Indemn la actiune pentru electromobilitate – Marius Barsan

Asa cum scriam de curand, Marius Barsan a organizat un eveniment de initiere electromobilistica foarte reusit la Sibiu. Cele doua zile de test drive, gazduite de echipa Porsib, au oferit unui numar de 37 de persoane posibilitatea de a calatori cu un automobil electric, de a intreba si discuta despre avantajele si barierele actuale in calea raspandirii mobilitatii electrice individuale.

In cea de a doua parte a „marturisirilor” despre experienta de la Sibiu, Marius paraseste cadrul strict al experientei de o ora petrecuta la bordul unei Tesla Model 3 si lanseaza un apel de suflet la actiune pentru raspandirea si popularizarea mobilitatii electrice, mai ales din punctul de vedere al economiei pentru buzunarul personal si al ingrijorarii fata de aerul respirat in orase de urmatoarea generatie.

„TM 3” in asteptarea sibienilor interesati de electromobilitate

„Continui articolul început aici, prezentand experienta cu masina electrica.

Calde multumiri echipei Porsib Sibiu pentru gazduire si proiectuluiElectromobilitate, de educare prin test drive, pentru experienta oferita tuturor participantilor!

Locul de intalnire marcat pe harta Tesla este Porsib, un service independent autorizat RAR, cu oameni priceputi aflati de 27 de ani in serviciul sibienilor. Echipa a imbratisat cu bratele deschise electromobilitatea, contribuind la colecatrea de informatii zilnice despre consumul lui „Ionica” si au instalat recent o statie de incarcare EV connect, transformand locatia intr-un punct de intalnire din centrul tarii pentru toti pasionatii de electromobilitate.

Am ajuns la locul de intalnire, unde masina era pregatita, asteptandu-ne. Am mutat scaunele copiilor în Tesla Model 3, apoi am pornit la drum. Dan a explicat partea cu recuperarea energiei la franarea masinii: la Tesla Model 3 sunt doua moduri de recuperare a energiei, unul ce – atunci cand iei piciorul de pe acceleratie – franeaza masina pana aproape de oprirea ei, celalalt mai lin. In cazul Hyundai Ioniq electric sunt trei moduri disponibile.

Practic, in majoritatea cazurilor poti conduce masina electrica folosind doar pedala de acceleratie („one pedal driving”), lucru care creste durata de viata a placutelor de frana. Astfel, placutele de frana ar urma sa fie schimbate abia dupa 100 000 km parcursi.

Mai mult, la franarea prin eliberarea pedalei de acceleratie lampile de frana indica acest lucru, luminand, fata de frana de motor de la masinile cu motor termic, unde luminile de frana nu se aprind cand folosim frana de motor.

Diagrama de consum pentru urcare, urmata de recuperea energiei (segementul verde)

Revenind la recuperarea energiei: daca urci un deal se consuma mai multa energie decat pe drum fara diferente de nivel. Dar … atunci cand il cobori recuperezi energia. Fa acest lucru cu o masina cu motor termic (diesel sau benzina)…

Atat consumul, cat si recuperarea energiei sunt indicate la Tesla Model 3 pe ecranul central. Acolo sunt indicati si numarul de km ramasi pana este necesara o noua incarcare. Iar precizia este surprinzatoare!

Comparativ cu masinile cu motor termic, unde cuplul ajunge la maxim abia de pe la 2000 rotatii pe minut (RPM), la masinile electrice cuplul este maxim de la 0 RPM si ramane asa si la turatii mai mari.

Incarcarea se poate face si la priza de acasa. Pentru Tesla e nevoie de priza cu impamantare, pentru Hyundai Ioniq electric e suficienta chiar si o priza fara impamantare.

Desi drumul a fost cu o Tesla Model 3, nu mi-am propus sa fac un review al acestei masini. E vorba de masini electrice, in general, si de avantajele (si dezavantajele) lor. Drumul cu Tesla M3, chiar daca nu a fost foarte lung, mi-a readus in inima pasiunea pentru masini electrice.

Scriu acest articol la 3 saptamani de la experienta. De atunci ma gandesc ZILNIC (uneori si noaptea le visez) la masini electrice si la cum as putea achizitiona una. Unde as incarca-o? Cum/cu ce masina as putea face un drum mai lung (ca ade km), dar sa nu fie cu mult mai lung ca timp? (am doi copii mici, un drum lung e oricum o provocare uneori).

Generatia „electrica” … vor mai conduce oare masini cu motoare cu ardere interna ?

Cand scriu “lung” am in minte 300 km (fac periodic, la 2-3 luni, drumul Sibiu-Bucuresti si retur, iar – la dus – o oprire la Rm. Vilcea, dupa 100 km, pentru alimentare, poate fi o provocare daca unul din copii a adormit doar de scurt timp, caci se va trezi la oprire). Pentru drumuri si mai lungi de atat, gen concediu in alta tara, solutia poate fi – deocamdata – inchirierea unei masini cu motor termic.

La cateva zile dupa experienta am facut un calcul de costuri. Am luat in calcul 3 masini noi, cu pret de achizitie, dimensiuni, caracteristici si performante apropiate, la preturi de aproximativ 25.000 Euro:

  • Hyundai Ioniq electric (consum declarat de producator: 11.5 KWh/100 km, autonomie 200 km vara/150 km iarna )
  • Toyota hibrid, combi (consum declarat de producator: 3.6L/100 km)
  • Toyota benzina, combi (consum declarat de producator: 4.8 L/100 km);

Pentru comparatie am folosit urmatoarele valori: 1 KWh = 0.65 lei, 1 Euro = 4.8 lei, 1 L benzina = rotunjit la 6 lei.

Concluzia este simpla:

  • (Consumul) Electrica fata de hibrid este de 2.9 ori mai ieftina.
  • (Consumul) Electrica fata de benzina este de 4.6 ori mai ieftina!

Asta uitandu-ne doar la combustibil. Electricele au doar filtrul de polen, fara alte filtre, fara ulei, fara tevi si tobe de evacuare a gazelor arse. Fara multe elemente mobile la motor.

Pentru 15000 km/an costul combustibilul la hibrida este de 6700 Euro/10 ani, pentru electrica este de 2300 Euro/10 ani. Deci 4400 Euro economie doar din energia consumata.

Electrica fata de benzina duce la o economie, din consumul de enegie/combustibil, de 8 500 Euro/10 ani! Sa presupunem ca din start se trece masina de pe benzina pe GPL (fara sa luam in calcul costurile de montaj GPL). Cost gaz 2.77 lei/L (in 06 mai 2019), crestere consum cu 2%, de la 5.8% la 7.8%. La 15 000 km/an, costurile sunt ca in cazul hibridei.

La mai mult de 15.000km/an sunt si mai avantajoase electricele. Iar daca mergem spre o masina electrica de oras, ca cea asamblata la Baia Mare, cu cosum de 2.5-3 lei/100 km si pret incepand de la 6800 euro, vorbim de economii si mai mari. Vedeti mai multe detalii aici:

Alte informatii despre firma GTG din Baia Mare gasiti aici: http://electromobilitate.com/interested-to-invest-in-gtg-electric-city-car-business/ si https://www.facebook.com/automobileelectrice/

Iar daca e sa comparam electrica de la Baia Mare cu masinile vechi de 10-15 ani ce circula acum prin orase, te pufneste rasul cand vezi diferentele (asta ca sa nu plangi). De 15-17 ori mai ieftina energia consumata de electrica! Practic, la 10 000 km/an mergand cu masina electrica produsa la Baia Mare salvezi 1000 Euro/an (si mult CO2 + noxe) fata de o masina cu 7l /100km consum în oras.

Discutiile cu unii colegi, ulterioare experientei, au scos in evidenta ca electricele sunt înca scumpe, cu toata subventia de 10000 euro. Nu-i contrazic, ci as zice doar ca nu-s pentru oricine. Inca. In sensul ca trebuie sa ne schimbam si modul de gandire inainte de a avea o masina electrica. De exemplu, pe una electrica o poti incarca si in varf de munte, la priza clasica (230 V, 10A), pe cand pentru masina „clasica” nu gasim benzinarie oriunde. As lua una electrica si pentru a promova electromobilitatea, asa cum face echipa Electromobilitate prin proiectul lor.

În oras e perfecta chiar si una cu autonomie de 100 km, caci majoritatea nu parcurgem mai multi km pe zi. Un punct de incarcare este/poate fi la serviciu, unde oricum masina sta cca. 8 ore. Chiar si la o priza monofazata este suficient sa o incarcam, punctele de incarcare rapida fiind necesare pentru drumuri “afara”, de peste 100 km.

De la Dan am aflat ca o masina electrica te disciplineaza; chiar daca îti ofera putere cand ai nevoie intr-o depasire, e bine sa nu faci asta prea des, ca sa poti ajunge la destinatie (sau la urmatorul punct de incarcare).

Exista mitul ca producerea unei masini electrice polueaza mai mult decat a unei masini pe benzina/motorina (datorita producerii acumulatorilor). Motoarele electrice sunt mai eficiente, avand peste 90% randament, pe cand cele pe benzina au doar 25% randament (sursa: http://tudorrosca.blogspot.com/2018/04/mobilitatea-electrica.html). Va las sa cititi acolo despre mitul cu poluarea prin productie. Si despre alte mituri.

De dragul lor … electromobilitate !

Dar ce pot sa spun este ca si doar pentru faptul ca noxele eliberate de masinile cu motor termic nu mai ajung în atmosfera este un lucru foarte bun. Acestea-s in mod direct periculoase pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator. Mai ales în oras, unde e mare densitatea de masini.

Acumulatorii? Dupa folosire sunt reutilizati în aplicatii fixe (de ex., pentru stocarea energiei captate de panouri solare sau ca baterii de rezerva/back-up). Apoi – dupa alti 10-20 ani de utilizare – se recicleaza, la fel ca acumulatorii din telefoanele mobile, laptop-uri, tablete, etc.

Copiilor le-a placut drumul, m-au întrebat noi cand ne luam auto electric? Cel mare (aproape de 7 ani) – odata ajuns acasa – a inceput constructia masinii electrice. „ Vezi, e electrica, nu are teava de esapament.”

Viitorul suna bine!

Masina electrica vazuta la 7 ani

Noi … ce facem în prezent?

Marius Barsan, Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.