După trecerea recentă în revistă a planurilor producătorilor tradiționali europeni pe calea electrificării gamei de modele, așa cum s-a conturat după ultimele declarații și interviuri de la Auto Shanghai, vom încerca să deslușim intențiile marilor producători din Asia.
Grupul Hyundai – Kia – Genesis
Planurile grupului sud coreean sunt foarte clare. După un început prudent, care a oferit, vorba celor de la BMW, „power of choice” cu Ioniq și Soul, a urmat generația Kona și Niro. Probabil singurul reproș ar fi că volumul de producție nu a fost pe măsura cererii.
Inginerii coreeni au învățat foarte repede care sunt preferințele electromobiliștilor și au incorporat viteza mare de încărcare (tehnologie de 800 V) și încărcarea bidirecțională, pe lângă motoare și electronică eficiente, în noua platformă electrică dedicată.
Spre deosebire de alți producători, care instalează acumulatori foarte mari, ca să obțină o autonomie competitivă cu motoare și electronică mai puțin eficiente, Hyundai – Kia excelează la capitolul eficiență și trec de 400 km autonomie reală cu acumulatori de dimensiuni și greutate rezonabilă.
In cuvintele lui Peter Rawlinson, fostul inginer șef pentru Tesla Model S și actualul CEO al startup-ului Lucid Motors, soluția Hyundai-Kia este o dovadă de „smart range”, spre deosebire de alternativele ineficiente cu acumulatori mari, grei și scumpi, care reprezintă „dumb range”.
În avancronica la salonul Auto Shanghai am descris strategia anunțată de grupul coreean în China:
Pe lângă IONIQ 5 și Kia EV 6, grupul Hyundai-Kia promite câte un model electric nou în fiecare an în China, începând cu 2022. După comunicatele preliminare, până în 2030 vor fi lansate 21 modele electrice, în paralel cu reducerea numărului de modele pe benzină de la 21 în prezent, la 14 în 2025.
Este evident că Hyundai – Kia nu dorește să concureze doar în segmentul de masă și conceptul Genesis Electrified G80 se prezintă ca un concurent serios în gama premium, unde se va întâlni cu redutabilii producători germani, dar și cu Lucid Air și NIO T7, ambele în curs de lansare în producție.
Producătorii japonezi
Mai puțin clare sunt intențiile producătorilor japonezi, care până nu de mult se opuneau din răsputeri electrificării, cu declarații războinice în frunte cu Toyota, Mazda și Honda.
Timida încercare Mazda în Europa cu primul crossover 100% electric MX-30, nu a fost urmată de o strategie clară pentru China, în timp ce în SUA modelul MX-30 va fi livrat cu un motor rotativ cu rol de range-extender.
Din aceeași categorie a producătorilor mici și indeciși pare să facă parte si Honda. Din recenta declarație, că până în 2040 vor renunța la motoare termice pentru toate modelele, rezultă o tranziție planificată, ce se va încheia prea târziu pentru unele piețe globale. Cel mai probabil clienții vor renunța la vehicule clasice mai devreme decât va impune legislația, așa cum se vede în Norvegia, iar lista țărilor și statelor americane ce au pus un ultimatum pentru vânzarea motoarelor termice crește continuu.
Nissan
Un studiu de caz aparte este pionieratul Nissan, în contradicție cu reticența Toyota. Chiar dacă strategia inițială Nissan nu a fost atât de radicală și curajoasă din punct de vedere ingineresc cum a demonstrat BMW cu i3, din punctul de vedere al producției pe trei continente, cu linii de asamblare în Japonia, Marea Britanie, SUA și a investițiilor în propriile fabrici de acumulatori, Nissan a fost cu mai mult de 10 ani înaintea celorlalți producători tradiționali și a startup-urilor pe calea electrificării.
Dacă reușește să lanseze anul acesta producția la Berlin, cu toate obstrucțiile birocratice germane, Tesla va fi primul producător care va replica o parte din planul pentru Leaf, pus în practică de Nissan în urmă cu un deceniu, cu linii de producție (serie mică) pe trei continente.
Este util de precizat că Nissan nu a realizat volumul de vânzări prognozat, că a vândut fabricile de acumulatori unui furnizor chinez, iar noul SUV 100% electric Aryia este în întârziere față de planul de lansare inițial.
Celălalt mare producător de automobile electrice și acumulatori, BYD, a extins producția de autobuze și camioane electrice utilitare în America de Nord (California și Canada) și activitățile comerciale în Europa, dar nu și liniile de asamblare pentru automobile sau producția de acumulatori.
Toyota
Înainte de a trece la anuntul Toyota de la Auto Shanghai, recomand lectura unui capitol din cartea Originals, scrisă de profesorul Adam Grant, intitulat: Fools Rush In – Timing, Strategic Procrastination and the First-Mover Disadvantage.
Cu exemple din industrie, politică, sport și artă (Leonardo da Vinci), autorul explică avantajele celor ce au disciplina de nu se grăbi și capacitatea de a învăța din greșelile altora. Clasificând firmele în două categorii „pionieri și colonizatori” profesorul Grant subliniază că pionierii duc tot riscul, în goana de a fi primii pe piață, în timp ce colonizatorii, vin din urmă, cu lecțiile bine învățate și au o rată mai mare de succes.
Va fi Toyota un „colonizator” al spațiului eletromobilistic în cel de al treilea deceniu al istoriei moderne a vehiculelor electrice? Indiferent de motivele amânării lansării unui model 100% electric pe piețele unde legislația nu o impune, Toyota are resursele, talentul și mai ales disciplina de execuție fără egal.
Acolo unde legislația nu o cere încă, ca în cazul SUA, Toyota a fost una din vocile cele mai puternice care a avertizat noua administrație americană să evite graba cu care se încearcă electrificarea flotei federale de vehicule și a susținut aceleași puncte de vedere în audierile parlamentare recente pe tema electrificării transportului rutier.
In Europa, portița legislativă deschisă de lobby-ul auto a permis utilizarea hibrizilor pentru evitarea amenzilor de CO2, în schimb în China cotele de NEV din vânzările de autovehicule noi, nu au mai lăsat loc pentru jumătăți de măsură.
Împreună cu partenerii BYD, Daihatsu, Subaru și Suzuki, Toyota a prezentat la Auto Shanghai viitorul crossover Toyota bZ4X.
Cu această ocazie aflăm că până în 2025, Toyota și partenerii vor lansa 15 modele 100% electrice, din care șapte vor face parte din familia Toyota bZ – beyond Zero. De asemenea, gama pickup-urilor foarte populare în SUA, va fi electrificată, o mutare imposibil de evitat după ce Rivian, Tesla, Ford și GM sunt în curs de finalizare sau pregătire de producție pentru modele pick-up electrice și hibride.
Noul bZX4 va fi produs în Japonia și China și va fi livrat începând cu vara anului 2022. Din păcate, lipsa detaliilor tehnice ridică multe semne de întrebare, fără răspunsuri despre noul model și viitoarea gamă ce se bazează pe arhitectura comună denumită e-TNGA.
Alte articole despre planurile de electrificare Toyota:
- Toyota – planuri de electrificare in Europa
- Toyota si BYD pun bazele unei aliante globale
- Toyota pe o noua cale spre electromobilitate
- Mobilitatea electrică privită din Est (Japonia, Coreea, China)
- UN MILION KM garantie pentru acumulator – performanta tehnica sau artificiu promotional?
- Aliante electromobilistice pentru lumea de dupa pandemie
- Viitorul electromobilitatii, cu acumulatori sau pile de hidrogen?
- CES/auto – impresii din zilele rezervate pentru presa
- UX 300e, primul automobil electric Lexus, prezentat la Guangzhou
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.