După un prim episod cu descrierea călătoriei spre Dubrovnik Croația văzută de la volanul VW ID.4 am ales acest traseu pentru întoarcerea acasă.
Având în vedere că drumul până la oprirea de peste noapte, care urma să fie la Novi Sad, dura mai mult de 10 ore, am plecat aproximativ la ora 7 din Dubrovnik, bateria fiind încărcată la 80 %.
Trecerea prin vama de la Neum, spre Bosnia, a fost foarte rapidă, sub 2 minute, multe din drumurile spre Sarajevo, unde avea să fie oprirea de încărcare, fiind renovate, sau construite recent, pentru că navigația mașinii a ales să nu le recunoască.
În apropiere de Sarajevo am intrat pe o autostradă nou construită, cu un tunel de peste 2800 m (curaj România că se poate și la noi) precum și un altul de 330 m săpat sub un deal pe care erau construite case.
Oprirea în Sarajevo a fost pentru aproape trei ore, timp în care mașina a încărcat la o priză DC de 20 kW, de la 19-100 %, consumul până aici fiind, datorită urcării, peste 15,5 kWh/100 km.
După vizitarea rapidă a orașului, am continuat drumul, consumul de aici până la Novi Sad fiind foarte mic, datorită coborârii:
iar cel total, pentru prima zi fiind:
Seara, am încărcat mașina de la 51% până la 76%, la singurul CCS din Novi Sad, la un Lidl, cu maxim 20 kW, iar peste noapte la priza de 220 V de la cazare, până la 100%.
A doua zi, la 7 dimineața a început ploaia și frigul, care nu s-a oprit până am ajuns la Cluj, condiții meteo care au mărit consistent consumul.
După o încărcare intermediară la Kaufland Arad, singura locație la care a trebuit să așteptăm după o altă mașină aflată la încărcat, am ajuns la Cluj cu următorul consum, pentru a doua zi:
iar consumul total Dubrovnik- Cluj Napoca a fost:
Concluziile acestei vacanțe, care a totalizat peste 2400 de km:
Am mai merge în Croația cu mașina? Da, dar nu 5 persoane în mașină, locul din mijloc nefiind potrivit pentru deplasări lungi. Dar există alternative, la acea dată fiind zboruri directe din București, la sub 200 lei/persoană/zbor.
Chiar în ultima zi ne-am pus întrebarea, ne-am întoarce în Croația? Răspunsul a fost da, dar cu o *, tot Grecia este pe locul 1 în inimile noastre.
Croația este mai în fața noastră la capitolul drumuri, dar am fost dezamăgiți la capitolul mizerie. În mai toate spațiile de lângă parcări domneau sticle de plastic și alte deșeuri.
Și să nu zică cineva că toată România se mută pe timpul verii acolo și de asta era așa. Fiecare pădure cu uscăturile ei.
Cheltuieli și timp pierdut cu încărcările
Costurile cu încărcarea au fost 0, pentru tot drumul dus/întors.
Au fost încărcările chinuitoare?
Așa cum se poate bănui, încărcările gratuite aduc odată cu ele o pregătire mai detaliată a traseului, acesta fiind un impediment, pe lângă foarte posibila aglomerație a stațiilor, mai ales în Romania, unde am văzut mai multe mașini decât în țările străbătute.
Dar să știți, cuplarea prizei la mașină se face la fel și dacă stația este contra cost sau gratuită.
Alegerea stațiilor care se pliază mai bine pe nevoile tale nu este mecanică cuantică, sunt aplicații care pot ajuta să faci acest lucru.
Așadar:
- 3 încărcări la dus, Hațeg, Reșița, Cacak.
- 2 încărcări în Dubrovnik.
- 3 încărcări la întors, Sarajevo, Novi Sad, Arad.
Am căutat ca mai toate să fie legate de mâncare, sau vizitare de obiective turistice, așteptarea după alte mașini aflate la încărcat fiind cea prezentată mai sus, la Arad.
Consum total 386,54 kWh, conform Tronity, rezultând un consum de 15,8 kWh/100 km, față de 14,9 raportat de mașină.
Dacă încărcările ar fi fost plătite cu cel mai scump preț din România (2,5 lei/kWh), ar fi rezultat un cost de 966 lei (echivalentul a 120 l de motorină, pentru aceeași distanță).
Da știu, toate mașinile cârcotașilor consumă mai puțin de 5 litri de motorină/100 km, consum echivalent cu cel obținut de mașina noastră, dacă aș fi plătit încărcările, dar tare aș vrea să văd un VW Tiguan sau un Ford Kuga care să aibă consum de 5 litri/100 km, pe acest traseu. Că dacă facem comparație să le facem pentru același tip de mașină.
Iar ultima mașină pe care am avut-o, un Hyundai Kona 1.0 tgdi a avut consumul mediu după doi ani 6,9 l/100 km, în bord, că în realitate cine știe.