Prima vizita din urma cu 20 de ani la Greenfiled Village, se petrecea in anul in care GM a abandonat proiectul automobilului electric EV 1 si Ford a achizitionat firma norvegiana Th!nk, pentru a lansa productia de serie si un experiment pe scara larga cu automobile electrice de oras.
Asa cum o vizita in Motor City nu este completa fara o plimbare la muzeul Ford, nici perceptia dificultatilor de transformare a industriei auto din producator de autovehicule echipate cu motoare cu ardere interna, in furnizori de mobilitate electrica, autonoma si conectata, nu poate fi inteleasa fara putina istorie.
Plasat intre de sediul mondial al concernului american si centrul de cercetare din Dearborn, zona in aer liber a muzeului Ford, denumita Greenfield Village, este o mini localitate cu strazi asfaltate, o colectie de case si replici reprezentative pentru istoria industriala americana si o cale ferata, unde un tren cu locomotiva cu aburi este distractia preferata a copiilor.
Am revenit cu multa placere la Greenfield Village in repetate randuri, pentru concertul si artificiile de 4 iulie, sau pentru intalnirea cu Mos Craciun in pragul Sarbatorilor de Iarna. Am extins vizitele cu musafirii nostri la o zi intreaga, de indata ce Ford a oferit un tur de fabrica cu plecarea si sosirea la muzeu, pentru a vedea liniile de asamblare ale celui mai bine vandut autovehicul american, pickup-ul Ford F150.
Pe strazile din Greenfield Village circula doar modele de epoca, vehicule trase de cai si locomotiva cu aburi, intr-o imagine vie, desprinsa parca de la inceputul secolului XX, exemplificand cum diferite forme de energie au ajutat mobilitatea umana si ne-au extins orizontul.
Povestile conducatorilor de modele Ford clasice sunt legate de acea epoca zbuciumata, in care un sistem economic clasic, bazat cresterea cailor si manufactura de vehicule trase de cai, specializate pentru transportul de marfuri si persoane, a fost inlocuita de autovehicule echipate cu motoare cu ardere interna si electrice. Si industria locomotivelor cu abur, a cazanelor si accesoriilor, fost inlocuita de tehnologii mai eficiente, mai intai diesel, apoi electrice.
Initial motoarele cu ardere interna s-au impus pentru transportul rutier si exemplarul cu numarul 15 milioane al modelul Ford T, produs intre 1908 si 1927, dovedeste ca productia in serie mare, pe linia de asamblare, a fost o lectie de eficienta industriala introdusa de Ford, adoptata de alti producatori si imbunatatita continuu, pana in zilele noastre.
Dupa mai bine de un secol de perfectionare a tehnologiilor, motoarele cu ardere interna sunt pe cale sa fie inlocuite de cele electrice, cu un randament mai bun, cuplu instantaneu la pornire, functionare fara zgomot sau vibratii si gabarit mult redus, fata cu unul cu ardere interna cu performante asemanatoare. Cu o singura piesa in miscare, rotorul, motoarele electrice sunt mai fiabile si mai simplu de produs decat cele pe benzina sau diesel.
Asemanator cu evenimentele de la inceputul secolului XX, opozitia celor ce isi vad interesele economice amenintate de electrificare este feroce. Ca si in urma cu peste 100 de ani, punctul slab al autovehiculelor electrice a fost si a ramas acumulatorul, chiar daca progresul facut de tehnologia Li-ion pentru industria electronica este spectaculoasa.
Dimensiunile mari ale acumulatorilor necesari pentru aplicatiile in transport duc in prezent la greutate, volum si pret mare, aspecte cu evolutie favorabila in ultimii zece ani.
Ce se neglijeaza in prezent, in prea multe dezbateri contradictorii, este aspectul poluarii in orase. Oare daca gazele de esapament ar fi vizibile pe strazile marilor aglomeratii urbane, asa cum erau cele 1000 de tone de balegar de cal zilnic in New York-ul anilor 1900, tranzitia spre electrificarea transportului ar fi mai rapida ?
db
Sursa informatiei despre New York-ul anilor 1900: „The electric Car” Benoit Michel, pag. 17.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.