Doresc să încep prin a mulțumi organizatorilor și colegilor participanți la eveniment. A fost încă un sfârșit de săptămână de care ne-am bucurat împreună de peisaje minunate, am avut un schimb multiplu de experiențe și am retrăit plăcerea de a conduce la munte.
O completare importantă: costul acestui eveniment a fost suportat în întregime de participanți, noi fiind promotorii propriilor noastre experiențe, pe care le punem la dispoziția tuturor celor interesați de mobilitatea electrică.
Mulțumim colegilor fotografi, care au imortalizat frumoasele momente de pe traseu!
Monitorizarea segmentelor am făcut-o de la încărcare la încărcare, chiar dacă punctele intermediare pe traseu pot diferi.
Primul segment: Cluj – Sebeș
Drumul până la Sebeș, de unde a fost punctul de plecare în coloană sâmbătă dimineața, l-am parcurs până în ora 9 dimineața. Autostrada a fost liberă, viteza între 100-115 km/h, cu sprinturi pentru depășiri.
Până s-au adunat colegii, mașina (VW ID.3) s-a încărcat, stația de la Kaufland a fost libera la sosire.
Datele primului segment Cluj – Sebeș:
- Distanța parcursă: 167 km,
- Consum: 17.7 kWh/100 km,
- Viteza medie 74 km/h la destinație, 105 km/h pe autostradă,
- Incărcare la Sebeș: 23.6 kWh, timp: 47 min, cost: 0 ron
Echipa: 3 Dacia Spring, 1 IONIQ 5, 1 ID.4, 1 ID.3, 1 Skoda Enyaq, 1 Hyundai Kona, 1 Peugeot e-208, 1 Tesla M3 ne-am întâlnit la Kaufland pentru a porni toți spre primul obiectiv: Transalpina.


Al doilea segment: Sebeș – Rm. Vâlcea.
Transalpina ne-a primit cu un vânt puternic, temperaturi de 7-9 grade și ceață combinată cu nori joși.
Acest lucru nu a fost o piedică în a face testul încărcării unei mașini electrice de la IONIQ 5 prin opțiunea V2L, dar grătarul electric l-am uitat acasă… o porție de mici și un ceai servite în vârf de munte ar fi fost o plăcere



Coborârea a fost cu oprire la Rm. Vâlcea, cele 10 mașini au ajuns aproximativ în același timp pentru a încărca, ceea ce nu a fost o problemă pentru diversitatea de stații cu diferite puteri de încărcare, astfel pregătind bateriile pentru traversarea Transfăgărășanului.
Seara s-a sfârșit Lângă Stână în Curtea de Argeș, unde ziua a fost discutată si disecată la o masă cu specificul unei stâne adevărate.
Datele segmentului doi: Sebeș – Rm. Vâlcea:
- Distanța parcursa: 219 km,
- Consum: 13.6 kWh/100 km,
- Viteza medie: 51 km/h,
- Încărcare la Rm. Vâlcea: 31.1 kWh, timp: 50 min, cost: 0 ron.
Al treilea segment: Rm. Vâlcea – Sibiu
Pentru parcurgerea Transfăgărășanului ni s-au alăturat Alex (B) cu ID3 și un invitat, Mihai cu Kona, tot din București.
Urcarea lină dinspre Curtea de Argeș până la barajul Vidraru a fost o plăcere: coloritul naturii, frunzele care cad și razele soarelui, combinată cu liniștea oferită de mașinile electrice, un peisaj complet pentru o zi de toamnă.
O sesiune de poze, scurtată de vântul puternic și rece, praful ridicat, prevestea vremea extremă de la Bâlea Lac. Pentru restul drumului și până după Bâlea Lac a fost nevoie de climatizare, temperatura în continuă scădere ne-a obligat să pornim căldura, în vârf au fost 0 grade și ceață densă, iar pe margini încă se vedeau urmele primei ninsori din 2022.




Temerarele acestor trasee, cele două Dacia Spring care au participat la parcurgerea întregului traseu (Transalpina și Transfăgărășan) nu au avut nici o emoție, chiar au demonstrat ca pot ține pasul cu un IONIQ 5, ID.4, Tesla Model 3, asta pentru a nu le compara cu clasa mai mică ID.3 sau Hyundai Kona.
Segmentul trei Rm. Vâlcea – Sibiu are următoarele date:
- Distanța parcursă: 209 km,
- Consum: 14.9 kWh/100 km,
- Viteza medie: 44 km/h,
- Încărcare la Sibiu: 23.5 kWh, timp: 32 min, cost: 0 ron
Merită menționat, la fiecare coborâre ID.3 a recuperat între 15% și 30% din energia consumată la urcare. Recuperarea de energie, un avantaj major al mașinilor electrice, poate să difere în funcție de lungimea coborârii, înclinația pantelor precum și stilul de condus.
Al patrulea segment: Sibiu – Cluj
După încărcare și pauza de 32 min am pornit spre Cluj pe autostradă, vântul puternic din față a urcat consumul la 21 kWh/100 km, până spre Turda. Situația a fost confirmată și de alți colegi, care au optat pentru același traseu și au verificat viteza vântului: 55 km/h!
Vântul (din față sau lateral) și temperatura scăzută este o provocare pentru mașinile electrice.
Datele acestui segment:
- Distanța parcursă: 220 km,
- Consum: 17.5 kWh/100 km,
- Viteza medie: la destinație 60 km/h, 100 km/h pe autostradă.
Gânduri după prima participare
Transcarpatica nu și-a propus să demonstreze capabilitățile mașinilor electrice, experiențele colegilor, pe care le găsiți pe blogul electromobilitate, sunt mult mai explicite și cu provocări mai mari.
Ceea ce putem afirma este că mașinile electrice au devenit o opțiune care a împărțit conducătorii de autovehicule în: cei care sunt “conservatori” și preferă confortul mașinilor pe combustie internă și cei ca noi, care am înțeles avantajele unei mașini electrice.
Informarea incorectă, care din păcate nu este combătută de dealeri, duce la dispute și nesiguranță pentru mulți dintre cei care ar dori să achiziționeze un model electric.
De asemenea, am experiență cu două mărci care vând mașini electrice, iar personalul acestora este departe de a putea explica clienților dotările, tehnologia, chiar și “banala” încărcare a unei mașini electrice.
Concluzii
V-aș invita să vi le exprimați, sau să intrebați dacă doriti mai multe amanunte, în rubrica de comentarii.
Ale mele ar fi următoarele:
- fiecare dintre segmentele de mai sus se pot face cu o încărcare de până la 80% a bateriei;
- stațiile de încărcare sunt situate astfel încât să poți străbate toată România;
- ai nevoie de o minimă planificare;
- ID.3 estimează corect km disponibili, chiar dacă la un moment dat consumul urcă și km disponibili devin mai puțini, păstrând traseul inițial setat, vei ajunge la destinație cu valorile estimate inițial;
- nu mașina electrică trebuie să te îngrijoreze, ci mai degrabă infrastructura, lucru care afectează în egală măsură și mașinile termice;
- o echipă super, cu membrii acoperind toată țara, pe care te poți baza în diferite situații;
- Transcarpatica o provocare a electromobilității? Mai degrabă aș numi-o: plăcerea de a conduce alături de natură, în liniște, fiind o adevșrată promovare a electromobilității.