Ținte foarte mobile – prețul acumulatorilor

Pe măsură ce autonomia și viteza de încărcare a autovehiculelor electrice cresc și rețelele de încărcare se îndesesc, principalul motiv care împiedică o adoptare a electromobilității pe scară mai largă rămâne PREȚUL DE ACHIZIȚIE.

Cu toată ieftinirea spectaculoasă din ultimii zece ani, prețul acumulatorilor rămâne ridicat, iar cererea fiind mai mare ca oferta, a încetinit deocamdată scăderea prețului în același ritm alert ca până în 2020.

Cu numeroase capacități proprii de producție în construcție sau extindere la Tesla, BYD, VW, Stellantis și bineînțeles toți furnizorii majori, oferta de acumulatori va crește, chiar dacă nu în același ritm cu cererea clienților pentru automobile electrice.

Secretul continuării ieftinirii constă în tehnologia de producție și materialele utilizate pe scară largă. După Battery Day, Tesla a lansat o cursă a ieftinirii acumulatorilor fără precedent, fiindcă până anul trecut se vorbea cu admirație de 100 $/kWh și agenția americană de specialitate din cadrul ministerului Energiei fixase un obiectiv de 80 $/kWh, în timp ce echipa Tesla își propune să coboare prețul la 56 $/kWh în următorii ani.

Intr-un eveniment foarte asemănător cu battery day, Herbert Diess a subliniat un obiectiv foarte apropiat pentru propria producție de acumulatori a grupului Volkswagen: 60$/kWh.

Dintr-un recent interviu cu Dave Howell, directorul agenției americane Office of Vehicles Technologies din cadrul ministerului Energiei, reiese că autoritățile americane vor finanța cercetarea fundamentală necesară atingerii prețului de 60$/ kWh și au la dispoziție 400 milioane USD pentru acest demers de importanță majoră pentru electromobilitate.

In paralel cu investițiile firmelor interesate de acest domeniu, finanțarea guvernamentală va atrage potențialul intelectual, colectivele universitare și specialiștii, care duce în cele din urmă la marile salturi tehnologice.

Recomandăm articolul lui Steve LeVine despre dialogul cu Dave Howell în legătură cu obiectivele de preț pentru elementele acumulatorilor Li-ion aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.