Cu toate că Tesla își are originile în California și a devenit cea mai valoroasa firmă auto cotată la bursă, producând exclusiv automobile electrice, înmatriculările tuturor modelelor BEV și PHEV livrate în SUA reprezintă mai puțin de 2% din înmatriculările noi, cel mai mic procent din cele trei piețe auto majore: China, Europa, SUA.
Rămânerea în urmă este privită de actuala administrație ca un risc existențial pentru viitorul industriei auto locale, depășită în cursa spre electrificare de producători din China, Coreea și Europa. Ca îndemn la acțiune, propunerile de stimulare a industriei auto pe calea electromobilității au fost transformate anul acesta în legi și decrete prezidențiale.
Pe partea de stimulare sunt aprobate prin lege:
- 7.5 miliarde USD pentru extinderea rețelei naționale cu încă 500.000 puncte de încărcare (în prezent aprox. 100.000);
- 65 miliarde pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
Scopul este de a clădi o rețea de încărcare rapidă, accesibilă tuturor proprietarilor de vehicule electrice, care să fie strategic plasată în sistemul național de autostrăzi.
Împreună cu reprezentanți ai industriei auto și furnizori din domeniu reuniți în AAI – Alliance for Automotive Innovation, recomandările pentru viitoarea investiție pornesc de la câteva idei fundamentale care să îmbunătățească ușurința utilizării viitoarei rețele naționale de încărcare:
- Încărcare rapidă DC cu 350 kW (în prezent doar rețeaua Electrify America);
- Deschisă tuturor producătorilor auto (o împunsătură în direcția rețelei Super Charger, Tesla NU face parte din AAI);
- Plata cu credit card sau alte aplicații digitale;
- Standard de fiabilitate și reparații, pentru a evita perioade lungi de nefuncționare a stațiilor;
- Program non stop de încărcare;
- Rețea de comunicare care să informeze clienții câte stații sunt funcționale și libere în fiecare locație;
Alte propuneri sunt referitoare la standardele de încărcare utilizate, modul de semnalizare a locațiilor noilor stații pe autostradă și informarea clară a prețului/kWh.
Privite în ansamblu, ideile nu diferă radical de cele europene, deși nu merg atât de departe ca cele din China, dar au întâmpinat rezistență din partea lui Elon Musk, care continuă să susțină că industria nu are nevoie de subvenții și de amestecul politicienilor, susținând doar două măsuri administrative pe calea spre electrificare:
- eliminarea tuturor subvențiilor, inclusiv giganticele sume (11 milioane USD/minut) acordate industriei combustibililor fosili;
- taxarea poluării;

Un pas simbolic în această direcție este noul decret prezidențial care prevede ca până în 2027 întreaga flotă guvernamentală de vehicule ușoare (aproximativ 600.000 de automobile, pickup și SUV) vor fi electrice, iar începând cu 2035 interzice achiziția de vehicule din orice categorie echipate cu motoare termice.
Alături de investițiile pentru stimularea extracției materiilor prime necesare acumulatorilor și cele pentru reutilizare și reciclare, declarațiile actualei administrații sunt încurajatoare. Rămâne de văzut cât progres real se va materializa în următorii trei ani pe calea electromobilității, după care totul ar putea lua din nou o turnură adversă, în urma alegerilor din 2024.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Da, vesti bune din SUA
Asteptam ceva similar si din UE si/sau Romania!