Autonomie estimată de primăvară – 500 km pentru Kia Niro!

In raportul de săptămâna trecută echipa Niro a demonstrat ca SUV-ul cel mai spațios din cadrul proiectului Electromobilitate se poartă foarte grijuliu cu electronii într-o comparație cu Hyundai Kona, un model mai mic și mai ușor, echipat cu același motor și electronică.

Proprietarii celor trei exemplare achiziționate toamna au intrat în primul sezon rece constatând că autonomia de 455 km, determinată de standardul WLTP, era doar un vis îndepărtat de primăvară.

Începând din octombrie consumul a tot crescut și autonomia a scăzut proporțional până la începutul lunii martie. Odată cu încălzirea vremii și reducerea nevoilor de încălzire a habitaclului, consumul a scăzut treptat până s-a întâlnit cu valorile din specificația tehnică.

Cu multă bucurie Marius a constatat că după această cură de consum redus, exemplarul său a afișat pentru prima oară la bord o autonomie de 500 km la 100% încărcare, necesară pentru un drum mai lung.

Chiar dacă media consumului pentru 8.700 km este 17.1 kWh/100 km (EVdatabase indică 17.3 kWh/100 km), valorile din ultimele patru săptămâni au atins 14.1 kWh/100 km (valoarea WLTP), după care au scăzut treptat pana la 13.6 kWh/100 km, de unde rezultă autonomia estimată de 500 km pentru acumulatorul de 67.5 kWh (64 kWh util).

Intr-o călătorie reală, această estimare face posibilă o deplasare de 400 km fără griji de încărcare, ținând însă un ochi atent pe consumul momentan și consumatorii auxiliari, pentru a evita surprizele cauzate de un vânt puternic din față, ploaie sau tentația de a alerga ceva mai repede pe autostradă (rezistența aerodinamică crește cu patratul vitezei!)

Exemplarul lui Teo se află tot în apropierea consumului WLTP cu 14.4 kWh/100 km, iar Tibi, circulând mai mult în oraș și în pădurile din apropierea capitalei, cu bicicletele pe portbagaj, a înregistrat o valoare medie cu 12% mai mare decât cea din specificație.

Pentru o comparație rapidă, domeniul consumul mediu din săptămâna trecută pentru cele trei Niro a fost 13.6 – 15.8 kWh/100 km , iar al celor șapte Kona 13.1 – 16.1 kWh/ 100 km, reprezentând o confirmare de la zece participanți la proiectul Electromobilitate, că cele două modele sud coreene, din cea de a doua generație, sunt capabile de călătorii de primăvară de peste 400 km fără încărcare.

Așteptăm cu nerăbdare cea de a treia generație, construită pe o platformă electrică dedicată, a cărei primi reprezentanți sunt IONIQ 5 și Kia EV 6.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.