indicând că 98% din clienți oferă la trade-in un automobil cu motor termic.

Două subiecte discutate în amănunt au fost stadiul actual de dezvoltare al sistemului de conducere autonoma FSD și livrările variantelor actualizate pentru Model S și X.

Ritmul progresului în domeniul acumulatorilor și eficienței este subliniat cu un grafic, care reprezintă creșterea autonomiei, exprimată în mile, pentru Model S , determinată după normele EPA (mai severe decât WLTP).

Ritmul investițiilor în fabricile de la Berlin, extinderea la Shanghai și Austin (de la stânga la dreapta) rămâne foarte ridicat, după cum este și cel al extinderii rețelei de încărcare rapidă Super Charger, al reprezentanțelor și al unităților mobile pentru service la domiciliul clienților.

Energie regenerabilă

Nu este pentru prima oară când Elon Musk atrage atenția că ramura afacerii care se ocupă de energie regenerabila, va depăși pe cea auto. Utilizând contextul întreruperilor de curent din California și Texas, Musk a subliniat importanța extinderii producției locale de energie fotovoltaică. Un prim pas în realizarea viziunii despre rețele virtuale de zeci de mii de proprietari privați interconectați, care pot să-și acopere mare parte din nevoile de energie din producția proprie și să contribuie la stabilizarea rețelei de distribuție a energiei este în exploatare în Australia de Sud.

Cu lecțiile învățate din acest prim proiect, Tesla va extinde ritmul de instalare pentru instalații fotovoltaice, standardizând modul de conectare la instalația existentă în casa clientului. In paralel, parcurile de acumulatori industriali, pentru stocarea energiei regenerabile produsă cu ajutorul turbinelor eoliene și a instalațiilor industriale fotovoltaice, cresc ca importanță pentru acoperirea vârfurilor de consum.

In contextul revoluției verzi susținută de noua administrație americană, Elon Musk propune un mod de taxare al energiei, în funcție de sursă. Pe cât de simplu exprimat: „De ce taxăm alcoolul și tutunul, dar nu și legumele?” pe atât de simplu este de înțeles principiul propus de a taxa suplimentar sursele de energie poluante și de a încuraja pe cele regenerabile.

NOTĂ: toate graficele și imaginile provin din raportul Tesla pentru trimestrul I, 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.