Cum se poate calatori cu 7 RON o saptamana in oras?

Zi de luni. Dupamasa. Inca plouă zilnic, dar e soare in momentul in care preiau Buburuza 🙂 pentru noi drumuri in oras. Masina e incarcata complet.
Pornind de la Porsib, gazda proiectului Electromobilitate, am 3 opriri inainte de a ajunge acasa si a incheia ziua 1: in zona Vasile Aaron-Broscarie, in zona Tineretului si in zona centrala.

Traseul aproximativ din ziua 1. Destul de intortocheat, asa-i? 🙂
In total, ziua 1 se incheie cu 20 km parcursi si consumul unei liniute din cele 10 care indica starea acumulatorilor.

Si ziua de marti cuprinde mai multe opriri intermediare si insumeaza 22 km.

Traseul aproximativ al zilei nr. 2
O alta liniuta „consumata” confirma parcurgerea celor 22 km din ziua cu numarul 2.

In ziua 3 am fost mai „cuminte” in parcurgerea kilometrilor, traseul cuprinzand doar serviciul si revenirea acasa. 12 km parcursi in ziua cu numarul 3.

Kilometri parcursi sunt inca prea putini pentru a mai scadea o linie din indicatia referitoare la incarcarea acumulatorilor.

Ziua a 4-a cuprinde un nou traseu intortocheat in oras si mai multe opriri. Insumand kilometri parcursi ajungem la 39 in aceasta zi.

Sfarsitul zilei cu numarul 4.

Consum
Dupa 4 zile si 93 km, 5 linii din cele 10 au fost „consumate”. Am folosit A/C-ul, luminile de intalnire si nu am mers deloc „la consum”, ci cum as fi mers cu masina proprie cu motor termic. In aceste conditii, acumulatorii buburuzei s-au comportat foarte bine, iar indicatia din bord este destul de precisa (o liniuta = 20 km, conform estimarii initiale).

Chiar daca este o estimare aproximativa, bazata pe capacitatea nominala a acumulatorului, 21.5 kWh, cele „cinci liniute” consumate intr-o saptamana reprezinta aproximativ 10 – max 11 kWh.

La pretul de facturare a energiei electrice de la Porsib, 0.64 RON/kWh, unde se face incarcarea O SINGURA DATA PE SAPTAMANA, toate drumurile mele din ultima saptamana reprezinta costuri de 6.40 – 7 RON.Experiente, pareri


Pe parcursul acestor zile m-am intersectat cu 4 persoane cu care am povestit despre buburuza Ozone.

Primele doua persoane au fost colegi de servici, unul din ei dorind sa o vada. A condus-o in parcare, celalalt coleg si cu mine fiind pasageri. Le-a placut si concluzia lor a fost „e tocmai buna pentru oras” (micuta fiind, cu 200 km autonomie, dar totusi potrivita pentru 4 persoane).

O alta persoana a fost un vecin, caruia i-am povestit despre EV (Electric Vehicles) in general si avantajele lor. Mirarea a continuat la pornirea motorului: niciun sunet 🙂

A 4-a persoana, un alt coleg, a avut parte de o mica plimbare in parcare. Concluzia lui: buna pentru oras, construita ca si Dacia (el fiind proprietar de Sandero Stepway), inclusiv tabla si cum se inchid usile. Feedback-ul lui este important si l-am vazut ca fiind unul pozitiv/neutru, eu avand parte in ultimii ani de Ford Mondeo si Skoda Octavia, masini din alte categorii, deci nu as fi fost deloc obiectiv.

Comparatii, preturi si altele


Ozone 3, cu acumulatori Li Fe fosfat care permit incarcarea rapida, cu 4 locuri si autonomie 200 km costa 10 900 euro (TVA inclus, dupa reducerea prin programul Rabla plus). Mai multe detalii tehnice, aici si aici.


Compacta, Lungime * Latime * Inaltime = 3427 * 1565 * 1450 mm, usor de parcat in oras, daca ar fi sa fac o comparatie ca dimensiuni si pret imi vine in minte mica masina de oras Aixam. Nu am vazut Aixam cu 4 locuri, astfel ca ma refer la modelele cu 2 locuri. Cele mai ieftine cu 2 locuri sunt 9 000 euro, respectiv 10 500 euro (in ambele cazuri, cu TVA inclus). vezi sursa.

Oxigen, fratiorul mai mic, cu 2 locuri, al lui Ozone, este la randu-i vehicul electric. La pretul de 6 800 euro (TVA inclus, dupa reducerea prin programul Rabla plus), tinand cont si de faptul ca nu emite gaze in timpul sofatului sau stationarii in trafic, iar motorul nu produce zgomot, as alege oricand Oxigen sau Ozone!

In incheiere, mai multe poze cu Ozone 3, masina electrica de oras venita din Italia, dar cu planuri de asamblare la Baia Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.