Test Drive electric cu suprize plăcute: „Honda e”

Era 2011 când a avut loc prima conversie electrică, omologată, din România: o maşină cu motor termic transformată în maşină cu motor electric. Un Olcit a devenit Elcit XP (Electric Olcit; XP = Iată Că Se Poate), sub mâinile dibace ale inginerului Daniel Marinescu, din Piteşti.

Ulterior am aflat despre Citroen Saxo (şi frăţiorul său geamăn, Peugeot 106), ambele electrice, produse în 1997, în 5500 exemplare.

Lucrurile și tehnologia au evoluat; în primăvara lui 2019 am avut ocazia organizării unui eveniment la Sibiu: pasageri îin Tesla Model 3, timp de câte o oră; 37 persoane au participat atunci, pe parcursul a două zile, în cadrul proiectului de educație prin test drive Electromobilitate.

TM 3 la Porsib – Sibiu, sediul seriei de test drive-uri din 2019

Pasiunea „electrică” s-a reaprins în mine; în căutarea de maşini electrice de oraş, mai spaţioase, am sunat la reprezentanţa Honda din Sibiu, întrebând despre o variantă electrică a Hondei Jazz (deşi e micuţă, Honda Jazz este foarte spaţioasă la interior).

Cu amabilitate, doamna Daniela Dobriţan mi-a transmis că Honda Jazz nu are o versiune electrică. Am aflat, în schimb, despre o nouă maşină electrică de oraş de la Honda. Urma să fiu sunat când va fi disponibilă pentru test drive.

A trecut un an şi ceva, uitasem complet de modelul electric de la Honda; dar iată că primesc un apel: supriză placută, doamna Daniela Dobriţan mă anunţă ca o să primească pentru test drive modelul electric de oraş de la Honda, „Honda e”. Cuvânt onorat, felicitări!

Mai trec câteva zile şi vine momentul test drive-ului.

Prima surpiză: capacului mufei de încărcare, aflat central pe capotă, se ridică (şi) din cheia maşinii.

Mufa Type 2, iar sub ea (vezi capacul neridicat) pinii de la mufa CCS.

O altă supriză: similar cu Tesla Model 3, mânerele ușilor din față sunt integrate în caroserie, extinzându-se când te apropii de mașină.

Mânerul extins la uşa de la şofer.

Recunosc, nu mi-am făcut tema, astfel încât să citesc mai multe despre „Honda e” înainte de test drive. Astfel că o altă supriză a fost când am vrut să reglez oglinzile: acestea au fost înlocuite de inginerii Honda cu mici camere laterale de rezoluţie înaltă.

„Oglinda” stângă.
Parte din zona centrală şi „oglinda” dreaptă.

Citez de pe site-ul dealerului Honda Sibiu:
„Ecranele de 6″ redau imaginile preluate de la camerele video retrovizoare reducând unghiulul mort cu aproximativ 10% în modul Normal, respectiv 50% în modul Wide. Mai mult, contrastul si luminozitatea se adaptează continuu la conditiile de mediu pentru a oferi vizibilitate optima pentru sofer.”

În spatele volanului sunt 2 padele, stânga şi dreapta: ele sunt folosite pentru a recupera energia, în timpul frânării, în 3 nivele de recuperare.

Maneta „schimbătorului” de viteze a fost înlocuită cu butoane, lucru întâlnit şi la Hyundai Ioniq electric. În cazul Hondei e butoanele sunt amplasate în linie (un pic altfel decât la Ioniq) şi au ceva în plus: în afară de „clasicele P, R, N, R”, avem aici şi butonul „one pedal driving”.

Sistemul „one drive pedal” face minuni. Aproape că m-am obişnuit cu modul acesta de conducere în cele cateva minute în care l-am folosit. Practic, când butonul „one drive pedal” este apăsat, doar ridici piciorul de pe pedala de acceleraţie şi maşina frânează singură până la oprirea pe loc, recuperând energie.

În aceeaşi consolă, amplasată central, între scaunele faţă, este şi butonul de la frâna de mână electronică, precum si un mic levier, folosit la setarea modului de conducere Sport sau Normal.

Tot între scaunele din faţă, spre partea din spate a lor, se află 3 zone de depozitare:

Central, în faţă jos, sunt prize: de USB, de 12V curent continuu (c.c.), respectiv de 230V curent alternativ (c.a.). Cei 1500W de la priza de 230V mi se par … wow! Comparativ, la mașina personală, o Skoda Octavia model 2017, invertorul de la 12V c.c. la 230V c.a. oferă o putere de 150W. Nu mă plâng, şi cei 150W sunt suficienți pentru alimentarea unui laptop.

De observat aici şi mufa HDMI.

Ramânem la partea din faţă şi urcăm cu privirea: bordul arată ca în imaginea de mai jos – în afara celor 2 ecrane ce înlocuiesc oglinzile laterale şi a ecranului din spatele volanului mai vedem 2 ecrane ce pot arăta aceeaşi imagine sau pot afişa imagini independente.

Oglinda retrovizoare centrală arată ce e în spatele maşinii folosind o cameră montată în spatele maşinii sau poate fi folosită ca oglindă clasică, heliomată.

Imaginea de pe camera video, cand avem cuplată la selector poziţia R, de mers înapoi.
Oglinda în modul normal (camera video oprită), oglinda fiind heliomată.

Bancheta spate e comoda. Cu scaunul de la şofer reglat pentru mine (175 cm înălţime), e loc în spate de-o palmă, între genunchi şi spătarul scaunului faţă.

Cu scaunul de la şofer dat mai mult în spate este, încă loc, pe bancheta din spate.

În spate, în centru, sunt 2 mufe USB.

Centurile au culoarea bordului, atât în spate, cât şi în faţă. În poză: centurile spate.

Bancheta este rabatabilă, mărind considerabil spaţiul din portbagaj.

Camerele video laterale:

Camera laterală de la şofer – vedere din faţă.
Camera laterală dreapta – vedere din spate.

Câteva imagini cu maşina de la test drive.

„Honda e” cu capota ridicată.

Anvelopele au dimensiuni diferite: pe axa spate „Honda e” este dotată cu anvelope 225/45 ZR 17, iar jantele faţă sunt echipate cu anvelope 205/45 ZR 17.

Maşina are tracţiune spate.

Revenind la test drive:

Partea de test drive a fost relativ scurtă. Maşina a fost în Sibiu doar 2 zile, a.î. a fost nevoie de o programare eficientă a timpului, pentru a avea şansă la test drive mai mulţi doritori.

Sunt recunoscător pentru această oportunitate, mulţumesc dealer-ului Honda, Autoklass Sibiu, şi reprezentantului, doamna Daniela Dobriţan!

Maşinuţa e sprintenă, atât în modul Normal, cât şi în modul Sport. Atât la pornirea de pe loc, cât şi la accelerări când maşina e deja în mişcare.
Dacă ar fi să facem o comparaţie, Renault Zoe e sprintenă la pornirea de pe loc, dar mai puţin rapidă la accelerarea când maşina s-a pus în mişcare. Nu e o supriză, Zoe ZE40-R110 are 109 CP şi cuplu de 225 Nm, pe când „Honda e”, varianta de bază, are 136 CP şi cuplu de 315 Nm, conform https://ev-database.org. Modelul de la test drive a fost varianta „Honda e Advance”, de 154 CP şi 315 Nm. O maşină sport de oraş! 🙂

Maşina are multe dotări, în afară de cele menţionate deja: scaune încălzite, volan încălzit, parbriz încălzit, parcare autonomă (ce foloseşte sistemul 360, cu mai multe camere video), trapă panoramică.

Autonomia:

În oraş, autonomia modelului de la test drive este între 165 km si 255 km, conform ev-database.org, site-ul care oferă informaţii relevante despre performanţele practice al maşinilor electrice şi din punct de vedere al autonomiei.

Încărcarea se face prin prin mufa Type 2 cu încărcatorul de 6,6 kW de la bord. Partea utilizabilă din baterie este de 28,5 kWh.

Concluzii:

„Honda e” este un automobil perfect pentru oraş; oferă confort, peformanţe, dar şi plăcerea condusului. Personal, îmi place designul ei „retro-futurist”.

Ecranul din spatele volanului.

Modelul condus afişa un consum mediu de 23 kWh/100 km. Fiind la test drive, unde performanţele sunt testate la maxim, pe drumuri scurte, luând în calcul preţul de încarcare acasă, de 0,65 lei/kWh, costul de 15 lei/100 km mi se pare mai mult decât rezonabil. În condiţii de drum mai puţin sportive costul pe 100 km va fi cu siguranţă mai mic.

Bordul, după ce m-am urcat în maşină.

De-aş avea banii, nu aş ezita să achiziţionez „Honda e”! Faptul că reprezentanţa e în Sibiu, unde locuiesc, e un plus valoare.

Produsele folosite, de înaltă calitate, cum sunt anvelopele Michelin ori sistemul electronic de frânare de la Continental, spun şi mai multe despre calitatea maşinii. Apropo, sistemul electronic de frânare a fost testat în laboratoarele Continental Sibiu 😉 De echipa din care fac parte.

Sistemul electronic de frânare, testat la Continental Sibiu.

În afară de pozele personale făcute maşinii de la test drive, celelalte surse foto cu „Honda e” sunt:
https://honda.autoklass.ro/modele/honda-e
https://ev-database.org/car/1171/Honda-e

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.