Vacanță în Grecia cu Kona – de la alfa la omega și inapoi (episodul II)

După o călătorie lungă, cu câteva peripeții legate de încărcare pe traseul de la Cluj la destinația de vacanță din Grecia pe o vreme caniculară, în ziua următoare am mers la Lidl-ul din localitate să încarc la 80% confortabil, pentru călătorii prin împrejurimi.

Ajuns pe 41 de grade acolo (nu bătea vântul deloc, eram în mijloculul valului de căldura cu incendiile), pornesc încărcarea (19 kW – buni și ăia) și la 63% se oprește tot. Opresc mașina, pornesc, scot cablul, bag din nou, dar afișajul chargerului era negru. Mai stau 15 min și tot așa. Încărcătorul nu a funcționat trei zile.

Am zis că nu e o problemă, am încărcătorul mașinii, am și un prelungitor de 10 metri și de la etajul 3, având în vedere că aveam priza pe balcon, va fi ok.

Totuși vorbesc mai întâi cu persoana de la care am închiriat apartamentul și îi spun că doar noaptea voi încărca, pentru a nu deveni celebru pe Tweeter. Nu e de acord și îmi spune că este o priză jos și că ea mă lasă să o folosesc pentru încărcare.

Aștept să se elibereze un loc aproape de priză și într-o după masă de la 63% ajung la 78% (6 ore). A doua zi merg din nou la Lidl, dar e tot picată stația. (Draci, nervi… și zâmbete ușor ironice). Pun din nou la încărcat la priză, ajung la 81% și primesc pe parbriz o scrisorică.

Pe când s-o scot din priză vine un nene la mine și îmi spune că el a scris-o și că nu e în regulă să încarc așa, că ar trebui să încarc de la apartament. Îi arăt că stau la etajul 3 și îi spun că locatorul m-a lăsat să încarc de la această priză, dar el nu și nu.

Nu am opus rezistență pentru că sincer știam că “fur curentul” cuiva, al asociatiei? Totuși mă așteptam la altă atitudine mai ales că la TV-ul local nu am văzut o singură reclamă la EV-uri sau hybride, adică să mă întrebe de una, de alta, în fine… cu siguranță nu toată lumea este pasionată de electromobilitate.

În ziua următoare s-a produs minunea: au scăzut temperaturile și stația de la Lidl a început să funcționeze. Am încărcat până la 95% să stau liniștit și am început să mă bucur și eu de mașină. Am făcut plimbări între stațiuni și un drum până în Salonic.  

In anteziua plecării am încărcat la 100%, iar dimineața la 06:00 am plecat spre bulgari, prietenii noștri au plecat cu 5 ore mai repede spre țară prin Macedonia și Serbia.

După 2 ore am ajuns la Marikostinovo și de la 50% am încărcat până la 63% cu 76 kW, până la 73% cu 49 kW și până la 82% cu 25 kW.

După 35 min am luat-o spre Sofia unde am încărcat la un OMV de la 44% la 82% în 42 min, timp în care am stat la terasă la o cafea și un sandwich + toaletă. (Aici a fost ok chiar fără magazinele de electronice și cred că singura oprire pe care aș fi făcut-o până la Drobeta cu Octavia, în afară de 5 minute la toaletă de cate ori e nevoie).

O situație amuzantă (dar care se aplică la toate stațiile de încărcare în aer liber) la intrarea în benzinărie:

– Ok, unde-i încărcătorul?(eu)

Acolo unde bate cel mai tare soarele pe tine și pe mașină.(ea)

De ce oare majoritatea stațiilor de încărcare nu au un acoperiș (cu panouri solare?) deasupra, care să o protejeze (măcar pe ea) de soare, mai ales că benzinariile moderne sunt acoperite. E oare ceva anume și nu știu eu? O fi prea scump? (eventual răspundeți în comentarii dacă știți).

Am trecut ușor de centura Sofiei și am luat-o spre Montana. Din nou foarte lejer drumul, covorul zburător își făcea treaba perfect. Aerul condiționat pe 23 grade și treapta a doua pentru ventilație. Am ajuns la Shell-ul de acolo pe un 38 de grade regulamentar și chargerul, care era unde soarele bate cel mai tare, la cei doi conectori avea o pânză de păianjeni deasă (pe Plugshare nu mai dăduse nimeni check-in de vreo trei săptămâni). De la 67% am încărcat la 82% pentru simplul motiv ca am vrut să fiu liniștit dacă nu merge la Vidin (și bănuiam că urmează ceva la vamă) să pot ajunge liniștit la Drobeta (unde aveam o rezervare).

Am ajuns la Vidin (38 de grade), pornesc încărcarea și o ia din prima cu 22 kW și începe să urle răcirea bateriei. In 15 sec scade la 7 kW, după încă 15 sec coboară la 2 kW și după alte 15 sec îmi afișează [–] și se oprește și răcirea. Mă uit pe aplicație și era 0. Mai stau 2 min și îi dau stop. Restart, scot cablul, bag cablul și apare la mașină triunghiul portocaliu (check DC charge).

Restart și la mașină nu mai zicea nimic, aplicația dădea ceva eroare în legătură cu mașina și cercul de la conector era roșu. Mai încerc de două ori și mă las păgubaș. Destul de neconvenabil dacă problema era că bateriile erau prea încălzite. Ce era să fac, să merg într-o parcare acoperită să stau 15-20 de min pentru ca apoi să merg iarăși la charger care poate merge, poate nu merge și încă 20 de min de încărcare? (gust amar).

Dacă mi se întâmpla asta la drumul dus? (aveam 38%, ajungeam la Montana, dar nu aveam de unde să știu dacă acolo se încarcă sau nu, plus caldura, plus deshidratare, plus zâmbete ironice, ei fiind pe diesel și practic stăteau după mine).

Plec cu 67% din Vidin pregătit sufletește pentru vamă (între timp mă sună prietenii care au plecat cu 5 ore înainte, că au ajuns după 13 ore și 15 minute acasă la Cluj). Trec podul și chiar la bază se desfășoară coloana de autoturisme. Două vloguri de 45 de minute mai târziu și văd că și pe partea aceasta “servesc la toate mesele” vameșii.

Scap de vamă și “îi dau”, nu mai am răbdare. Ajung în Drobeta după 12 ore și 40 de minute și 677 km parcurși.

A doua zi la ora 9 eram la stația Enel x de la mall Drobeta și încarc de la 32% la 93% (din frustrare). Intre cablurile CCS și ChadeMo părea sa fie un cuib de viespi.

O pauză de ciorbă de pește la Orșova (Damiro) și la 14:10 ajung la Hațeg cu 57%. Incarc 30 de minute până la 84% (de data asta merge), dezmorțire prin parcare și la 14:40 o iau spre Cluj. Alba-Aiud e moartea. Ajung la Cluj cu 26% și cu un consum per ansamblu de 15.5 kWh/100 km, după 2234 km în condiții de caniculă.

Concluzii și explicații:

 • Drumul a fost parcurs (dacă ținem cont de tot timpul pierdut) cu o viteză medie de 52 km/h.
 • Costul cu încarcatul a fost de 295 lei (la Caransebeș cu aplicația Carge a fost gratis, fiind prima încărcare) față de 900 lei dieselul.
 • In localități am ținut-o cu cât mergea coloana, în afara 90-100 km/h, iar pe autostradă 120 km/h cu Cruise Control.
 • In afara de autostrăzi pe prietenul cu dieselul îl lăsam 10-15 minute în urmă între încărcări, mă ajungea, stătea cu mine până terminam și plecam împreună.
 • Drumul din Cluj pana în Halkidiki se poate face (și deocamdată doar atât). Că e practic să-l faci cu EV sau nu… mie nu mi se pare. Față de ICE pierd timpul cu încărcarea (nu tot timpul unde încarc este și toaletă sau loc de mâncat).
 • Îmi aduc aminte când am cumpărat primul router wireless prin 2006 și mă încăpățânam să copiez de pe PC pe laptop prin acel router cu 1 MB/s, nu cu 30-40 MB/s prin fir cum era logic, știind că pierd vremea, dar o făceam… Atunci nu conta asta. Acum parcă nu mai am răbdare. După 15 ani nu prea se mai simte diferența între rețele.
 • Mașina electrică nu e pentru oricine și nu e pentru orice fel de drum.
 • De ce nu se pune o prelată deasupra stațiilor de încărcare?
 • Bulgaria are o rețea bună de încărcătoare cel puțin de la Vidin la Kulata. Grecia este probabil cum eram noi acum 2-3 ani.
 • Drumul în sine a fost plăcut, Kona e foarte confortabilă, supărată rău dacă e nevoie, doar că în apropierea încărcătoarelor începe anxietatea în legătură cu pornirea încărcării, cu viteza de încărcare => timpul de încărcare.
 • Poate că am avut și eu ghinion cu vama, dar nu sunt genul care să o lălăiesc pe drum și când tata râde că a ajuns mai repede cu Octavia decât mine e frustrant. (eu am 37 de ani, el are 65)
 • Realizez că acest drum și poate încă unul într-un an sunt EXCEPȚIA față de modul în care folosesc eu mașina și față de distanțele pe care le parcurg în mod normal. Știu care a fost motivul pentru care am ales mașina electrică, iar aceste excepții mi le asum.
 • Nu știu dacă anul viitor voi merge cu EV-ul sau cu ICE-ul, mai ales dacă nu am confirmare CLARĂ că la destinație voi avea o priză de 220V pentru mașină.
 • Drumul din Cluj până în Halkidiki se poate face… DAR deocamdată ATÂT. Pe măsură ce rețeaua de încărcare va fi mai acoperitoare și rapidă, călătoriile lungi se vor face mult mai ușor.
Nr. Crt.LocațieBaterie sosire %Baterie plecare %kWh încărcațiCons mediu de la startDistanța între încărcăriOra sosireOra plecare
1Kallithea 100    6:00
2Marikostinovo50822616.32058:359:10 
3OMV inainte Sofia448229 14810:5011:32
4Montana678212 13913:5014:10
5Vidin66671 9615:0015:15
6Drobeta32   8918:40 
 Tot zilnic52 km/h84.51 lei6815.7677 13 ore
6Drobeta329347  8:5010:10
7Hateg5784 13.719114:1014:40
8Cluj26  15.521917;40 
 Tot zilnic52 km/h86 lei 15.5410 9 ore
 TOTAL   15.51086  
 TOTAL GRECIA 295 lei 15.52235  

1 Response

 1. Marcel Banu spune:

  Bănuiesesc o răutate voită din partea celor ce montează stațiile de încărcare în bătaia soarelui…
  Supraîncălzirea stațiilor dar și a mașinilor ce stau în soare reduc curentul de încărcare, așa cum am dedus din ce ai scris…
  Uite acum, mi-am dat seama că și la Deva, absolut toate stațiile de încărcare sînt în bătaia soarelui, inclusiv o stație pentru Tesla.
  În rest, sînt în așteptarea Daciei Spring și citesc tot ce ține de încărcări și drumuri prin țară sau Europa cu o electrică.
  Baftă și drumuri bune !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.