După o prima etapă, caracterizată de asamblarea componentelor necesare unui automobil electric pe caroserii existente (e-Up și e-Golf), grupul Volkswagen a decis să investească într-o platformă dedicată și să pornească hotărât pe calea electromobilității cu Herbert Diess la volan.
La IAA ediția din 2019, noua gama de modele electrice a fost prezentată publicului și primele exemplare, produse începând cu noiembrie 2019 la Zwickau, au ajuns la clienții nerăbdători la jumătatea anului următor, cu soft-ul nefinalizat și multe promisiuni de corectarea a situației, odată cu posibilitatea unor actualizari OTA (over the air). Aceste update-uri de soft par să dea mari bătăi de cap industriei auto (cu câteva excepții notabile), dar au devenit o banalitate cotidiană pentru calculatoare, telefoane și alte gadgeturi inteligente.
Membrii echipei ID.3 din cadrul proiectului Electromobilitate, cărora li s-a alăturat anul acesta Laurențiu cu un ID.4, au semnalat în repetate rânduri problemele întâmpinate și modul de rezolvare în service. Așa cum scria Daniel, veteranul echipei: „Vreau ca cei interesați să cunoască adevărul INAINTE de achiziție și să nu se lase pacaliți de review-uri favorabile 100%”
Considerând prețul mare de achiziție, nemulțumirea primilor proprietari este de înțeles, chiar dacă pe parcurs unele aspecte s-au corectat. În realitate, rămâne un gust amărui pentru ceea ce trebuia să fie lansarea cu un bing-bang a grupului VW în epoca electromobilității.
Excursii electrice de vacanță
Din imaginile transmise de colegii noștri din locurile unde au ajuns cu ID.3 și ID.4 observăm o creștere a încrederii în electricele lor, chiar dacă veți găsi în comentarii câte o aluzie la problemele întâmpinate și după mult așteptatul update OTA.
Alexandru – ID.3, București
În afară de HUD (heads-up-display), care este funcțional după câteva minute de la pornire, în peste jumătate din cazuri, totul pare să funcționeze bine pe ID3.
Din experiența primului test drive cu CUPRA Formentor la IAA, trebuie să recunosc că m-a șocat încetineala cu care ecranul central a dat primele semne de viață, situație de așteptare care mi-a amintit de televizoarele cu lămpi made in URSS din copilăria mea foarte îndepărtată.
În perioada 6-12 septembrie am parcurs 469 km cu un consum mediu de 15,5 kWh/100 km, regim mixt.
În afară de o eroare de la senzorii de parcare care a ținut cca 15min, nu am avut alte erori sau neplăceri.
Am luat un prelungitor pentru adaptorul OBD cu buton de ON/OFF, pentru că OBD-ul nu pornea la fiecare pornire, ci doar dacă îl deconectam și conectam fizic din port. Așa că acest prelungitor mă ajută să nu uzez portul în exces. Singura problemă e că momentan nu i-am găsit un loc mai potrivit decât pe deasupra coloanei de direcție.
Laurențiu – ID.4, Cluj
Cei mai mulți kilometri i-am făcut în weekend, un drum Cluj – Craiova și retur, în aceeași zi, un nou exemplu că se pot face drumuri lungi cu mașina electrică, în timp rezonabil.
Plecarea a fost la ora 6 dimineața, o zi friguroasă, cu ceață și temperaturi de 8 grade, care s-au menținut până la Hațeg. Cred că mașina a vrut sa îmi facă un preview la ceea ce înseamnă iarna pentru mașinile electrice, pentru că a afișat un consum până la Hațeg de 18.9 kWh/100 km, un alt motiv decât încălzirea bateriilor neavând pentru consumul acesta ridicat.
După o pauză de 30 minute de cumpărături și încărcare am pornit spre Tg Jiu, unde a urmat o altă pauză de 30 minute de încărcare la mall. Am ajuns la Craiova cu consumul de 17.3 kWh/100 km, unde după o altă pauză de o ora de masă și încărcat bagajele, am pornit înapoi spre Cluj.
La Tg Jiu am încărcat din nou în aceeași locație pentru o oră, apoi direct la Cluj unde am ajuns cu 18% baterie și 132 km autonomie. Totalul a fost de 804 km, 16 kWh/100 km, 11 ore timp efectiv de condus.
Cheltuielile au fost 0, datorita reducerilor date de Carge.
Timpul total de încărcare a fost de aproximativ două ore, iar pauză de o oră. Se putea face, mai repede acest traseu?
Ca timp efectiv de condus nu cred, Google maps estimând 5.45 minute pe segment, eu reușind 5.30, în condițiile în care pe autostrăzi, viteza medie a fost de 115 km/h.
Se putea să dureze mai puțin încărcările? Asta clar da, dacă stațiile ar fi fost de putere mai mare, sau dacă în Craiova, ar fi fost o stație mai aproape de locația unde m-am oprit, astfel încât timpul să fi fost folosit mai eficient.
Daniel – ID.3, Timișoara
Pentru săptămâna ce tocmai a trecut și prima din Septembrie, ID.3-ul a făcut câțiva kilometri în regim urban (96 km), iar restul în regim extra urban.
Tip traseu | Temperatura exterioară medie | TOTAL KM parcurși | KM Extra-urban | Medie (km/h) | Consum (kW/h) | Perioada |
URBAN/EXTRA | 26 | 497 | 401 | 29 | 12.4 | 01 – 09 Septembrie |
În acest început frumos de septembrie, am făcut o ieșire în Țara Hațegului unde am întâlnit sate îngrijite, peisaje frumoase și oameni de calitate.
Am găsit o cazare inedită, un Glamping (corturi puțin mai fancy) la Mirajul Naturii. Mașina a rămas jos în Rachitova și am fost duși pe platou cu un SUV diesel power. După un an cu ID.3, am și uitat mirosul de diesel până să urc în acel SUV.
Drumul cu electrica a fost lin, cu clima și un consum mai mare la dus când am urcat și mult mai mic (11.1 kWh/100 km) la întoarcere, când am coborât. Căteva date statistice:
- 402 km făcuți
- 23-25 grade Celsius
- Diferența de nivel: 600 m
- Consum mediu :12.4 kWh/100 km
Am forțat puțin limitele mașinii și am rulat cu 85 km/h pe ultima porțiune de autostradă, de la Lugoj la Timișoara. Astfel am reușit să mențin consumul în limite bune și să nu fiu nevoit să opresc la o încărcare.
Acasă mașina indica 4% SOC și 18 km autonomie. Calculul meu a fost simplu: dacă opream să încarc pe traseu, în Caransebeș sau Lugoj, timpul pierdut era mai mare decât să rulez cu 85-90 km/h pe porțiunea de 40 km de autostradă.
Per total cu puține emoții la final, am scos un consum bun și mașina s-a comportat foarte bine. Mă bucur că cel puțin pe timp de vară pot merge în Retezat din Timișoara, fără să fiu nevoit să încarc suplimentar.
Fiind al doilea drum cu descărcare totală (și probabil ultimul care îl voi face anul acesta – prea mari emoțiile, și cu siguranță dăunează bateriei), am ales să încarc la o stație de 50 kW de la 0 la 100%.
Au intrat 55 kWh în bateria de 58 kWh. Considerand pierderi de încărcare de 10%, și încă 2 kWh buffer pentru pana prostului, ar rezulta 6 kWh lipsă. Cel puțin curios și se verifică testul precedent, unde erau lipsă 5.8 kWh.
O completare pentru accesorii, mi-am montat o folie Lumar pe parbriz și geamurile din față, în ideea să estompez puțin căldura generată de soare pe suprafața mare vitrată. Din păcate efectul, cel puțin pentru mine, e aproape inexistent. În continuare bordul se încinge de la soare și fiind o suprafață mare, degajă căldură în mașină, astfel sunt nevoit să apelez mai des decât aș vrea la aerul condiționat.
Cosmin – ID.3, Cluj
446 km cu un consum de 18.7 kWh/100 km.
Am mers prin oraș și împrejurimi pentru pregătiri de școală și am prins ceva ambuteiaje, dar și temperatura de 13 grade dimineața. Am apucat să fac un drum de 30 minute cu căldura la 25 grade, dar am precondiționat mașina așa că nu se reflectă în consum încălzirea inițială a habitaclului.
Consumul mediu săptămânal
Pentru amatorii de statistici, consumul mediu săptămânal comunicat de proprietari cu câteva sincope în această perioadă a ultimelor excursii de vacanță și a priorităților legate de începerea școlii.
We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from over 100 owners, documenting more than 3.6 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France and Switzerland.