NIO eT5 în pelerinaj la electro-Mekka: Zusmarshausen

Pentru cititorii ce ne urmăresc de mai mulți ani, Zusmarshausen este un nume cunoscut, parcarea de pe autostrada A8 în apropiere de Augsburg fiind la ora actuală cel mai mare hub de încarcare pentru vehicule electrice din Germania.

Dincolo de curiozitatea firească pentru evoluția rețelelor de încărcare europene în ultimii cinci ani, ce au trecut de la turneul transcotinental cu TM 3, acest hub este un punct de atracție irezistibil pentru pasionații de mobilitate electrică. Pentru utilizatorii modelelor NIO, așa cum suntem și noi în prezent, acest punct pe hartă reprezintă locația uneia din cele 43 de stații automate de schimbare rapidă a acumulatorilor din Europa.

ALBASTRU – NIO power swap utilizate la dus; ROȘU – Zusmarshausen

La fel cum o excursie în Norvegia este obligatorie pentru a înțelege viitorul electromobilității, o vizită la Zusmarshausen este necesară pentru toți cei ce cred, sau se îndoiesc, că viitorul este electric.

Absolut orice formă de încărcare utilizată pe scară largă astăzi în lume este prezentă în hub-ul german:

  • stații Type 2
  • stații rapide
  • Tesla Supercharger
  • stații de putere mare pentru autobuze și camioane
  • NIO Power swap

În plus, spațiile interioare modern amenajate adăpostesc un loc de servit masa, o cafenea, un magazin cu obiecte de călătorie, grupuri sanitare impecabile, adică tot ce ai nevoie pentru o pauză de relaxare într-o călătorie lungă sau pentru naveta electrică zilnică pe distanțe mai mari.

NIO Power swap

Cea de-a treia schimbare rapidă a acumulatorului pentru eT5 a decurs la fel de simplu și cursiv ca și primele două pe traseul spre România (marcate cu albastru pe hartă), ambele efectuate în Germania. Am reușit încă o filmare din exterior, pe care o voi completa cu una din interior. Cu ajutorul colegilor mai pricepuți, o vom posta pe canalul nostru You Tube, pentru a dovedi că teama legată de presupusa ”durată lungă a încărcărilor” este nejustificată, existând deja soluții mai rapide decât timpul necesar pentru un plin de carburant.

Alături de acest punct de schimbare al acumulatorilor, NIO a expus câteva modele, între care un eT7 pregătit de taximetrie și un eT5 Touring, care sunt convins că era mai potrivit pentru călătoria noastră ce va continua în trei, dar din păcăte nu a fost disponibil pentru închiriere.

Doi din doi

La Zusmarshausen am fost însoțit de Horst, o altă veche cunoștiință a cititorilor noștri, după test drive-ul cu TM 3 în 2019. Pe acea vreme Horst era posesorul unui superb Jaguar, despre care afirmă și acuma că a avut cel mai rafinat interior din tot ce a poposit vreodată in garajul familiei. Din păcate, un agregat turbo defect (3500 euro) și ceva pilitură metalică în uleiul diferențialului la mai puțin de 100.000 km, l-au determinat să se despartă de frumoasa limuzină britanică și să treacă la un bavarez pur sânge: BMW i4.

Plăcerea de a reveni la volanul acestui model electric de succes pentru BMW, după un foarte scurt test drive din urmă cu doi ani, a fost completată de un deep dive cu aplicația BMW. Statistici, date și funcții de o complexitate pe care nu am întâlnit-o până în prezent, sunt la doar un click distanță și navigarea tuturor opțiunilor durează cu siguranță mai mult decât o încărcare rapidă.

Dar înainte de orice, faptul că Horst și Andreas (vezi relatarea despre München și Bavaria) au trecut la automobile electrice, chiar dacă au păstrat în familie și câte un exemplar cu motor termic, reprezintă o măsură a progresului din ultimii cinci ani pentru tranziția spre mobilitatea electrică la nivel individual.

Călătoria cu NIO continuă… va urma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.