Test de capacitate cu VW ID.3 – vești bune la 80.000 km

Introducere

Ca să nu creez prea mult suspans, încep cu concluziile, am reușit să scot 50.9 kWh din bateria de ”58 kWh” a ID.3-ului meu, după 3 ani și jumătate sau 80.000 km/20.000 MWh plimbați prin baterie, vă puteți alege jalonul preferat.

Video cu derularea testului

De ce cred eu că încep veștile bune

De ce este o veste bună? Mai ales, dacă facem abstracție de ghilimelele din ”58kWh”, ar fi o valoare destul de mică.

Pentru început, nu au fost niciodată 58 kWh disponibili între 100% și 0%, oricât de mult ne-am fi dorit asta. De fapt, ce subliniez prin 50.9 kWh valoare bună, nu este chiar o valoare bună, dar ce contează cel mai mult este trendul.

Bateriile cu Li-Ion NMC, în general, sunt caracterizate de o degradare mai mare în primul an, iar începând cu cel de-al doilea an, degradarea ar trebui să încetinească.
De aici și toată îngrijorarea mea de până acum cu bateria ID.3-ului: trendul nu părea să se schimbe, părea foarte liniar chiar și până la ultima măsurătoare din iarnă, iar graficul arăta cam așa:

Din fericire, cu ultima măsurătoare, graficul s-a schimbat astfel:

După cum vede,m linia albastră punctată (care simbolizează trendul – o extrapolare) indică faptul că degradarea s-ar duce spre 22% la 160.000km.

Concluzii

Cu o singură măsurătoare optimistă nu e cazul să afirm cu certitudine că degradarea este încetinită de aici înainte.

ID.3-ul va mai sta mult în posesia noastră, așa că vom face măsuratorile la 100.000 km și 120.000 km pentru a stabili cum ”îmbătrânesc” ID.3-urile.

Ce pot afirma cu tărie e că degradarea bateriilor cu tehnologia de astăzi nu mai este influențată de limita de încărcare (80%), de puterea de încărcare (2 kW, 11 kW, 50 kW, 130 kW) sau de frecvența încărcării (1-7 zile pe săptămână).

Voi ce valori de degradare ați observat la ID-urile voastre?
Astept cu maximă curiozitate comentariile voastre.

Să ne auzim cu bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.