De la începutul anului încercăm să ne obișnuim cu denumirea Stellantis, un nou nume major în industria auto, născut prin contopirea grupului francez PSA cu FCA, un conglomerat italo-american, care a rezultat într-un gigant auto cu 16 mărci.
După volumul vânzărilor, Stellantis a devenit cel de al patrulea producător auto mondial. După valoarea pe bursa însă, ocupă locul nouă.

Cât de rațională sau irațională este actuala valoare pe bursă a fenomenului Tesla, care este de 12 ori mai mare decât cea a celor 16 mărci reunite sub umbrela Stellantis, lăsăm altora plăcerea să dezbată.
Pe lângă Tesla, din toate firmele poziționate mai bine ca Stellantis în acest moment, două sunt de mare interes pentru electromobilitate:
- BYD este alături de Tesla singurul producător auto extrem de competitiv în domeniul fabricației propriilor acumulatori Li-ion;
- NIO este un startup din China dedicat automobilelor electrice, care a adoptat modelul de afacere Apple și se concentrează pe design, lăsând producția pe seama celor ce au experiența și capacitate disponibilă;
(In paranteză fie vorba, NIO are aproape aceeași valoare pe bursă ca BMW…)
Penalizarea grupului Stellantis din partea investitorilor, vine pe fondul jumătăților de măsură în domeniul gamei de produse electrice. Născute pentru evitarea amenzilor de CO2 în Europa la începutul anului 2020, după ani de comentarii sceptice la adresa electrificării transportului rutier, acestea se bazează pe o platformă mixta și au fost bântuite de probleme de calitate în primele luni după lansare.
Nici partenerul FCA nu stă mai bine la acest capitol, înmatriculările singurului model 100% electric, noul Fiat 500, fiind insuficiente pentru evitarea amenzilor europene, soluția fiind achiziția de credite de carbon de la Tesla.
Ce am învățat despre gama electrică Peugeot și Opel în cadrul proiectului Electromobilitate?
Cinci proprietari de Peugeot 208, 2008 și Opel Corsa comunică informații săptămânale despre parcursul, consumul, autonomia, încărcarea și problemele întâmpinate cu mașinile lor, toate achiziționate noi în 2020. Fiecare are propria rutină zilnică, care diferă de la scurte drumuri în București și Timișoara, până la lungile călătorii întreprinse de Silviu în țară.
La final de lună, consumul mediu realizat de fiecare participant este comparat cu alte modele din garajul nostru virtual. În sezonul rece am observat că doar cele două Corsa au realizat consumuri sub media echipei.
Tudor continuă investigațiile să înțelegem de ce exemplarul Laurei consumă semnificativ mai mult decât colegii cu Corsa (media este 19.1 kWh/100 km, după 4671 km, raportați începând cu 29 iunie 2020), dar și decât media calculată de EVdatabase (16.4 kWh/ 100 km).
Așa cum era de așteptat, atunci când comparam leul mare 2008 cu 208 și Corsa, gabaritul, greutatea proprie și aerodinamica își spun cuvântul și limitează autonomia, întreaga gama Stellantis (mai puțin Fiat 500) fiind echipată cu același acumulator de 50 kWh (45 kWh util).
Să revenim la valoarea pe bursă
Din comparația cu alte modele de la firme concurente, rezultă că inginerii de la Stellantis mai au de lucru până vor ajunge la capitolul eficiență între fruntași. Iar pentru aceasta sunt necesare fonduri considerabile, la fel cum sunt pentru realizarea unei platforme dedicate viitoarelor modele electrice.
Cea mai ieftină formă de finanțare pentru firmele auto, după profit, este emiterea de acțiuni atunci când valoarea pe bursă este mare, așa cum a procedat anul trecut Tesla, NIO, Xpeng și alții. Chiar dacă valoarea actuală este considerată de unii irațional de mare și va reveni la valori mai scăzute, capitalul acumulat în 2020 de pe bursă, le dă un avantaj competitiv considerabil, dacă va fi utilizat cu folos.
Dilema grupului Stellantis și al altor companii tradiționale este însă generată de vânzările modeste de automobile cu motoare termice, care limitează profitul atât de necesar pentru viitorul electric. Pierderile actuale de producție, cauzate de lipsa componentelor electronice, nu vor simplifica situația pe parcursul anului 2021, în timp ce Tesla și startup-urile înaintează cu pași repezi.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.