Citroen e-C4 la întâlnirea cu Grupa Mare

În urmă cu două săptămâni am prezentat bilanțul echipei implicate în proiectul Electromobilitate pentru luna august și am promis că voi reveni cu detalii pentru fiecare grupă de automobile în parte.

Astăzi pot adăuga primele informații primite de la Richard despre Citroen e-C4, cel mai recent model parcat în garajul nostru virtual și am marcat în graficul consumului mediu modelele incluse în Grupa Mare:

  • Kia Niro (2 la București)
  • Peugeot e-2008 (2 la București)
  • VW ID.4 (Cluj)
  • Mitsubishi Outlander PHEV (Sibiu)
  • Tesla Model 3 (Arad, Michigan, Nevada)

O mențiune pentru Model 3, fiindcă cele două veterane, care circulă de aproape trei ani în Michigan și Nevada sunt long range cu tracțiune spate (un model disponibil în prezent doar în China), în timp ce varianta lui Tudor este Dual Motor, mai puternică și mai grea.

Citroen e-C4

Tot din categoria celor mai mari modele participante la proiectul Electromobilitate face parte Citroen e-C4, despre care Richard ne scria în primul său articol că a fost dragoste la prima atingere.

Construit pe aceeași platformă mixtă a fostului grup PSA, actual Stellantis, Citroen e-C4, comparativ cu Peugeot e-2008, este cu:

  • 60 mm mai lung
  • 30 mm mai lat
  • ampatament mai mare cu 20 mm
  • 102 kg mai greu
NOTA: cele două Niro din București participante la proiectul nostru au acumulatori de 64 kWh.

Cum se vor reflecta dimensiunile și greutatea mai mare în eficiența acestui model, vom afla pe parcursul următoarelor 12 luni de la Richard. Primele informații comunicate după 1867 km sunt foarte promițătoare.

De îndată ce vom afla detalii despre modul de utilizare în care a fost realizat acest consum mediu, vom adăuga informațiile pentru toți cei interesați de modelul francez.

Mitsubishi Outlander PHEV

Cu ajutorul lui Octavian continuăm comparația prețului pentru 100 km parcurși cu Outlander PHEV în zona Sibiului și alte modele mari 100% electrice. Pentru acestea din urmă am utilizat prețul maxim al energiei electrice, întâlnit la stațiile rapide din țară (1.9 RON/kWh).

La fel cum serialul cu 12 episoade lunare, în care Mircea și Tudor au comparat costul de alimentare și exploatare între Kona hibrid și electric, a dovedit că (la prețurile actuale ale benzinei și energiei electrice) este mult mai ieftin să circulăm cu un model 100% electric, și din comparația costurilor PHEV – electric rezultă un avantaj pentru cei ce nu folosesc combustibili fosili.

Pentru cei mai puțin interesați de impactul noxelor emise de motoarele termice împotriva sănătății și climatului, am redus comparația strict la buzunar și concluzia este clară: energia consumată de un automobil 100% electric este mai ieftină decât orice variantă hibridă, sau plug-in de dimensiuni și performanțe comparabile.

NOTĂ: am omis intenționat gratuitățile actuale pentru încărcare și faptul că încărcarea la domiciliu sau serviciu se face cu un preț mult mai mic, decât cea de la stațiile rapide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.