Profil electromobilistic al unui proaspăt absolvent din promoția 2021

Despre Radu și cazul său ideal de utilizare a unui automobil electric, cu naveta zilnică de lângă Ploiești la București, am avut ocazia să povestim în repetate rânduri în cele 12 luni de când contribuie substanțial la proiectul Electromobilitate.

Cel mai bine l-am cunoscut însă din propriile rânduri, scrise cu umor și înțelepciunea, pe care doar o carieră îndelungată la volanul numeroaselor automobile pe care le-a utilizat o poate acumula. La finalul acestui scurt MULȚUMESC din partea echipei și a tuturor celor ce au beneficiat de sfaturile împărtășite de Radu cu dărnicie, găsiți lista articolelor publicate pe blog.

În calitate de proaspăt absolvent al promoției 2021 din cadrul proiectului Electromobilitate, primul din echipa Renault ZOE, în loc de diplomă și festivitate de absolvire, Radu își va continua călătoria electrică cu un profil alcatuit pe baza informațiilor comunicate punctual săptămânal.

Din aceste date putem învăța cu toții despre variația consumului și autonomiei în funcție de anotimp, despre cele mai eficiente metode de a conduce un anumit model și câteva gânduri despre alte modele disponibile în România, începând din acest an.

Deși pare o întâmplare, pe termen lung consumul se stabilizează în funcție de condițiile de exploatare și cele atmosferice. Radu a realizat cu Zoe, în săptămâna absolvirii stagiului de 12 luni în cadrul proiectului Electromobilitate, exact același consum ca și cel comunicat în urmă cu un an: 12.3 kWh/100 km.

Cu regularitatea unui metronom la volan, viteza medie a variat puțin și a fost mai ridicată decat cea a colegilor care conduc preponderent în aglomerația din orașe.

Același lucru se poate afirma și despre parcursul săptămânal, care a depășit în șapte săptămâni 1000 km și a scăzut sub 400 km doar cand Radu a fost în concediu.

Asa cum scriam mai sus, cel mai bine îl putem cunoaște prin propriile cuvinte. Iată ce ne-a scris despre experiențele din ultima vreme:

Mă bucur să reușesc autonomii bune, de peste 400 km, și deși se întrevede la orizont revizia de 60.000 km, problema costurilor de exploatare nici nu poate fi luată în seamă. Bravo ZOE..!

În ultimul weekend m-am documentat puțin despre noul lansat IONIQ 5, încercând să-mi fac o părere comparată cu ce am citit/auzit până acum. Așa că sâmbătă după-amiază am descins să îl văd în toată splendoarea de tablă și sticlă la Țiriac Collection, unde era expus și am făcut un walk-around, cum se zice acum.

Duminică am văzut pe YouTube (pe canalul Autovantage a lui Luci Popa) un review scurt, tot de acolo dar cu interior și ceva specificații, așa ca setul de informații a fost în final destul de complet.

Concluzia:

Este o mașina foarte dotată, confortabilă și potentă.
Însă, date fiind mărimea, greutatea, roțile uriașe, toate astea aducând alături de prețul de achizitie și alte costuri ridicate,  părerea mea este că nu este deloc potrivită pentru parcurs urban, deși autonomia bună și timpii de încărcare anunțați par să o facă dezirabilă, mai ales pentru călătorii lungi.

În sfârșit, văzând-o expusă și într-o companie selectă, alături de Mercedes EQC, Ford Mustang Mach-E, Jaguar i-Pace și Mitsubishi Eclipse Cross, pe care le domină clar la dimensiuni, ușurat aș zice, mi-am dat seama că da, strugurii sunt acri și mie nu mi se potrivește deloc.

Asta și pentru că bazat pe o destul de lungă experiența, rămân la părerea că pentru nevoi obișnuite ai nevoie de o mașina pe care să nu dai mulți bani și care să aibă mai apoi costuri mici/decente de exploatare.

Pentru că, nu-i așa, mai sunt și alte lucruri în viață de care să ne bucurăm…!

MULTUMIM Radu!

Te așteptăm cu noi articole despre călătoriile și experiențele tale alături de Zoe și orice altceva îi va urma în cariera ta electromobilistică.

Articole publicate de Radu în ultimele 12 luni:
 1. Sejur transilvan de august cu ZOE
 2. Renault ZOE – UN AN și 40.000 km mai târziu
 3. Renault Zoe Z.E.50 R-135 Intense după 32.000 km
 4. Șase luni de satisfacție alături de ZOE
 5. Pregătiri de iarnă cu ZOE
 6. O săptămână fără Zoe
 7. 1850 kilometri de vacanță electrică cu Renault ZOE
 8. Jurnal de bord Renault ZOE Z.E.50, R-135, Intense
 9. Experiența pe caniculă cu Renault Zoe ZE 50
 10. Renault ZOE Z.E.50, R-135, echipare Intense (episodul V)
 11. Renault Zoe – bilant dupa 3000 de kilometri in prima luna (episodul IV)
 12. Zoe devine din ce in ce mai prezenta in viata noastra (episodul III)
 13. Renault Zoe ZE 50, R135 – la drum si prima incarcare (episodul II)
 14. Renault ZOE ZE 50, R135, echipare: Intense

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.