Hyundai: „Sustenabilitatea nu mai este o optiune pentru producatorii auto, ci o OBLIGATIE!”

La inceputul lunii decembrie 2019, Hyundai publica strategia de electrificare pentru urmatorii cinci ani in detaliu si cea pana in 2035 in linii mai generale. Ne-am reintalnit cu aspiratiile si obiectivele tranzitiei spre mobilitatea electrica cu liderii Hyundai la CES – Las Vegas in ianuarie si am ramas impresionati de ambitia planurilor pentru electrificarea transportului terestru si a celui aerian urban.

Toate acestea se intamplau in epoca IC (inainte de corona) si de la declansarea pandemiei numeroase semne de intrebare inconjoara planurile marilor jucatori globali din industria auto.

Cu exceptia Tesla, conglomeratul coreean Hyundai Kia este singurul grup auto global care ofera cinci caroserii (Ioniq, Kona, Soul, Niro si Nexo) si sapte modele de baza electrice. Kona si Niro se livreaza cu cate doi acumulatori si motoare diferite, iar Nexo isi extrage electronii la bord cu o pila de hidrogen.

Un prim semnal despre intentiile concrete ale grupului a fost comunicat in conferinta de presa virtuala, care a inlocuit-o pe cea reala, la doar cateva zile dupa anularea salonului auto de la Geneva.

Despre conferinta de presa din 3 martie am scris la vremea potrivita:

Pe langa superbul concept electric, autonom si conectat, Prophecy, Hyundai a dovedit ca electrificarea sta la baza strategiei grupului corean.

Dincolo de electrificarea transportului rutier, automobile si camioane, prezentarea puncteaza ambitiile Hyundai de a deveni furnizor de solutii energetice. Cu ajutorul tehnologiilor perfectionate in decursul anilor si disponibile publicului pe modelul electric alimentat cu pile de hidrogen Hyundai Nexo, ambitiile grupului corean coincid cu aspiratiile locuitorilor planetei de a respira un aer mai curat.

Daca obiectivul pe termen scurt este vanzarea a 80.000 de masini electrice in Europa, pana in 2025 grupul va investi 50 miliarde euro in cercetare si are ca obiectiv vanzarea globala a 650.000 de vehicule electrice.

Vom fi pe receptie, incurajati de afirmatia “sustenabilitatea nu mai este o optiune pentru producatorii auto, ci o OBLIGATIE!

Conceptul Prophecy

Daca nu ati avut timp sa urmariti lansarea conceptului Prophecy la Geneva, gasiti materialul video aici. Pe langa calitatile estetice de exceptie si tehnologia de varf preconizata pentru acest model, vestea cea mai buna este ca Hyundai a aprobat lansarea in productie de serie a unui model nou pe baza conceptului Prophecy.

Informatia este comunicata de revista britanica AutoExpress si atribuita vicepresedintelui SangYup Lee, responsabil pentru design al concernului coreean.

Platforma electrica dedicata ne da posibilitatea sa extindem spatiul pentru pasageri. Prophecy va deveni un viitor sedan, dar nu unul clasic. Va avea foarte mult spatiu interior si o estetica unica curbata.

SangYup Lee, vicepresedinte responsabil de design

Conceptul Hyundai 45

Introdus la IAA – Frankfurt 2019 si fara o confirmare oficiala deocamdata, dar cu suficiente imagini spion pentru a deveni credibil, se pare ca varianta de serie a conceptului Hyundai 45, deruleaza un amplu program de teste.

Pe baza dimensiunilor exterioare este sigur ca va fi asamblat pe aceasi platforma electrica dedicata, ca si Prophecy, denumita de grupul Hyunda-Kia E-GMP (Electric-Global Modular Platform).

Colaborarea cu Rimac

Colaborarea in valoare de 80 milioane euro cu firma croata Rimac are ca principal obiectiv realizarea unor modele electrice de performanta din seria „N”, care vor fi livrate incepand cu anul 2021.

In interviuri mai recente, ambele parti lasa sa se inteleaga ca va fi o colaborare pe termen mai lung si ne intrebam cu multa curiozitate, daca rodul acestui partenariat concentrat pe tehnologia electrica de mare perfomanta dezvoltata de Rimac, nu va sta la baza unui model Genesis?

Colaborarea cu Canoo

Platforma electrica dezvoltata in colaborare cu Canoo va fi utilizata de grupul Hyundai Kia pentru automobile urbane

Pentru gama de vehicule mici, grupul Hyundai Kia va colabora cu startup-ul Canoo din Los Angeles, a carui expertiza este in domeniul vehiculelor electrice PBV – Purpose Built Vehicles, utilizate de clienti pe baza de abonament.

Platforma electrica proiectata de Canoo, va permite diversificarea rapida a gamei de modele urbane Hyundai si Kia, atasarea unor caroserii cu forme variate pe platforma dedicata fiind relativ simpla.

Am fost impresionati de viteza si eficienta cu care echipa din Los Angeles a finalizat arhitectura EV Canoo, recomandandu-i ca un partener ideal in aspiratia noastra de a deveni unul din liderii mobilitatii electrice.

Albert Biermann, director R&D Hyundai Motor

Raspunsul lui Ulrich Kranz, CEO Canoo, este la fel de promitator:

Am lucrat cu multa intesitate la proiectarea noului vehicul electric si partenariatul cu un lider global de talia Hyundai reprezinta momentul validarii tinerei noastre companii.

Este o onoare pentru noi sa colaboram cu Hyundai la dezvoltarea arhitecturii optime pentru viitoarele modele electrice.

Ulrich Kranz, CEO Canoo

Pentru cei ce nu recunosc numele mentionate, este util de stiut ca Albert Biermann este fostul vicepresedinte al diviziei BMW M responsabil de inginerie. In decembrie 2014 s-a mutat la Hyundai si sub bagheta sa au fost concepute in Coreea modele Kia Stinger si Hyundai i30N.

Ulrich Kranz, este fost coleg cu Albert Biermann la firma bavareza in vremurile bune cand BMW era varful de lance european al electrificarii, unde a fost responsabil de proiectele i3 si i8. Experienta castigata cu proiectele electrice BMW, i-a deschis o frumoasa cariera cu startup-uri cu ambitii in domeniul electric, printre care Faraday Future, fiind co-fondator al firmei Canoo.

Detalii despre functionalitatea si designul navetei urbane Canoo

Daca va surprind formele vehiculelor Canoo, este bine de stiut ca Ulrich Kranz a adus cu el mai multi fosti colegi de la BMW, printre care si pe controversatul designer al i3-ului, Richard Kim.

Planuri paralele la Kia si inca 25 de miliarde

Kia a prezentat investitorilor in luna ianuarie „Planul S”, cu obiectivul ambitios de lansa 11 modele electrice pana la sfarsitul anului 2025.

Din mesajul lansat de Kia USA cu ocazia Zilei Pamantului, regizat ca un dialog intre Neil Dunlop, responsabil pentru promovarea produselor si Steve Kosowski, responsabil de strategia de produse si mobilitate in SUA, este evidenta intentia de tranzitie de la producator de vehicule clasice la furnizor de mobilitate electrica.

Kia HabaNiro concept electric – prezentare la New York 2019

Pana la finalul anului, Kia va lansa un nou PHEV pe piata americana. Fara mai multe detalii decat cele cunoscute de la ultimele doua concepte HabaNiro si Imagine, Kia confirma ca Imagine va avea o varianta de productie in aproximativ doi ani.

Kia Imagine concept electric

Primul model electric Kia asamblat pe noua platforma a grupului, va fi lansat in 2021 si va avea 450 km autonomie si incarcare rapida sub 20 de minute. Oricat ar fi de vagi aceste caracteristici, ele se plaseaza deasupra valorilor celor doua modele electrice vandute astazi: Soul si Niro.

Planul S prezentat investitorilor in ianuarie la Seul, stabileste o prioritate clara pentru vehicule ecologice, care pana in 2025 vor reprezenta 25% din gama produsa. Obiectivul investitiilor de 25 miliarde USD este 6.6% din piata globala de automobile electrice, excluzand China, ceea ce reprezinta o jumatate de milion de automobile in 2025, egal cu volumul prognozat de Tesla pentru acest an.

Viitorul electromobilitatii in viziunea Hyundai Kia

Grupul Hyundai Kia a demonstrat odata cu introducerea Ioniq-ului electric ca stapaneste noua tehnologie, lansand in ultimii trei ani o serie de automobile. Soul, Kona, Niro, foarte economice si performante, la preturi mai rezonabile decat Tesla.

In mod paradoxal, productia nu a tinut pasul cu cererea, lasand loc la multe speculatii daca modelele produse sunt profitabile pentru grupul coreean, sau daca au probleme cu furnizorii de acumulatori. Acestea pareau singurule motive logice pentru declaratiile anuale ale excutivilor, aparent mirati ca cererea este mai mare decat planurile de productie.

Daca intr-adevar conducerea coreana crede ca „sustenabilitatea nu mai este o optiune pentru producatorii auto, ci o OBLIGATIE!„, asa cum declara in conferintele de presa, atunci volumul de productie va trebui sa tina pasul cu cererea in crestere continua a clientilor dornici de o planeta mai curata si mai linistita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.