La o săptămână după întâlnirea din această toamnă de la Păltiniș, după ce gândurile și impresiile primei ediții organizate de mine (bineînțeles, cu sprijinul întregii echipe) s-au așezat, am găsit inspirația de a scrie în câteva rânduri despre cel mai friguros episod al seriei ElectRoMania.
Alegerea locației din această toamnă, Păltiniș, jud. Sibiu, a fost influențată de faptul că drumurile din împrejurimea Sibiului sunt ideale pentru a pune în valoare caracteristicile mașinilor electrice. Urcările, unde momentul instant al motoarelor electrice este pus în valoare, coborârile unde recuperarea energiei oferă o satisfacție majoră și virajele unde centrul de greutate coborât, datorat acumulatorului montat în podea, transformă orice călătorie într-o experiență plăcută și relaxantă. Un alt factor important în alegerea locației a fost faptul că Sibiul se află în centrul țării, fiind astfel un loc accesibil din oricare parte a României ar fi venit participanții.
ElectRoMania III în cifre
- 7 Hyundai Kona
- 1 Volkswagen eUP! și 1 Skoda CITIGOe iV
- 1 Renault ZOE ZE 50 și 1 Renault ZOE ZE 40
- 1 Volkswagen iD3
- 1 Peugeot e-208
- 1 Mitsubishi Outlander PHEV
- 1 BMW X5 xDrive40e PHEV
Hyundai Kona cu acumulatorul de 64 kWh devine cel mai îndrăgit și bine reprezentat model la ElectRoMania III datorită autonomiei ridicate care ne face să uităm de „range anxiety”. Raportul preț-eficiență-autonomie rămâne cel mai bun comparativ cu alte modele existente pe piața din România în acest moment.
Cu toate că vremea nu a ținut cu noi, parcarea de la Arena Platoș s-a animat cu 15 mașini electrificate pe parcursul celor două zile rezervate întâlnirii, un număr dublu față de cea de-a doua ediție a evenimentului de la Brebu. Participanții au venit din mai multe părți ale țării (București, Câmpina, Pitești, Sibiu si Timișoara).
Din cauza situației cauzată de pandemie, tradiția plimbărilor electrice și test drive-urilor nu a putut fi respectată, însă ne-am bucurat să observăm că toți participanții au fost responsabili, au purtat mască de protecție și s-au distanțat fizic. După normalizarea acestei situații, sperăm să putem relua aceste plimbări cu scopul de a oferi plăcerea condusului electric și altor entuziaști ai mașinilor electrice.
Mesajele participanților după incheierea evenimentului ne-au bucurat și ne motivează să continuăm organizarea acestor evenimente.
Despre întâlnirea elmob: locația a fost bine aleasă! Noi am avut și norocul că am nimerit la o pensiune foarte faină, camera bună, mâncare bună, muzica la sala de mese de bun gust și nu in ultimul rând, gazdele și bucătarul de nota 10+!
După părerea mea, evenimentul nu trebuie „supra organizat”, a fost foarte bine că întâlnirea s-a derulat cu program liber. Se formau ad-hoc câte un grup de discuții pe diferite teme/experiențe:
-Am avut ocazia să vedem două variante de „frunk” aftermarket pentru Kona.
-Am discutat despre cine ce tip de anvelope preferă și cum se comportă pe drum (fiecare proprietar Kona vrea să scape de Nexenurile alea -mult hulite- din fabrică).
-Se pare ca toți s-au plâns că primesc „flashuri” din cauza luminii de drum, aparent prost reglate din fabrică: unul din proprietari a fost la ITP să constate „mai oficial” acest lucru și să le regleze corect. și pe forumurile străine apar discuții pe această temă.
Atilla, Kona Electric, Timișoara
Încep prin a povesti câteva aspecte despre drumul până la Păltiniș și înapoi. În total am parcurs peste 500 km, am stat la volan aproape 12 ore și mi-am folosit toate cunoștințele dobândite până acum și de experiența mea de șofer, să pot scoate un consum cât mai eficient. Având in vedere și faptul că temperatura aerului pe toată aceasta distanta a fost între 1-13 grade Celsius, consider că mediul de 12.5 kWh/100 km a fost un real succes!
Referitor la întâlnirea de la Păltiniș… m-am bucurat de faptul ca am întâlnit oameni frumoși, minunați, cu care împărtășesc aceasta pasiune pentru electromobilitate. Deși am stat cu siguranța peste 6 ore afara, cumulat în cele două zile, la temperaturi intre 1-5 grade, ne-am bucurat de fiecare minut petrecut împreuna, am povestit multe și zic eu, am devenit prieteni!
Marius Toma, VW eUP! Câmpina
Am adresat participanților la ElectRoMania III un apel să completeze formularul de feedback, pentru a putea îmbunătăți organizarea evenimentelor viitoare, dar orice idee despre cum sa împărtășim bucuria condusului electric cu publicul interesat , dar încă indecis să facă marele pas spre universul mobilității electrice, este bine venit pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii.
Le mulțumim încă o dată tuturor participanților pentru prezența într-un număr atât de mare și ne bucurăm să observăm că tot mai mulți entuziaști fac pasul achiziției unei mașini electrice, ce contribuie la o lume mai bună, mai liniștită și mai curată.
The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.