E-Up, Citigo, ID.3, ID.4, IONIQ 5 – exemple de creștere a consumului la începutul sezonului rece

În raportul săptămânal al echipelor, ce grupează participanții la proiectul Electromobilitate după categorii de gabarit și performanță, am amintit creșterea consumului mediu, reducerea autonomiei și scăderea vitezei de încărcare.

Pe baza informațiilor primite pentru săptămâna trecută, vom discuta motivele pentru care unele modele înregistrează o creștere mai severă a consumului, în special la drumuri foarte scurte.

E-Up și Citigo

Analizând valorile realizate de Doina și Wiwi la Timisoara și Laszlo împreună cu soția la Cluj în ultimele șase săptămâni, ajungem la concluzia că ambele echipaje au înregistrat exact aceeași creștere a consumului mediu săptămânal cu 43%. Conducând în regiuni cu relief și temperaturi diferite, pare a fi doar o întâmplare majorarea procentuală identică a consumului?

Informatii zilnice de consum comunicate de Wiwi pentru Skoda Citigo

Cu ajutorul unor informații suplimentare comunicate de Wiwi, găsim unul din cei mai importanți factori, care au majorat destul de brusc consumul acestor modele. Deși în 12 decembrie temperatura exterioară nu a fost mai mică ca în alte zile, iar cea interioară nu a fost mai mare, distanța parcursă fiind cea obișnuită, cu o viteză medie ceva mai ridicată, consumul a atins cea mai mare valoare din întreaga săptămână. Din notițele adăugate de Wiwi știm că a plouat tare la Timișoara și că ștergătoarele și dezaburirea au fost utilizate intens.

Privind la ultimele două coloane, vedem cum pentru prima oară energia consumată pentru climatizare (A/C = 5.6 kWh) a fost mai mult decât dublul celei regenerate (Recuperare=2.3 kWh), consumul motorului fiind în spectrul valorilor uzuale (13.1 kWh).

ID.3 și ID.4

Pe lângă toate condițiile care duc la creșterea consumului, întâmpinate de orice automobile electric iarna, familia de modele ID, asamblate pe platforma globala MEB, consumă electroni prețioși pentru încălzirea acumulatorului într-o măsură mai mare decât altele.

După ce Laurențiu ne-a împărtășit punctul său de vedere săptămâna trecută, Daniel, aflat la începutul celui de al doilea sezon rece, ne scrie:

Perioada 06 – 12 Decembrie s-a caracterizat cu drumuri exclusiv în oraș. Naveta la grădinița în celălalt capăt de oraș, drumuri la birou sau la cumpărături. Mașina nu a dormit în garaj deloc săptămâna ce a trecut, și astfel s-a simțit și la consum, plecând în permanență cu bateria rece.

Consumul astfel pe primele 10 – 12 minute poate fi și peste 50 kWh/100 km, ulterior el reglându-se în zona de 18 – 28 kWh/100 km (în funcție de trafic, de condițiile meteo sau de temperatura în habitaclu), totuși insuficient pentru a genera o medie acceptabilă dacă drumurile nu sunt mai lungi de 20 – 30 minute.

Mă dezamăgește faptul că ne aflam la a doua iarnă cu ID.3-ul și VW, deși știe despre situația cu consumul exagerat pe distanțe scurte, nu a făcut nimic în privința asta. Se duc astfel kWh în încălzirea bateriei, și consumul poate ajunge la cifre astronomice.

VW ID.3 este în acest moment, din punctul meu de vedere, o mașină ineficientă în oraș pe timp de iarnă (lunile Decembrie – Februarie), pierzând până la jumătate din autonomie. 

Am avut vreme urâtă, umezeală, frig și noroi în Timișoara săptămâna ce a trecut. Azi am făcut 30 km în oraș și am consumat aproximativ 25% din baterie, cu un consum de 27 kWh/ 100 km. Se anunță o iarnă cu încărcări dese, și autonomie sub 200 km pentru ID.3-ul meu.

IONIQ 5

După ce prima generație de Ioniq și Kona au înregistrat iarna majorări de consum mediu pana la 50%, cu atât mai mare era interesul să aflăm cum se comportă noul IONIQ 5, cu interiorul său de „garsonieră” cum glumește Tudor.

Că noului IONIQ nu-i plac vitezele mari pe autostradă, aflasem deja la primul drum de calibrare pentru Trans Carpatica, parcurs pe autostrada de la Timișoara la Sibiu și retur, când media consumului a fost 20.1 kWh/100 km.

După valoarea foarte bună (15.6 kWh/100 km) realizată în raidul montan de aproape 2000 km, consumul IONIQ-ului a crescut treptat, deocamdată fără salturi mari înregistrate de colegii cu modele VW. Este mult prea devreme pentru orice concluzii, mai ales că Tudor semnalează câteva valori puțin plauzibile indicate la bord pentru săptămâna trecută, a căror cauză nu o cunoaștem încă. Suspiciunea că ar fi valori de consum pe coborâri, nu are motiv în Timișoara, unde singurele mini-pante sunt cele câteva pasaje din oraș.

Alte două imagini de la bord, furnizate de Tudor, indică un consum ce poate depăsi 30 kWh/100 km, după un drum de 6.9 km la 3o C parcurs pe ploaie și în aglomerație (22 minute pentru 6.9 km!). Cu toate acestea, se pare că electronii nu au fost folosiți pentru încălzirea acumulatorului (imaginea din dreapta: Battery care = 0)

Să vedem ce surprize ne rezervă primele excursii la schi… după care vom reveni cu o analiză în detaliu.

2 Responses

  1. Gabi spune:

    Cu Dacia Spring, la mers exclusiv in oras, eu am avut in ultimele 3 saptamani un consum mediu care variaza, in functie de temperatura si vreme (ploaie, zi/noapte etc.), intre 12,5 kWh% (ziua, cu soare afara si peste 5 grade) si 16 kWh% (noaptea, pe ploaie, temperatura in jur de 0 grade). Am mers doar in mod Eco, poate a ajutat si asta, in aglomeratie nu e nevoie de mai multa putere.

  2. Dan Boboescu spune:

    FELICITĂRI pentru achiziție și mulți kilometri liniștiții și curați vă dorim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.