O noua alianta pentru perfectionarea acumulatorilor

In orice discutie despre reducerea emisiilor pentru transportul de persoane si marfuri, apare invariabil intrebarea de ce se investesc sume uriase in industria auto, cand vapoarele si avioanele polueaza in rand, sau chiar mai mult decat „pamantenii” echipati cu roti ?

tranzactie recenta, incheiata la Paris Air Show, pentru avioane electrice produse de firma Eviation, cu livrarea in 2022, deschide un capitol interesant in transportul aerian pe distante scurte. Linistite, economice si mai ales silentioase, avioanele electrice actuale pot acoperi distante pana la 1000 km.

Ca si in cazul automobilelor, unde marea majoritate a distantelor parcurse zilnic sunt sub 150 km, peste 45% din zboruri sunt pe distante mai scurte de 800 km si pot fi acoperite cu actuala tehnologie. Norvegia, Suedia si Marea Britanie au preluat conducerea, cu obiectivul ca pana in 2040, respectiv 2050, toate cursele interne sa fie efectuate cu avioane electrice.

Chiar daca pentru acceleratii ocazionale automobilele au nevoie rapid de energia electrica necesara unei depasiri sau plecari de pe loc, in aviatie descarcarea rapida controlata este necesara la fiecare decolare, ridicand cateva probleme tennice noi pentru acumulatorii utilizati in aviatie.

Pentru urmatoarea decada se pare ca electrochimia bazata pe litiu ion va fi in centrul atentiei cercetatorilor din toata lumea, pentru a inlatura obiectiunile majore actuale: greutate si volum mare, densitate de energie mica si pret.

In industria auto pretul este legat de volumul de productie si costul materiilor prime. Privind la estimarile de vanzari ale marilor firme globale, de mai multe milioane de unitati in urmatorii trei ani, este realist sa vedem pretul continuand pe panta descendenta.

Pentru aspectele legate de electro-chimia acumulatorilor, triplarea numarului de specialisti in firmele consacrate si stratup-uri doar in SUA si recentul efort european, de a recupera ramanerea in urma fata de producatorii din Asia, transmit un semnal pozitiv.

Cu inca o industrie globala foarte puternica financiar, alaturata celei electronice, medicale si auto, progresul pentru introducerea acumulatorilor solid state ar putea face pasi uriasi in urmatorii cativa ani, reducand volumul si crescand densitatea specifica pentru sursa de energie la bordul avioanelor si automobilelor.

O alianta cat se poate de interesanta pentru cercetare si industrializarea acumulatorilor solid state se contureaza intre doua domenii diferite ale transportului electric, cel rutier si aerian.

db

Pentru detalii tehnice recomandam: „How we get to the next big battery breakthrough

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.